Testtömeg és a párválasztás

szerző: Ujfalussy Dorottya Júlia
megjelent:

Az emberi társadalomban a preferált fenotípus különböző gazdasági-kulturális hatásokra változik. Vegyük az egyszerűség kedvérét a női szépségideál alakulását. Az őskori ábrázolásokból arra következtethetünk, hogy a hajdani emberek a telt formákat, hatalmas kebleket, széles csípőt részesítették előnyben. Gondoljunk csak a villendorfi Vénusz-szobrocskára.

Ezen nem szabad csodálkozni, hiszen akkortájt az embereknek igencsak korlátozott (táplálék)források álltak rendelkezésükre. A kövérség, a teltség a termékenységet, az egészséget szimbolizálta. A kellemesen telt formák preferenciája a későbbi korokban is jellemző volt, kis változásokkal az optimálisnak tartott méretek tekintetében.

Darwintól (1871) ered az a feltételezés, hogy a női szépség fokozza a termékenységi sikert. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az arc szépsége befolyásolná a szaporodási sikerességet, arra viszont van, hogy a fizikai megjelenés befolyásolja a férfiak választását.

Egy amerikai középiskolás évkönyvből a fényképek alapján meg tudták jósolni, hogy mely nők kötöttek házasságot, és melyiknek milyen szociális-gazdasági helyzetben van a férje. A „homokóra alakú” nőket mindkét nem vonzónak találja.

Mi befolyásolja a férfiak választását?

Az afrodiziákumok

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre. Az afrodiziákumok lehetnek fizikai vagy pszichés vágykeltők. A hatásmechanizmusok igen eltérőek, sok esetben tudományosan nem bizonyítottak. Számos évszázados étel és ital recept létezik, melyek szerelmi bájitalként használhatók. Hiszen a férfiakhoz is a hasukon keresztül vezet a legrövidebb út, tartja a mondás. Hogyan hatnak az afrodiziákumok?

Hasonlóképpen, szexuális jelzés a női mell is. Egyes adatok szerint a mellek mérete és szimmetriája pozitívan összefügg a termékenységgel. Mindezek ellenére a férfiak az átlagos mellméretű nőket választják, míg a nők a náluknál kisebb mellűeket preferálják. A legtöbb nő a magáénál nagyobb mellekre vágyik.

A derék-csípő arány is befolyásolja a férfiak választását. Adatok szerint azoknak a férfiaknak, akik az alacsony derék-csípő aránnyal rendelkező nőket választották, több utódjuk született.

Milyen férfiakat preferálnak a nők?

Számos kísérlet bizonyítja, hogy a nők jobban kedvelik a mérsékelten izmos férfiakat, mint a testépítőket. Horvath (1979) azt találta, hogy a nők pereferálják a nagyobb vállszélességű férfiakat. Az erősebb férfi felsőtest egyrészt az intraszexuális kompetícióra való alkalmasság evolúciós jelzése lehet, másrészt viszont a nagyobb testű állatok vadászatára való fizikai alkalmasságra is utalhatott.

Ha a nők a jó vadászokat választották, akkor elkerülték a párkapcsolat kialakítását a túl testes, erős, nagy férfiakkal. Ezt kellőképpen illusztrálja, ha összehasonlítjuk egy sprinter testét egy maratoni futóéval. Az előbbi a gyorsaságot, míg az utóbbi a kitartást testesíti meg. Egy sikeres vadász e két előbbi véglet között találhatja meg a megfelelő kompromisszumot.

Több választásos kísérlet ismeretes, amelynek során a nők az átlagos magasságú férfiakat preferálták szemben a túl magas, vagy túl alacsony férfiakkal. A magas férfiak többször randevúznak, magasabb a szociális státuszuk és a munkahelyen is magasabb pozicíókat töltenek be.

Egy a harvardi egyetemisták körében végzett vizsgálat szerint az átlagosan magas férfiak szignifikánsan több gyereket nemzettek, mint a magasak vagy alacsonyak, ami a férfiak testmagasságára ható stabilizáló szelekció, annak ellenére, hogy a nők a náluk magasabb férfiakat választják.

(Ujfalussy Dorottya Júlia - ELTE Biológiai Intézet, Etológia Tanszék)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.