Sztatin téma

A stroke rizikója és a sztatinok

MTI

Bár a sztatinokat egyre elterjedtebben alkalmazzák a szívroham és a szélütés megelőzésére, bizonyos esetekben kockázatuk is jelentős lehet, ezért érdemes megfontolni a terápia elhagyását - javasolta Brandon Westover, a Harvard orvosi karának munkatársa az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányában

Koleszterincsökkentők és májkárosodás - Kutatás

MTI

A koleszterincsökkentő sztatin alapú gyógyszerek egy májenzim gátlása útján hatnak, de nem rontják a máj működését. Görög kutatók fontos felismerését a világ egyik leghagyományosabb orvosi folyóirata, az angol Lancet közölte.

A sztatinok alkalmazásának előnyei

MTI

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. Egy újabb kutatás szerint a koleszterinszint csökkentése mellett alkalmazásuk számos kardiovaszkuláris előnyt jelent.

Vastagbélrák - A sztatinok csökkentik a kockázatát

MTI

A koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok hatására kisebb lehet a vastagbélrák kockázata - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Vita a sztatinok körül

MTI

Nem találtak bizonyítékot kutatók arra, hogy a sztatin néven ismert koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek meghosszabbítanák a szívbetegségek kis kockázatával élő páciensek életét.

Súlyos érbetegek sem szedik pontosan a gyógyszereket

MTI

Érműtét után gyógyszerek állandó szedésére szoruló betegek sem folytatják megbízhatóan az állapotuk romlását gátló kezelést. Holland kutatók vizsgálatának elszomorító eredményeit az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették.

A koleszterinszertől egészségesebb a prosztata?

MTI

A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinok szedése, jót tesz a prosztata egészségének is - hangzott el az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett két tanulmányban.