diverticulosis

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Édesanyám 62 éves, 2011 decemberében nagyon rosszul lett, görcsös alhasi fájdalmai voltak. Kórházba vittük, ahol megállapították, hogy ezt vastagbél diverticulosis okozza. 4 napot a kórházban töltött, ahol Kliont és egy másik antibiotikumot kapott. Jobban lett. Január elején tükrözték, ahol megerősítette a doktornő, hogy számos diverticulosisról van szó a sigmabélben. A biopszia negatív lett. A doktornő azt mondta, édesanyám bármit ehet, diétázni nem kell. Háromhavonta javasolta Normix szedését. Sajnos most, másfél hónappal a kezelések után anyukám újra ugyanolyan rosszul lett, mint karácsonykor volt. Újra Kliont írtak fel neki, és egyúttal ezt a Normix-ot is beszedte (szintén orvosi utasításra) . Ezek most fogytak el, de most sem érzi teljesen jól magát, bár az erős, görcsös fájdalom még nem jelentkezett. Igaz, hogy a gyógyszerek 3 napja fogytak el. Az is gondot okoz, hogy anyukám a helyzetet, a folyamatos fájdalmat és kellemetlenségeket egyre növekvő félelemmel éli meg. Azt szeretném megtudni, mit tehetnénk, hogy a görcsök ne jelentkezzenek ilyen gyakran. Van-e esetleg bármilyen speciális diéta, táplálékkiegészítő? Kihez fordulhatnánk tanácsért? Édesanyám vidéken él, én Budapesten, így elsősorban itt, a fővárosban keresnék neki segítséget. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Szigeti Nóra válasza diverticulum témában

Kedves Kérdező!

Ha a panaszokat egyértelműen a diverticulosis/diverticulitis okozza, akkor panaszmentes állapotban javasolt a rostdús étkezés, a megelőzésre az egy hetes Normix kúra havonta ismételhető. Gyakori aktivitás-súlyos panaszok esetén sebészi megoldás is szóbajön.

Kérdés: 2012. március 13., 20:15; Megválaszolva: 2012. március 16., 22:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi fájdalom
2013.áprilisában voltam negativ colonoscopián, jobb bordaiv alatti fájdalom miatt. Milyen időközönként célszerű ezt a vizsgálatot megismételni?...
divertikulosis
Divertikulosisra szedek már egy hete Normix tablettát, naponta 2x2-őt, rengeteg gölcsoldót és fájdalomcsillapítót. Szinte semmit sem javult az...
diverticulum
Tisztelt Szakertoorvos! Tavaly nyar ota sokszor faj baloldalon az alhasam.Novemberben egy scan vizsgalaton estem at, ahol kimutattak, hogy sok apro...
Vastagbél diverticulosis
Tisztelt Doktornő/úr! Pár napja voltam vastagbéltükrözésen, ahol kiderült, hogy vastagbél diverticulosisom van. A papíron az áll, hogy "békés...
Irritábilis bélszindróma?
Kedves Doktornő! Azt szeretném kérni, hogy értékelje 73 éves édesanyám leletét: Coecum ascendens, transversum ép. A descendensben, és sigmában...