Alacsony testhőmérséklet

Édesanyám 78 éves, pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt beteg, más betegségéről nem tudunk. Vérnyomása inkább alacsony: 108/72/80. Gyengeségérzet miatt hőemelkedésre gyanakodtunk két nappal ezelőtt, s legnagyobb megdöbbenésemre, a lázmérő 34, 3 fokot mutatott. Hogy ellenőrizzem a lázmérő hibátlan működését kétszer is megnéztem a saját testhőmérsékletemet, s nekem normális értéket: 36.5 fokot mutatott, tehát a lázmérő hibája KIZÁRT. Ezek után naponta többször is "lázat" mértünk Édesanyámnál, ilyen értékek voltak a következő napszakokba: 34.3, 34.1, 35.5, 32.7, másnap: reggel 35.5, 10 órakor: 33.6 fok, 14.30-kor 33.2 fok, 20.30-kor 35, 4 fok, s harmadnap is 33, 8 és 34, 8 fok. Kézujjzsibbadás, séta közben hamar elfáradás, alvási problémák vannak még a panaszai között. A körzeti orvos szerint ilyen testhő nincs, ne is foglalkozzunk vele. Sajnos az nem jutott eszembe, hogy akkor mérje meg a rendelő hőmérőjével, de amint írtam, kizárt a lázmérő hibája, mert nekem mindig normális (36.5) értéket mért. Édesanyám jelenleg 75, ill. 100 mikrogram LThyroxint szed másnaponta váltva. A legutolsó mért TSH értéke 2018. 02.13-án: 1, 388, GFR: 58 volt. Korábbi THS értékekek: 2017.05.: 0, 05 2017.07: 0, 412 201.11. 5, 240 UH: "A pajzsmirigy mindkét lebenye a szokottnál kisebb, inhomogén echoszegényebb szerkezetű, vascularisatioja fokozott. Bennük körülírt eltérés nem mutatható ki. A nyálmirigyek nagysága, szerkezete szabályos. A vizsgált nyaki régióban a szabályos lefutású nagyerek mentén kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki." A körzeti orvos kardiológiára küldte Édesanyámat. Várom véleményüket, hogy mi okozhatja a csökkent testhőt? Mit tehetünk? Milyen szakorvoshoz forduljunk, ha szükséges?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség, alacsony testhőmérséklet témában

Tisztelt kérdező!

Az idős embereknek már rossz a perifériás keringésük, ezért mérhetnek ilyen hőt, a belső hőmérséklet normális ilyenkor is. Mivel a pajzsmirigy hormonok szintje renben van, a gyógyszeren nem kell változtatni. A kardiológiai vizsgálat hasznos lesz az édesanyjának, mert ezzel a szívproblémákat ki lehet deríteni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2018. május 28., 19:45; Megválaszolva: 2018. június 04., 23:00
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint