A leveles zöldségek előnyei

Szerző: Medipress

A magas étrendi nitráttartalom állhat a leveles zöldségek vaszkuláris előnyei mögött

A szívrohamhoz, stroke-hoz vagy akár halálhoz vezető vaszkuláris betegségek, vagyis a keringési rendszer rendellenességei meglehetősen gyakoriak a fejlett országokban. Viszont az ellenük alkalmazott kezelések, a bypass műtét és az angioplasztika, vaszkuláris sérülést okozhat, melynek hatására a vérerek sejtjei túlburjánzanak, korlátozva a vérátáramlást.

A nitrogén-monoxid az egyik fontos molekula, amely segít megőrizni a vérerek simaizom sejtjeinek összehúzódási képességét és egészségét. Az érrendellenességeket és a nitrogén-monoxid csökkent szintjét már több kutatás is összefüggésbe hozta, így a nitrogén-monoxid hozzáférhetőségét fokozó terápiák segíthetnek a vaszkuláris egészség megőrzésében.

A nitrátok csökkentik az érkárosodás mértékét

A nitrogén-monoxidot argininból szintetizálja a nitrogén-oxid szintáz enzim (NOS). A Pittsburgh-i Egyetem kutatói most Brian Zuckerbraun vezetésével kimutatták, hogy patkányokban az érsérülések után a nitrogén-oxid szintáz útvonala gátlódik, ugyanakkor egy másodlagos útvonal aktiválódik, amely nitrátból hoz létre nitrogén-monoxidot. Amikor nitrát étrendkiegészítőt adtak a patkányoknak az érsérülés kiváltását megelőzően, jelentős mértékben korlátozták a károsodás mértékét, a nitrátban szegény étrend viszont súlyosbította a károsodást.

A tanulmánnyal együtt megjelenő kommentárban a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói, John Cooke és Yohannes Ghebremariam arra világítottak rá, hogy az étrendi nitrát magas szintje részben magyarázhatja a leveles zöldségekben gazdag étrendek jótékony vaszkuláris hatását.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlzásba vitt étrendi kiegészítés rákkeltő molekulák kialakulását is eredményezheti.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

12 szívtünet, amit nem szabad...

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Szívproblémák az ünnepek alatt

A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.