Zöldség téma

A reflux tüneteit enyhítő ételek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-09-11 09:03
Reflux
Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.

Miért hasznos a mediterrán diéta?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-07-17 15:37
Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.

Mik azok a polifenolok?

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022-05-24 09:33
Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal

Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus - 2022-05-11 22:03
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.

Mi a baj a fogyókúrával?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-05-09 05:21
Fogyókúra
A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, a diéta befejezése után aztán jön a meglepetés: a fogyókúrára vállalkozók rövid idő alatt eredeti súlyuknál is több kilóval bírnak.

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2022-03-16 07:33
Gyümölcs
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.

Asztma diéta

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-11-07 17:36
Asztma
Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-04-13 11:33
A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

A zöldségfogyasztás folyékony lehetősége

Több mint TestŐr - 2019-04-17 16:48
Az emberek többsége nem szereti a zöldségeket, a gyerekeknél pedig külön művészet elérni, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt kellő mennyiségben fogyasszanak. A hidegen sajtolt zöldség, illetve gyümölcslevekkel könnyedén bevihető a napi vitamin- és ásványanyag-szükséglet, és a gyerekek is sokkal jobban kedvelik a finom italokat.

Az étel is lehet gyógyszer

Több mint TestŐr - 2018-07-18 13:52
Az ázsiai konyhában nemcsak az ízekre, de az alapanyagok egészségre gyakorolt hatására is odafigyelnek. Mivel a főzési technikájukra alapvetően jellemző, hogy nagy hőfokon, de csak rövid ideig hőkezelik az ételt, így a zöldségekben szinte minden jótékony hatású vitamin és ásványi anyag benne marad. Az ételek gyógyító tulajdonságait érdemes megtanulni, hiszen gyógyító étek is lehet egy finom fogás.

A brokkoli élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2017-10-18 11:25
Brokkoli
A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

Zöldséglevekkel az egészségért!

Több mint TestŐr - 2017-05-30 10:43
A gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztásával a többszörösét tudjuk a szervezetbe juttatni annak a mennyiségnek, amit mennyiségileg képesek lennénk elfogyasztani. A növényi rostok, ásványi anyagok, vitaminok segítik a szervezet vitalitását, erősítik az immunrendszert és a méregtelenítő szerveink működését is segítik.
Hogy marad tényleg friss a zöldség, gyümölcs, ha az út alatt, amit a termelőtől megtesz, míg az asztalunkra kerül, akár egy hét is eltelik? A bennük lévő tápértékek akkor a legmagasabbak, ha szinte a leszedésük után azonnal elfogyasztjuk. Szerencsére a gyorsuló világ olykor a hasznunkra is válik és megoldást nyújt a felmerülő problémákra is.

Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2016-10-08 07:38
A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

Útmutató a szezonális táplálkozáshoz

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-06-03 14:51

Itt van a nyár és végre kedvünkre válogathatunk a kertünkben, a piacon és a zöldségesek pultjain a zamatos és érett zöldségek, gyümölcsök közül. Az egészséges életmód egyik alapelve, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részét mindazon zöldségek és gyümölcsök alkossák, melyekhez a lehető legfrissebb állapotban tudunk hozzájutni.

A szezonális táplálkozás tehát egy fontos szempont, ha szem előtt tartjuk az egészségünket.

Vajon hogyan érdemes vásárolni? Mikor minek van szezonja?

Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások - állítják a kutatók.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) három éve indította el E3 – Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak projektjét. A program, melyben részt vett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, az egyetemi hallgatók egészségi állapotát és táplálkozási szokásait mérte fel.

3 tipp a kiegyensúlyozottabb életmódra való áttéréshez

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016-01-04 21:41
Túl macerás, bele se kezdek! - adjuk fel egy kiegyensúlyozottabb életmódra való áttérés nulladik lépésénél. Pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásainkat azért, hogy egészségesebbek lehessünk. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 3 tippje remek kiindulópont lehet az új kezdethez.

Mindent az antioxidánsokról

KamaszPanasz - 2015-05-15 11:25
Lehet, kevesen tudják, de az oxidálás folyamata rengeteg betegséget okozhat. Ilyen például, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, vagy a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) betegségek. Az agyunk különösen sebezhető pont ilyen szempontból. Az antioxidánsok azonban segíthetnek megóvni a testet azoktól a sejtektől, amelyek rákot és egyéb oxidációval járó betegségeket okozhatnak.

Karácsonyi tippek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2014-12-22 20:01
Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy a sok finom falat láttán túlegyük magunkat. Pedig ha mértékkel fogyasztjuk, a magyaros, alkalomhoz illő ételek is beépíthetők az egészséges táplálkozásba – hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek.
A hideg téli napokon szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségügyi és lelki problémák, mint máskor. Ráadásul a gyerekek biztonságáról is a szülőknek kell gondoskodni, akik sokat tehetnek azért, hogy a kicsik elkerüljék a betegségeket és a rosszkedvet. Az egyik megoldás a vitaminokban és az ásványi anyagokban keresendő.

7 egyszerű tipp az immunrendszer erősítésére

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-12-12 17:12
Készüljön a megfázás-és influenzaszezonra helyes táplálkozással, testedzéssel és az alkoholfogyasztás korlátozásával!
A szervezet immunrendszere erősebb, mint hinné. Mégis mennyire?

A leveles zöldségek előnyei

Medipress - 2011-04-01 10:08
A magas étrendi nitráttartalom állhat a leveles zöldségek szív-érrendszerre gyakorolt előnyös hatásai mögött.