• Túlzásba vitt zöldség fogyasztás? Szívpaszok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő / Úr! Lúgosítás szempontjából elkezdtem nagyobb mennyiségű zöldséget fogyasztani: A következőket keverem össze: 400g spenót, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, gyömbér. (spenót: jelen esetben fagyasztott spenót-levél felengedve [nem mikróban kiolvasztva, hogy ne vesszen a tápérték], amit nem főzök meg az összekeverés előtt, hogy az értékes tápanyagtartalom megmaradjon) Ez a napi zöldségbevitelem, plusz 5-6 gerezd fokhagymát még megeszek a nap során. A helyzet az, hogy mióta nekiálltam (5 napja) ennyi zöldséget enni, kb. a 2. vagy 3. napon érezni kezdtem, hogy a szívem nem teljesen jó. (régen szúrt elég erőteljesen a szívem, mikor nem táplálkoztam megfelelően, ez szalonnát, kenőmájast jelent, és hasonlókat. Innen tudom, hogy mi az, mikor az ember szíve szúr, jelenleg nem ilyen intenzíven érzem, de annyit tudok, hogy nem feltétlenül jelent jót, ha így viselkedik a szív. Ezeket a telített zsírban gazdag dolgokat jelenleg kerülöm, inkább az egészségesebb sovány húsokat fogyasztom: csirke, egészséges "kísérővel": barna rizs, valamint most bekerült a képbe a zöldség) Elképzelhető, hogy a fokhagyma okozza ezt a szív-panaszt? Valahol olvastam, hogy nagy mennyiségben (8-10 gerezd már nagy mennyiségnek számít ezesetben?) a fokhagyma vezethet szívelégtelenséghez. [talán a vérhigító hatása miatt?] Vagy esetleg a nagy mennyiségű spenót okozza, és a benne található sok oxálsav? Előre is köszönöm válaszukat! Kellemes Ünnepeket! Üdvözlettel, Zoltán

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves Zoltán! Nem találtam azzal kapcsolatos információt, hogy a fokhagyma szívelégtelenséget okozna, azonban valóban leírásra került, hogy nagy mennyiségben fokozottabb lehet a vérhígító hatás, különösen műtétek előtt érdemes erre figyelni. A spenótban található oxálsav gátolhatja a vas-és kalcium-felszívódást (plusz túlzott mértékű fogyasztása arra hajlamosoknál a vesekő-képződést is fokozhatja), de kicsi a valószínűsége, hogy ettől lennének a panaszok (nem találtam legalábbis emberre vonatkozóan olyan esetismertetést, hogy alacsony kalciumszintet eredményezett volna a túlzott spenótfogyasztás). Mindenesetre ebben az esetben is érdemes a mértékletességet szem előtt tartani, nem túlzásba vinni a "lúgosítást" (ezzel az elmélettel egyébként sokat lehetne vitatkozni, hiszen a szervezet sav-bázis háztartása pontosan szabályozott), inkább a változatos, kiegyensúlyozott étrenden legyen a hangsúly (a sok zöldség, gyümölcs, csirkehús, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek fogyasztása tökéletesen megfelel).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 22., 17:32; Megválaszolva: 2011. december 25., 18:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés