Elmaradó menstruáció és a rák

Régóta már kb. 5 éve marad er a menstruációm, úgy hogy általában csak fél évente jön meg. Már régebb óta kivizsgáláson vagyok, de nem tudom, hogy vannak e megoldásai a problémámnak, amit majd lentebb kifejtek. Olvastam valhol, ha hosszú időn keresztül sokszor marad ki az embernek a menstruációja, akkor méhnyak, méhtestrák alkul, alkulhat ki? Szeretném kérdezni, hogy ez igaz, vagy ha igaz mennyiaz esélye. Félek, hogy rákos leszek, vagy már az is vagyok. Amikor a nőgyógyászom injekciós 3 hónapig tartó fogamzásgátlót adott, fél hónap múlva megjött, aztán 23 napra rá megint. De ha ettől jobb is lenne, mág 1 1,5 hónap mindig kimaradna, ha csak 2 hónpra lesz tőle jó, és csak 3 havonta lehet adni. Akkor még sokkal bővebb is volt a menstruációm. Először (december közepén) 12 napig tartott, ha azt nem számítom, amikor csak egy csepp volt. mert ha azt is, akkor volt 15 nap is. A másodjára januárban 10 nap volt, vagy ha az egy cseppet is számolom 12. Félek attól is, hogy ez a bő vérzés is rákot jelnthet. Előtte kaptam Covid oltást. Azt mondják attól is lehet sok. Azóta nem voltam nőgyóygásznál, mivel már nem élek szexuális életet. A nőgyógyásszal az a probléma, hogy régen mikor a másik meg akart vizsgálni, azt mondta szűz vagyok, pedig a barátommal mikor együtt voltunk egyszer fájt és megvérzett. A mostani barátommal sokszor voltunk együtt, de nem fájt, és nem vérzett meg. Így és mert görcsös voltam nem tudott megvizsgálni. nem tudom így átszakadt e a szűzhártyám. Bár azt halottam, azt át lehet hidalni. DE ha görcsös vagyok nem biztos, hogy meg tud vizsgálni. Én be tudok nyúlni, de ha a barátom keze kerül oda, azt se nagyon tudom elviselni. Most már javult a PCOS és inzulinrezisztencia, ami miatt mondták, hogy eddig nem jött meg, de azt mondták, valami tejtermelő hormon magas, azért nem jön meg. Arra van gyógyszer, de mivel skizofréniában szenvedek azt nem szedhetem. Így nem biztos, hogyy megoldható az, hogy megjöjjön rendszeresen, Nem tudom ez mennyire baj, ha amúgy se akarok gyereket. És nem tudom az megoldható e hogy rendszeresen ellenőrizzen a nőgyógyász.

Dr. Farkas Ágnes válasza PCOS témában

Kedves Hölgyem!

Nem lesz rákos emiatt, ettől ne féljen. De. Menjen el másik orvoshoz, lehetőleg nőgyógyász-endokrinológushoz, de akár belgyógyász-endokrinológushoz is. Mindenképpen körbe kell járni, hogy pontosan mi okozza a gondot, ha a prolaktin szintje is magas, akkor akár további vizsgálatokra is szükség lehet. Emellett, ha volt már együttlét, ahogy leírja, akkor vizsgálni is lehet, csak türelem kell hozzá, illetve azt is ki kellene deríteni, hogy miért zavarja ennyire pl. ha a barátja közeledik Önhöz. Ehhez pszichológus segítségét is kérhetné, hogy a jövőben a nőgyógyászati vizsgálat se legyen nehéz.

És ne használjon Injekciós fogamzásgátlót, ez nem fog segíteni a problémán! Másféle gyógyszereket kell Önnek találni.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. március 22., 15:59; Megválaszolva: 2022. március 24., 00:07
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
További teendők polycystás ovariumok...
Tisztelt Doktor Úr! 16 éves lányomnak endometriozis gyanúja miatt mr vizsgálatot végeztek. A lelet alapján mindkét ováriumban számtalan...
PCOS, rendszertelen ciklus
Gyógyszerek
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyász orvos megállapította nálam a PCO nevű betegséget. Először voltam ennél az orvosnál, de érdeklődni szeretnék...
Menstruáció kimaradása 1 évig
Tisztelt Doktor úr! 1 éve nincs menstruációm, már több orvosnmál is megfordultam. Voltam hormonszint vizsgálaton, ami semmi szokatlant nem mutatott...
PCO-PCOS kapcsolata a...
Tisztelt Dr. Úr/Nő! 15 éves koromtól kezdődően Lindynettet szedtem, többek között a rendszertelen ciklusaim miatt. 5 év gyógyszerszedés után...