• Mennyi testmozgással őrizhető meg az ideális testsúly?

    Szerző: Medipress

    Az amerikaiak már hosszú ideje küzdenek a kilókkal, a kutatók mostanáig inkább arra összpontosítottak, hogyan kezelhető a túlsúly és az elhízás, nem pedig arra, hogyan előzhető meg a testtömeg-növekedés.

    A vékony nőknek napi egy óra mérsékelt testmozgás elegendő karcsúságuk megőrzéséhez, a túlsúlyos nőknek azonban diétára és edzésre egyaránt szükségük van ahhoz, hogy távol tartsák a kilókat.

    Hirdetés

    A 34 ezer vizsgált középkorú nő közül, azoknak sikerült megőrizniük testsúlyukat, a Harvard Medical School és a Brigham és Női Kórház kutatói által készített 13 éves tanulmány során, akik nem voltak túlsúlyosak, és naponta legalább egy órát sportoltak.

    Tesztelje magát!

    „Az ő általános aktivitási szintjük a tanulmány alatt 21,5 MET óra volt hetente, ami körülbelül napi 60 perc mérsékelt fizikai aktivitásnak felel meg” – írták a kutatók az American Medical Association keddi számában publikált tanulmányban. Egy MET, azaz metabolikus ekvivalens a pihenés alatt felhasznált energiát és kalóriaigényt jelenti. A mérsékelt testmozgás, például a nyugodt séta az energiafelhasználást óránként 2,5 MET-re emeli, az intenzív testmozgás, például a futás pedig 6-12 MET-re emelheti óránként.

    Mennyi testmozgással őrizhető meg az ideális testsúly?

    Huszonegy MET óra hetente, körülbelül naponta egy óra mérsékelt testmozgásnak felel meg. A vizsgálatból kiderült, hogy a kevesebbet sportoló nők jelentősen többet híztak, mint a napi egy óra testmozgást végzők. A tanulmány elején, majd közben rendszeres időközönként, a nők beszámoltak testmozgásukról és testsúlyukról a kutatóknak.

    A résztvevőket különböző csoportokba osztották: heti kevesebb, mint 7,5 MET órás, vagyis a jelenlegi amerikai szövetségi 20 percnyi testedzési irányvonala körüliek; heti 7,5-21,5 MET órások, illetve heti több mint 21,5 MET órások.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Míg a normális testsúlyú nőknek elég csupán mozogniuk testsúlyuk megőrzéséhez, a kizárólag edzésprogramot végző túlsúlyos nők tovább híztak.

    A kutatók tehát arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi napi 20 perc testmozgásra vonatkozó szövetségi irányelv, kalóriakorlátozás nélkül a túlsúlyos és elhízott nők esetében nem elegendő a testtömeg-növekedés megelőzéséhez, annak ellenére, hogy segít a krónikus betegségek kockázatának visszaszorításában.

    A tanulmány maga is nagy súllyal esik latba, az egyre terjedő túlsúly és elhízás fényében az Egyesült Államokban, ahol minden harmadik felnőtt elhízott. Annak ellenére, hogy az amerikaiak már hosszú ideje küzdenek a kilókkal, a kutatók mostanáig inkább arra összpontosítottak, hogyan kezelhető a túlsúly és az elhízás, nem pedig arra, hogyan előzhető meg a testtömeg-növekedés.

    Medipress

    Módosítva: 2010.03.28 03:20, Megjelenés: 2010.03.28 03:20
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bélrák fiatalon

    Bélrák fiatalon

    MTI

    Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

    Bőrsérülés, horzsolás

    Bőrsérülés, horzsolás

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

    25 tízperces tipp az egészségért

    Az egészséges életmód magában foglalja a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást, az egészséges testsúlyt és a dohányzásmentességet. Egyszerűen hangzik, de vajon könnyen betartható?

    A hosszútávfutás - Veszélyei is vannak?

    Ha a rendszeres testmozgás, mint a kocogás jót tesz az egészségnek, joggal gondolhatjuk, hogy az olyan turbó edzések, mint a maratoni futásra való felkészülés, méginkább.

    A kedvenc sportom: Ön mit választ? - 3. rész

    Futás, lovaglás vagy thai-chi, esetleg valami más? Ön melyiket választaná? Segítünk dönteni.

    A kedvenc sportom: Ön mit választ? - 2. rész

    Szeretne sportolni és fitt lenni? Összegyűjtöttünk néhány sportágat, amiből biztosan Ön is megtalálja a kedvére valót. Cikkünkben néhány ütős- és labdajátékokat elemzünk előnyei, nehézségei és költségei szempontjából.

    Milyen intenzív legyen az edzés?

    Amikor a testedzés intenzitása a kérdés, a mérsékelt általában a legjobb. Mikor edz, fontos tudni, hogy mikor kell gyorsítania és mikor lassítani egy kicsit.

    A soványságról - Fejben dől el?

    Az eredmények alátámasztották, hogy a kórosan soványnak számítók, a legtöbb esetben rosszul észlelik saját paramétereiket: míg az egészséges testsúlyúak inkább arra bizonyultak hajlamosnak, hogy alakjukat vékonyabbnak ítéljék meg, a lesoványodottak rendszerint testes körvonalakat jelöltek meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA