Testépítés és tömegnövelés kezdőknek - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"18 éves fiú vagyok és 180 cm vagyok és 70kg, vagyok vékony alkat. Szeretnék kidolgozott felsőtesttel rendelkezni és egy ideje dolgozom is rajta. A kérdésem az, hogy szednem kellene-e valamilyen tömegnövelőt, esetleg táplálékkiegészítőt. Szteroidot nem szeretnék." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Elsőként előrebocsátom, hogy csak akkor kezdjen testépítésbe, ha egészséges, és amennyiben bármilyen betegsége van, akkor ne.

A testépítésben kulcsfontosságú a megfelelő étrend kialakítása. Tömegnövelés alatt nagy mennyiségű proteint (általában zsírmentes kilogrammonként 2 grammot) és a napszakokhoz igazodó felszívódású szénhidrátokat szoktak fogyasztani. Vigyázat, a nagy mennyiségű fehérje csak jól működő vese esetén vihető be! A napi mennyiséget 5-6 kisebb étkezésre bontják praktikus okokból.

Gyakori kérdések

"A testépítés során táplálékkiegészítőként fogyasztott szereknek vannak veszélyei?" - Az orvos válasza

"A testépítéstől összemehet a férfiasságom?" - Az orvos válasza

Egy kezdő testépítőnek nehézséget jelenthet ennek betartása, ezért szoktak táplálék kiegészítőket használni egy-egy étkezés kiváltása céljából. Mindenképp egészítse ki étrendjét multivitaminnal!

Az anabolikus szteroidok mellékhatásai

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek. Gyakorlatilag minden sportágban - futás, úszás, súlyemelés, bodybuilding - használnak ilyen szereket a sportolók a felkészülési idő alatt, pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legújabb doppinglistájára is felkerültek ezek a szerek. A hasznosnak vált hatásai mellett érdemes mérlegelni a túlzott használatkor fellépő mellékhatásokat is, és ezeket figyelembe véve felelősségteljesebben nyúlni a doppingszerekhez. Milyen kockázatokkal jár a szteroidhasználat?

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.