Kóros szőrnövekedés: PCOS miatt?

Tisztelt Doktornő! A problémám kb. 17 éves koromban kezdődött. A menstruációm rendszeresnek mondható volt, de néha elég hosszú, 35 napos ciklusokkal, és volt, amikor akár 10 napig is tartott, elég nagy mennyiséggel. Tinikoromban eléggé pattanásos és zsíros volt a bőröm, de serdülőkorban olyan helyeken jelentek meg nemkívánatos szőrszálak, mint arc, áll, pajesz, bajusz, mellek, mellek között, has stb., szóval elég sok helyen. Ezeket a területeket azóta is szőkítéssel kezelem és fogjuk rá, elfogadható az eredmény. 18 éves voltam, mikor édesanyám engedélyével elmehettem nőgyógyászhoz, és ott fogamzásgátló tablettát írtak fel nekem, de hormonvizsgálat nem történt. Szedtem egy évig, segített is a tüneteken, de abba kellett hagynom rendellenes vérzés miatt. 20 éves koromban újra felkerestem ezzel a problémával a nőgyógyászomat, aki hormonvizsgálat után, amelynek eredménye, hogy a DHEAs szintem kétszerese volt a határértéknek, tesztoszteronom majdnem felső határérték, de mégis alatta, akkor más típusú tablettát írt fel nekem, de sajnos azt is abba kellett hagynom egy epekőműtét miatt. A felépülés után újabb fogamzásgátlót kaptam. A nőgyógyász azt tanácsolta, hogy addig szedjem, amíg nem szeretnék gyermeket. 22 évesen abbahagytam és a következő hónapban teherbe estem. Egészséges kislányt szültem, akit 2 évig szoptattam. Terhesség és szoptatás alatt is fennállt a probléma, és ekkor ahol kellett szemöldökcsipeszt használtam, mert nem akartam szőkíteni, a baba miatt. Egyébként a szoptatás alatt végig Azelia majd Cerazette gyógyszereket szedtem végig, de mellette is volt menstruációm, volt, hogy egy hónapig, hetekig tartott. Most abbahagytam a fogamzásátlót, és a szoptatást is. Úgy veszem észre, a tüneteim: szőrnövekedés arcon, pattanások romlottak. Voltam pajzsmirigy vérvételen, amely teljesen jó lett, nincs eltérés. Márciusban megyek nőgyógyász-endokrinológiára ez ügyben. Még egy dolog, tinikorom óta, súlyfelesleggel küszködöm. Már többször sikerült leadnom több mint 20 kg-ot, de mindig visszajött. Most kb. 95 kg és 168 cm vagyok, tudom, hogy ez sok, de már diétázom, hátha ez segít. A kérdésem a következő lenne: Ha én már nem szeretnék teherbe esni, abban az esetben van arra lehetőség, hogy újból valamilyen anti-androgén fogamzásgátlóval, vagy más gyógyszerrel kezeljenek, hogy eltűnjön ez a zavaró probléma? Tartósan lehet ezeket a készítményeket alkalmazni? Visszafordítható ez az állapot, vagy legalább megakadályozható az állapotom romlása? Lehet pco-m? Elnézést a hosszú levélért, de mindezt fontosnak tartottam. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza PCOS témában

Tisztelt kérdező!

A levele alapján a legvalószínűbb valóban a PCOS, és az antiandrogén fg használni fog várhatóan. természetesen szedheti. De e mellett a testsúly csökkentése és a sport a legfontosabb, amivel kezelheti ezt a problémát.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2016. január 09., 12:29; Megválaszolva: 2016. január 13., 21:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pco Ir kezelese gyogyszernelkul
Pco es Ir gyanuval kuldtek tovabbi hormon vizsgalatokra, az orvos azt irta a papiromra ha beigazolodik alacsony hormontartalmu fogamzasgatlot fog felirni. Nem...
Pcos beteg vagyok?
Tisztelt Dr.Nő! Olyan kérdésem lenne Önhöz, hogy a leleteim alapján utal e bármi arra hogy pcos betegségem lenne? ezek a 3.napi eredményeim:...
TSH - gyógyszer
Kedves Doktornő! 3 éve járok endokrinológushoz PCOS szindróma miatt (Meforalt szedek + diéta) , illetve nemrég kiderült, hogy enyhe pajzsmirigy...
PCOS(policisztás ovárium szindróma)
Kedves szakértő! Segítséget szeretnék kérni nem régiben PCOS-t diagnosztizáltak. Két nőgyógyász uh vizsgálata és Hasi kismedencei MRI...
PCO-agyalapi mirigy kapcsolat
Jó napot kívánok! Tömören szeretném megfogalmazni a kérdésemet, így bele is vágok a közepébe. 20 éves vagyok és nagyon ritkán menstruálok....