gyerekszokások

Konkrét életkorhatárt tudna írni, hogy meddig normális az, ha a gyerek a kiskorában kapott rongyocskájával, az ujjával a szájában, és a plüsseivel tvzik, illetve alszik? Alvásnál riszálja is a fenekét. Az meddig normális ez az önnyugtatás? A ritka körömrágás tizenéves gyerekenél normális? És ha éppen nem vagyunk együtt, hogy szervezzünk valami programot, és a kicsi lánnyal nem tudnak foglalkozni, és akkor ő mesenézés közben a földön fetreng ez meddig elfogadható? A nagyobbik, 11 éves gyereknél a néhai ujjszopás normális lehet? Mik az okai általában? Ha valamelyik témával kapcsolatosan további kérdésem merülne fel, akkor azt csak a kérdést követő hónapban tudom feltenni? Mindenre válaszoljon legyen szíves! Válaszait nagyon köszönöm! Csak a plüssözés meddig elfogadható elalváskor a gyereknél? Mégegyszer köszönöm válaszait!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyermekgyógyászat témában

Kedves Kérdező!

A ringatózás, kis állat simogatása olyan cselekvések, melyek segítenek a gyermek megnyugvásában és egyben elalvásában.

A gyermek általában 2-3 éves korra már csak akkor szopja az ujját, ha fáradt vagy valamilyen stresszhelyzetbe kerül. Ezért jó, ha a szülő nem esik kétségbe, még akkor sem, ha még 7 évesen is a gyermek ilyen helyzetekben azzal nyugtatja magát, hogy szopja az ujját. Akkor gond, ha még 9-10 évesen is ezt csinálja. Erőszakosan nem szabad leszoktatni. A szülő tréfásan tudtára adhatja a gyermeknek, hogy nem örül annak, hogy ezt teszi, de kényszeríteni nem szabad. Ha a szülő türelemmel van a gyerekkel szemben, akkor magától abbahagyja ezt a szokást.

A körömrágás legtöbb esetben szorongásra utaló jel, ami a gyerek által túlzottnak érzékelt elvárásokból, esetleg szigorból táplálkozik. Ezekben az esetekben meg kell keresni a probléma okát és megszüntetni. A földön fetrengés az unalom jele, ezért célszerű az energiáját valamilyen módon lekötni.

Plüssállattal még akár 18-20 évesen is lehet aludni, mert sokszor jó érzés valamihez hozzábújni – nem érdemes ennek jelentőséget tulajdonítani.

Üdvözlettel,

Szabó Kármen

Pszichológus

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: 06-20-500-2500

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. április 10., 18:26; Megválaszolva: 2012. április 21., 13:25
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek