Túlzásba vitt zöldség fogyasztás? Szívpaszok?

Kedves Doktor Nő / Úr! Lúgosítás szempontjából elkezdtem nagyobb, mennyiségű zöldséget fogyasztani: A következőket keverem össze: 400g spenót, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, gyömbér. (spenót: jelen esetben fagyasztott spenót-levél felengedve [nem mikróban kiolvasztva, hogy ne vesszen a tápérték], amit nem főzök meg az összekeverés előtt, hogy az értékes tápanyagtartalom megmaradjon) Ez a napi zöldségbevitelem, plusz 5-6 gerezd fokhagymát még megeszek a nap során. A helyzet az, hogy mióta nekiálltam (5 napja) ennyi zöldséget enni, kb. a 2. vagy 3. napon érezni kezdtem, hogy a szívem nem teljesen jó. (régen szúrt elég erőteljesen a szívem, mikor nem táplálkoztam megfelelően, ez szalonnát, kenőmájast jelent, és hasonlókat. Innen tudom, hogy mi az, mikor az ember szíve szúr, jelenleg nem ilyen intenzíven érzem, de annyit tudok, hogy nem feltétlenül jelent jót, ha így viselkedik a szív. Ezeket a telített zsírban gazdag dolgokat jelenleg kerülöm, inkább az egészségesebb sovány húsokat fogyasztom: csirke, egészséges "kísérővel": barna rizs, valamint most bekerült a képbe a zöldség) Elképzelhető, hogy a fokhagyma okozza ezt a szív-panaszt? Valahol olvastam, hogy nagy, mennyiségben (8-10 gerezd már nagy, mennyiségnek számít ezesetben?) a fokhagyma vezethet szívelégtelenséghez. [talán a vérhigító hatása miatt? ] Vagy esetleg a nagy, mennyiségű spenót okozza, és a benne található sok oxálsav? Előre is köszönöm válaszukat! Kellemes Ünnepeket! Üdvözlettel.

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves Zoltán! Nem találtam azzal kapcsolatos információt, hogy a fokhagyma szívelégtelenséget okozna, azonban valóban leírásra került, hogy nagymennyiségben fokozottabb lehet a vérhígító hatás, különösen műtétek előtt érdemes erre figyelni. A spenótban található oxálsav gátolhatja a vas-és kalcium-felszívódást (plusz túlzott mértékű fogyasztása arra hajlamosoknál a vesekő-képződést is fokozhatja), de kicsi a valószínűsége, hogy ettől lennének a panaszok (nem találtam legalábbis emberre vonatkozóan olyan esetismertetést, hogy alacsony kalciumszintet eredményezett volna a túlzott spenótfogyasztás) . Mindenesetre ebben az esetben is érdemes a mértékletességet szem előtt tartani, nem túlzásba vinni a "lúgosítást" (ezzel az elmélettel egyébként sokat lehetne vitatkozni, hiszen a szervezet sav-bázis háztartása pontosan szabályozott), inkább a változatos, kiegyensúlyozott étrenden legyen a hangsúly (a sok zöldség, gyümölcs, csirkehús, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek fogyasztása tökéletesen megfelel).

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Dr. Bene Orsolya
Dr. Bene Orsolya
Megválaszolva: 2011. december 25.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Szív betegség vagy sem?
Tisztelt Doktor nő! Lassan egy hónapja volt egy magas pulzusom, ami 130 volt és be mentünk ág ügyletre ahol ezt pánikrohamnak...
Szivproblema
Jó napot. Voltam tegnap előtt vérvételen és három értékem nem jó. (mchc 358, monocyta 10 %, GPT/ALT 48). A kérdésem, hogy ezek, mennyire...
Alacsony pulzus
Üdvözlöm! Voltam kardiológiai kivizsgáláson, meg még egyéb máson is. Helyeztek fel Holter ekg-t is. Az orvos azt mondta, hogy nincs semmi...
Szívpanaszok vagy csak szorongás?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 31 éves férfi vagyok, nem dohányzom, nem vagyok túlsúlyos. 18 éves koromig rendszeresen sportoltam, azóta inkább...
Mi van velem?
Tisztelt doktornő! Problémám kb 2 hete kezdődött heves szivdobogásom van, ami egyik este tv nézés közben kezdődött eléggé fel húztam magam...
Szívbetegség?
Tiszteletem! Utóbbi időben éjjelente fekve, szoktam érezni a gyomorszájam felett a kis bemélyedés felett, mint ha pár szabálytalan ütés...