• Mennyi testmozgással őrizhető meg az ideális testsúly?

    Szerző: Medipress

    Az amerikaiak már hosszú ideje küzdenek a kilókkal, a kutatók mostanáig inkább arra összpontosítottak, hogyan kezelhető a túlsúly és az elhízás, nem pedig arra, hogyan előzhető meg a testtömeg-növekedés.

    A vékony nőknek napi egy óra mérsékelt testmozgás elegendő karcsúságuk megőrzéséhez, a túlsúlyos nőknek azonban diétára és edzésre egyaránt szükségük van ahhoz, hogy távol tartsák a kilókat.

    Hirdetés

    A 34 ezer vizsgált középkorú nő közül, azoknak sikerült megőrizniük testsúlyukat, a Harvard Medical School és a Brigham és Női Kórház kutatói által készített 13 éves tanulmány során, akik nem voltak túlsúlyosak, és naponta legalább egy órát sportoltak.

    Tesztelje magát!

    „Az ő általános aktivitási szintjük a tanulmány alatt 21,5 MET óra volt hetente, ami körülbelül napi 60 perc mérsékelt fizikai aktivitásnak felel meg” – írták a kutatók az American Medical Association keddi számában publikált tanulmányban. Egy MET, azaz metabolikus ekvivalens a pihenés alatt felhasznált energiát és kalóriaigényt jelenti. A mérsékelt testmozgás, például a nyugodt séta az energiafelhasználást óránként 2,5 MET-re emeli, az intenzív testmozgás, például a futás pedig 6-12 MET-re emelheti óránként.

    Mennyi testmozgással őrizhető meg az ideális testsúly?

    Huszonegy MET óra hetente, körülbelül naponta egy óra mérsékelt testmozgásnak felel meg. A vizsgálatból kiderült, hogy a kevesebbet sportoló nők jelentősen többet híztak, mint a napi egy óra testmozgást végzők. A tanulmány elején, majd közben rendszeres időközönként, a nők beszámoltak testmozgásukról és testsúlyukról a kutatóknak.

    A résztvevőket különböző csoportokba osztották: heti kevesebb, mint 7,5 MET órás, vagyis a jelenlegi amerikai szövetségi 20 percnyi testedzési irányvonala körüliek; heti 7,5-21,5 MET órások, illetve heti több mint 21,5 MET órások.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Míg a normális testsúlyú nőknek elég csupán mozogniuk testsúlyuk megőrzéséhez, a kizárólag edzésprogramot végző túlsúlyos nők tovább híztak.

    A kutatók tehát arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi napi 20 perc testmozgásra vonatkozó szövetségi irányelv, kalóriakorlátozás nélkül a túlsúlyos és elhízott nők esetében nem elegendő a testtömeg-növekedés megelőzéséhez, annak ellenére, hogy segít a krónikus betegségek kockázatának visszaszorításában.

    A tanulmány maga is nagy súllyal esik latba, az egyre terjedő túlsúly és elhízás fényében az Egyesült Államokban, ahol minden harmadik felnőtt elhízott. Annak ellenére, hogy az amerikaiak már hosszú ideje küzdenek a kilókkal, a kutatók mostanáig inkább arra összpontosítottak, hogyan kezelhető a túlsúly és az elhízás, nem pedig arra, hogyan előzhető meg a testtömeg-növekedés.

    Medipress

    Módosítva: 2010.03.28 03:20, Megjelenés: 2010.03.28 03:20
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

    Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

    Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

    Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

    A soványságról - Fejben dől el?

    Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA