Vesekő téma

Felesleges a félelem a vesekő műtéttől?

Somogyi Gábor - 2022-10-08 11:42
Vesekő műtét. Kétségtelen, hogy az ember agyába azonnal beköltözik a rettegett „műtét” szó. Ami az orvosnak mindennapi munka, addig a betegnek egy extrém helyzet. Olvasónk a sorstársainak szeretne segíteni azzal, hogy megírta a saját történetét.

Robotasszisztált műtétek Debrecenben

Debreceni Egyetem - 2022-10-05 15:42
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikán végeztek robotasszisztált vesekő-eltávolítást. Az egyetem szakemberei a napokban hat sikeres operációt hajtottak végre a francia fejlesztésű ILY robot vezérelt ureterorenoszkópiával. A robotasszisztált technikával a műtét a nehezebb, bonyolultabb eseteknél is precízen és biztonságosan elvégezhető.

A világossejtes veserák tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-09-29 18:03
A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.

A vesegörcs - jellemző panaszok, lehetséges okok

WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó - 2022-04-04 20:33
A vesekövesség gyakori probléma: a férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti élete során. Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között alakul ki, és sokáig tünetmentesen fejlődhet a vesében. Vesegörcs leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad.

Vesekövesség - Kezelés és megelőzés

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika - 2022-02-10 17:03
A vesekövesség kezelése csak a meglévő kövek eltávolítását és az általuk okozott panaszok megszüntetését célozhatja. Amennyiben valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezhet, ha az életmódján nem változtat.

Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-01-12 22:05
Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

A vesekövesség tünetei és típusai

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika - 2021-11-12 20:33
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

Az elhízás még vesekövet is okoz?

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2021-10-25 22:03
A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen.

Diéta vesekövesség esetén

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-09-18 13:33
A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

A jegestea vesekövet okozhat a férfiaknál

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-06-22 22:03
A jegestea népszerűsége világszerte növekszik, köszönhető ez annak is, hogy egyre több ízben és kiszerelésben kapható. A férfiak azonban, jobb, ha vigyáznak, mivel egy új felmérés eredménye szerint náluk növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

A vesekő kialakulásának okai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-05-17 17:03
A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki. Képződhetnek vesekövek a vesemedencékbe vezető csatornácskákban, a vesemedencében vagy az elvezető húgyutakban.

Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

Hypertonia - Nagy Gyuláné Tajti Éva, dietetikus - 2021-04-16 22:03
A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

Úttörő változás a vesekőműtétekben

Debreceni Egyetem - 2019-10-08 16:05
Könnyebb a beteg altathatósága és kisebb a húgyúti fertőzés kockázata - egyebek mellett ezek az előnyei a háton fekvő vesekőműtétnek, melyet az országban elsők között a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján szeretnének rutinszerűen bevezetni.

Egyre több gyermek szenved vesekőtől

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-06-10 18:17
Egyre több gyermek szenved vesekőtől, amit az orvosok a túlzott hamburger, sült krumpli és sós chipsek fogyasztásával hoznak összefüggésbe.

A gyereknél is keletkezhet vesekő

healzz - 2015-03-05 21:01
Görcsös, késszúrásszerű alhasi fájdalom és véres vizelet- ezek a vesekő tünetei is lehetnek, ami leggyakrabban a felnőtteket sújtsa. Ám tévedés azt hinni, hogy kizárólag őket érinti a probléma, hiszen tanulmányok szerint gyermeknél, sőt már újszülötteknél is előfordul.
A vizsgált szociális otthonokban élő idős emberek folyadékfogyasztása messze elmarad az ajánlott napi folyadékbeviteli mennyiségtől – derül ki egy friss kutatásból, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a SE Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke és az Európai Hidratációs Intézet végzett el közösen.

Vannak előnyei a diétás üdítőknek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2012-05-19 17:34
Amennyiben kalciumtartalmú veseköve van, bizonyos diétás szénsavas üdítőitalok mérsékelt fogyasztása még jót is tehet az egészségének – legalábbis a Kalifornia Egyetem legújabb kutatása szerint. A kutatás eredményéről az Amerikai Urulógusok Szervezetének 104. tudományos találkozóján számoltak be.

Hatékony megoldás vesekő ellen

Vesekomegelozes.hu - 2011-09-23 11:36
A vesekövesség világszerte sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, mivel sokszor rejtve marad, és vagy egyéb vizsgálat alkalmával kerül felfedezésre, vagy – rosszabb esetben - a vesevezetékbe beékelődve okoz fájdalmas tüneteket. Európában a lakosság 3-5 %-ában fordul elő, de az idősebb korosztály 5-10 %-ánál kimutatható. A férfiaknál gyakoribb, de a nőknél sem ritka előfordulása. (x)

Vesekő

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:02

A vesék szerepe a vér megszűrése, tisztítása, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. A vesék a szervezet számára szükséges anyagokat nem választják ki. 

Ha ez az egyensúly felborul, a vizelet túltelítetté válik, és apró kristályok jelennek meg benne, amelyek nem tudnak feloldódni a vízben.

A vesekövek mérete és összetétele változó lehet, és a vesék károsodását okozzák. A vesekövek anyaga lehet kalcium-oxalát, magnézium-ammónium-foszfát, cisztin vagy húgysav.

Előfordul, hogy maguktól kiürülnek a szervezetből, de elakadhatnak a  vesében és/ vagy az elvezető húgyutakban, és műtétre is szükség lehet.

A röntgenvizsgálat segít meghatározni a vesekövek pontos elhelyezkedését, méretét.  A vizsgálat végezhető kontrasztanyaggal vagy anélkül.

Vesekő - Új módszer a megelőzésére

Medipress - 2010-10-15 23:23
A vesekövek egyik típusában lévő kristályok növekedését gátló új módszer azzal a reménnyel kecsegtet, hogy segítségével megelőzhető lesz a rendkívül erős fájdalommal járó lerakódások kialakulása.
Hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához a főleg a nyári kánikulában közkedvelt jeges tea. Amerikai urológusok szerint a veszély főleg a korosodó férfiakra leselkedik.
Nagyobb valószínűséggel alakul ki vesekő az elhízott embereknél, mint a normál testsúlyú egyéneknél, ám a súlyos elhízás nem növeli tovább a kockázatot - írják amerikai kutatók a Journal of Urology című szaklap februári számában.

Baktériumokkal a vesekő ellen

Független Hírügynökség - 2008-03-10 11:21
Amerikai tudósok felvetették, hogy talán baktériumokat lehetne bevetni a vesekő kiújulása ellen. Azt állapították meg ugyanis, hogy lényegesen ritkábban van vesekövük azoknak az embereknek, akiknek a bélrendszerében megtalálható egy bizonyos baktérium, olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

Vesebetegség?

Orvos valaszol - Dr. Laki András - 2020-07-14 12:02
Tisztelt Válaszoló Orvos! 66 éves nő vagyok. Gasztroenterológiai kontroll (colitis ulcerosa) miatt készült hasi uh vizsgálatomkor a következő leletet kaptam. Azt szeretném megkérdezni, hogy a vesében talált elváltozás, különösen a jobb oldali 4mm