A leveles zöldségek nitráttartalma előnyös az érrendszerünknek

Medipress
megjelent:

A magas étrendi nitráttartalom állhat a leveles zöldségek szív-érrendszerre gyakorolt előnyös hatásai mögött.

A szívrohamhoz, stroke-hoz vagy akár halálhoz vezető vaszkuláris betegségek, vagyis a keringési rendszer rendellenességei meglehetősen gyakoriak a fejlett országokban. Viszont az ellenük alkalmazott kezelések, a bypass műtét és az angioplasztika, vaszkuláris sérülést okozhat, melynek hatására a vérerek sejtjei túlburjánzanak, korlátozva a vérátáramlást.

A nitrogén-monoxid az egyik fontos molekula, amely segít megőrizni a vérerek simaizom sejtjeinek összehúzódási képességét és egészségét. Az érrendellenességeket és a nitrogén-monoxid csökkent szintjét már több kutatás is összefüggésbe hozta, így a nitrogén-monoxid hozzáférhetőségét fokozó terápiák segíthetnek a vaszkuláris egészség megőrzésében.

A nitrátok csökkentik az érkárosodás mértékét

A nitrogén-monoxidot argininból szintetizálja a nitrogén-oxid szintáz enzim (NOS). A Pittsburgh-i Egyetem kutatói most Brian Zuckerbraun vezetésével kimutatták, hogy patkányokban az érsérülések után a nitrogén-oxid szintáz útvonala gátlódik, ugyanakkor egy másodlagos útvonal aktiválódik, amely nitrátból hoz létre nitrogén-monoxidot. Amikor nitrát étrendkiegészítőt adtak a patkányoknak az érsérülés kiváltását megelőzően, jelentős mértékben korlátozták a károsodás mértékét, a nitrátban szegény étrend viszont súlyosbította a károsodást.

A tanulmánnyal együtt megjelenő kommentárban a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói, John Cooke és Yohannes Ghebremariam arra világítottak rá, hogy az étrendi nitrát magas szintje részben magyarázhatja a leveles zöldségekben gazdag étrendek jótékony vaszkuláris hatását.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlzásba vitt étrendi kiegészítés rákkeltő molekulák kialakulását is eredményezheti.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.