Lehet inzulinrezisztancia?

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! 33 éves, 170 centi, 60 kilós nő vagyok, gyerekvállalás előtt. Még 2020 elején jártam 3 pontos terheléses glükóz/inzulin vizsgálaton, melynek eredménye a következő volt: Glükóz 0. perc - 6.1 (normál 3,7-6,0) 60. perc - 9,9 120. perc - 7.6 Inzulin 0. perc - 5,7 (normál 1,9 - 23,0) 60.perc- 25,2 120.perc - 26,6 Homa-IR - 1.5 Utalhat ez az eredmény kezdődő IR-re? Az orvos, akinél jártam csak az éhomi eredménnyel foglalkozott, annyit mondott, hogy alapvetően figyeljek a egészséges táplálkozásra, de tovább nem mentünk. Ezenkívül a pajzsmirigy értékeimben és a máj enzim értékekben is van egy kis eltérés: Pajzsmirigy: TSH - 3.709 (norm. 0,400-4,000) - erre azt mondta a doktornő, babatervezésnél fog kelleni gyógyszer. (Ez az érték azóta nőtt is, a héten voltam vérvételen 5.46 az eredmény, nyaki UH jobb lebenyben 3mm-es göböt mutat, más eltérés nincs.) tavalyi T4 - 14,46 (norm. 7,75-15,21) tavalyi T3 - 6,82 (norm. 3,90-6,90) tavalyi Anti TPO - <0,25 (norm. 0,00-9,0) Total 25 - OH D-vitamin szint: 53.4 (megfelelő szint 75 nmoltól, jelenleg D-vitamint szedek) Máj enzim értékek (idei) GOT 44 U/l (normál 1-37) GPT 67 U/l (normáls 1-49) GGT 80 U/l (normál 7-32) Kérem szíves véleményét a fenti értékekről. Köszönöm! Szép napot, Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Eredményei alapján érdemes felkeresnie egy endokrinológiai szakrendelést, mert a leírt értékek mindegyike mutat eltértést, Nem nagyok ezek, de érdemes foglalkozni ezekkel, tekintettel a fiatal életkorára. Összefüggés is lehet az eltérések mögött, ezt részletesen meg kell beszélni, mert nem csak életmód változtatásra,hanem kis adagú hormonpótlásra is szüksége van.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2021. április 02., 10:20; Megválaszolva: 2021. április 12., 21:08
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Tisztelt Doktornő! Hashimotóm van, Letroxot szedek (felet a 25 mg-ból) . Április 9-én Szputnyik oltást kaptam, a háziorvosom engedélyével. Kis lázam...
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 27 éves vagyok, 172 cm, 77 kg. Februárban voltam laboron, ahol picit magas: 6,2 volt az éhgyomri glukózom....
Pajzsmirigy lelet
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A mai napon voltam vérvételen, ahol az alábbi pajzsmirigy működésre vonatkozó leletet kaptam. PROTHROMBIN: ...
Inzulinrezisztens vagyok?
Kedves Doktornő! Múlt héten jártam terheléses inzulinrezisztencia vizsgálaton, és a következőek az eredményeim: Glükóz: 5,1 Glükóz 60...
Szputnyik v oltás
Kedves Doktornő/Dotor Úr! Göbösödés miatt a pajzsmirigyem bal lebenyének egy részét el kellett távolítani. Ennek következtében alulműködés...