Vastagbél diverticulosis

Tisztelt Doktornő/úr! Pár napja voltam vastagbéltükrözésen, ahol kiderült, hogy vastagbél diverticulosisom van. A papíron az áll, hogy "békés környezetben". Tüneteim: székrekedés, hasmenés gyakori váltakozása; gyakori puffadás. Azt mondta az orvosom, hogy igyak több folyadékot, rostban gazdagabban étkezzem, valamint felírt egy antibiotikumot (amit fél évig, havonta 6 napon keresztül kell szedni) , valamint probiotikumot javasolt ez mellé. Utánaolvastam az interneten, és azt láttam, hogy ez a betegség 40 év alatt nagyon ritkán jelentkezik, és fiataloknál nagyobb a szövődmények kockázata. Az lenne a kérdésem, hogy így, 24 évesen hogyan alakulhatott ki, és miért ilyen gyenge a vastagbél fala? Valamint a jövőben mennyiben, és kb. mikor okozhat ez nekem komolyabb problémát? Tényleg nagyobb a kockázata a szövődményeknek ilyen fiatalon? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Plósz János válasza diverticulum témában

A diverticulosis kialakulásában jelentős szerepet játszik a székrekedés megléte. Előfordulása illetve súlyossági foka az életkor előrehaladtával növekszik. Valószínűleg az Ön esetében veleszületett kötőszöveti gyengeség illetve a székrekedés társulása okozhatta a diverticulumok kialakulását. Panaszait azonban nem feltétlen ez okozza, a háttérben állhat irritábilis bél szindróma is. A székletrendezés mindkét esetben jó hatású és fontos. A diverticulosis szövődményeinek valószínűsége nagyban függ a diverticulumok számától és méretétől (erről pedig nincs információm) .

Kérdés: 2012. március 08., 12:31; Megválaszolva: 2012. március 12., 15:48
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi fájdalom
2013.áprilisában voltam negativ colonoscopián, jobb bordaiv alatti fájdalom miatt. Milyen időközönként célszerű ezt a vizsgálatot megismételni?...
divertikulosis
Divertikulosisra szedek már egy hete Normix tablettát, naponta 2x2-őt, rengeteg gölcsoldót és fájdalomcsillapítót. Szinte semmit sem javult az...
diverticulum
Tisztelt Szakertoorvos! Tavaly nyar ota sokszor faj baloldalon az alhasam.Novemberben egy scan vizsgalaton estem at, ahol kimutattak, hogy sok apro...
diverticulosis
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Édesanyám 62 éves, 2011 decemberében nagyon rosszul lett, görcsös alhasi fájdalmai voltak. Kórházba vittük, ahol...
Irritábilis bélszindróma?
Kedves Doktornő! Azt szeretném kérni, hogy értékelje 73 éves édesanyám leletét: Coecum ascendens, transversum ép. A descendensben, és sigmában...