• Dr. Szigeti Nóra

        gasztroenterológus, hipertonológus

        1285

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        gasztroenterológus, hipertonológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Szigeti Nóra, 1972. 02. 04-én születtem Szombathelyen.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban végeztem.




        • 1990-ben nyertem felvételt a Pécsi Orvostudományi Egyetemre.


        • 1996-ban szereztem általános orvosi diplomát.


        • 1996 óta a Pécsi Orvostudományi Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nefrológiai Centrumában dolgozom,


        • 2010-től egyetemi adjunktus munkakörben.


        • 2001-ben belgyógyász,


        • 2004-ben gasztroenterológus szakvizsgát tettem,


        • 2012 óta a "hipertonológia minősített orvosa" címmel rendelkezem,


        • 2014-ben hipertonológus licensz vizsgát tettem. 2010-ben PhD-fokozatot szereztem „A gasztroenterológia és nefrológia határterületei” címmel.



        Jelenleg a klinika általános belgyógyászati osztályán és endoszkópos laborjában dolgozom.



        Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoszkópos vizsgálata, urgens endoszkópos vizsgálatok, a gyulladásos bélbetegségben és a kolorektális daganatokban szenvedők kezelése, gondozása.



        2011. óta magánrendelésen is tudom fogadni betegeimet.

      • legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! A legvalószínűbb, hogy diszbakteriózisa van, ami a normál bélbaktérium flóra és a kóros baktériumok egyensúlyi állapotának felborulása. Javaslom, hogy szedjen egy hétig 2x2 T. Normixot (receptköteles) és mellé két hétig 2x1 Casp. Enterolt.
        Kedves Kérdező! Ebben az életkorban a diverticulosis nagyon ritkán fordul elő, és jellemzően azonos helyen okoz fájdalmat, nem vándorló jelleggel. A joghurtba kevert búzakorpát mindenképp érdemes kipróbálni, de nagyon fontos emellett a bőséges folyadék bevitel, mert önmagában a rost székrekedést okoz heves hasi görccsel. Emellett próbáljon rendszeresen sportolni, olyan sportot válasszon, amitől kellemesen elfárad, mert a tüneteket valóban én is stressz alapúnak gondolom.
        Kedves Kérdező! Első körben nem kell komoly problémára gondolni. A panaszai hátterében állhat diszbakterózis. Érdemes lenne egy hétig 2x2 T. Normixot szedni (receptköteles), ha ez nem használ, a zsírszéklet miatt próbáljon egy hétig 3x10000 E Mezym fortét (recept nélkül kapható). Ha továbbra is panaszos, érdemes lenne hasi UH és laborviszgálatot végeztetni.
        Kedves Kérdező! A túlzott cukorbevitel valóban okozhat puffadást, így az első lépés mindenképp annak csökkentése javasolt.
        Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy fekélye van, vagy csak fokozott gyomorsav termelés. Gyomortükrözés tudja megadni a biztos diagnózist.
        Kedves Kérdező! Nehéz megmondani, hogy mi ürült ki a széklettel, de valószínűleg ez a táplálék hirtelen túl nagy megterhelést jelentett a szervezetének. Ha nagyon híg és nagy mennyiségű volt a széklet, akkor lehet, hogy minden kiürült.
        Kedves Kérdező! Nem valószínű, hogy komoly gond állna a panasz hátterében, de a panasz krónikus fennállása miatt tájékozódó laborvizsgálat és hasi UH nem ártana.
        Kedves Kérdező! A napi maximális dózis 2x40 mg, amit mindig étkezés előtt 1/2-1 órával kell bevenni.
        Kedves Kérdező! Ha a gyógyszer dózis csökkentése panaszokat okoz, akkor nem szükséges a csökkentés: azt a mininális dózist szedje, ami mellett teljesen panaszmentes. Nem tudom, hogy volt-e már gyomortükrözése, egy alkalommal arra mindenképp szükség lenne. A bélflóra helyreállítására probiotikumot szojtunk javasolni, de a panaszai inkább refluxos eredetűnek tűnnek.
        Kedves Kérdező! A H2-kilégzési vizsgálat eredményét nem befolyásolja, hogy előtte diétázik-e vagy nem.
        Kedves Kérdező! Hasonló panaszokat szokott okozni kezdődő sérv is, illetve - mivel mozgással függ össze a panasz - valóban felmerül a mozgásszervi eredet lehetősége.
        Kedves Kérdező! Igyekezzen rostos táplálkozással, sok folyadékkal és mozgással biztosítani a napi, megfelelő konzisztenciájú székletet, ha ez után sem szűnik a panasza, hasi UH és vizelet vizsgálat javasolt.
        Kedves Kérdező! Ha a referencia tartomány minden ételalkotóra a fenti, akkor ezek szerint a tojásfehérje, a durumbúza, a gliadin, a rizs, a mustármag, a paradió, a mogyoró, a pisztáció, a vörös vesebab esetén derült fény valószínű intoleranciára. Coeliakia típusú lisztérzékenység nem igazolódott. Azokat az ételalkotókat kellene először elhagyni, amiknél a legmagasabb az érték, és figyelni, hogy van-e javulás.
        Kedves Kérdező! Lehet a panasz összefüggésben a túlzott savtermeléssel is, de ha egy idő után nem múlik a gyógyszer mellett, érdemes lenne hasi UH vizsgálatot végezni, de semmiképpen ne gondoljon egyelőre komoly betegségre.
        Kedves Kérdező! A panaszai refluxbetegségnek megfelelnek. Az eddigi kezelés a Helicobacter pylori kórokozó eradikációjára szolgál, illetve a Rabeprazol a gyomorsav-termelést csökkenti. Ha ez utóbbi tartósan szedve nem válik be, érdemes más hatóanyagú protonpumpagátló kezelést (pantoprazol vagy esomeprazol) kipróbálni helyette, és ha ez sem válik be, akkor a szer kiegészíthető domperidon hatóanyagú ún. prokinetikummal, ha nincs szívritmuszavara.