Zöldség téma
Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.
Mi a baj a fogyókúrával?
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán
A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, a diéta befejezése után aztán jön a meglepetés: a fogyókúrára vállalkozók rövid idő alatt eredeti súlyuknál is több kilóval bírnak.
Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és ezáltal akár megbetegedést is okozhatnak.
A reflux tüneteit enyhítő ételek
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.
Miért hasznos a mediterrán diéta?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.
Asztma diéta
WEBBeteg - Cs. K. fordító
Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.
A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit
WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.
A zöldség-gyümölcs fogyasztás folyékony alternatívája
Több mint TestŐr
Tavasszal sokan böjtölni kezdenek, a böjt egyik formája a léböjt. A szakember azt tanácsolja, hogy először csak zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, utána lehet fokozatosan áttérni a hidegen préselt zöldség- , gyümölcslevekre. Így a vitamin és ásványanyag bevitel megmarad, viszont az emésztőrendszer terhelését csökkentjük. A sok zöldség és gyümölcslé a máj tisztító mechanizmusát is segíti.
A zöldségfogyasztás folyékony lehetősége
Több mint TestŐr
Az emberek többsége nem szereti a zöldségeket, a gyerekeknél pedig külön művészet elérni, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt kellő mennyiségben fogyasszanak. A hidegen sajtolt zöldség, illetve gyümölcslevekkel könnyedén bevihető a napi vitamin- és ásványanyag-szükséglet, és a gyerekek is sokkal jobban kedvelik a finom italokat.
Az étel is lehet gyógyszer
Több mint TestŐr
Az ázsiai konyhában nemcsak az ízekre, de az alapanyagok egészségre gyakorolt hatására is odafigyelnek. Mivel a főzési technikájukra alapvetően jellemző, hogy nagy hőfokon, de csak rövid ideig hőkezelik az ételt, így a zöldségekben szinte minden jótékony hatású vitamin és ásványi anyag benne marad. Az ételek gyógyító tulajdonságait érdemes megtanulni, hiszen gyógyító étek is lehet egy finom fogás.