• A stroke rizikója és a sztatinok

    Szerző: MTI

    Bár a sztatinokat egyre elterjedtebben alkalmazzák a szívroham és a szélütés megelőzésére, bizonyos esetekben kockázatuk is jelentős lehet, ezért érdemes megfontolni a terápia elhagyását - javasolta Brandon Westover, a Harvard orvosi karának munkatársa az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányában

    Hirdetés

     A sztatinok működése


    A koleszterinszint csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik, a Magyarországon jelenleg forgalomban lévő hatóanyagok: szimvasztatin, lovasztatin, pravasztatin, fluvasztatin, atorvasztatin, és rozuvasztatin. Különböző hatáserősségben kaphatók, melyek közül a kezelőorvos az ismételt koleszterinszint mérések alkalmával állítja be a megfelelő adagot. Akiknek naponta egyszer kell bevenni, azt este tegyék, mert éjszaka fokozott a koleszterin szintézis a májban.
    A sztatinok működése>>

    Azoknál a pácienseknél, akiknek volt már vérzéses szélütésük agyuk valamelyik lebenyében, 22 százalék volt egy újabb agyvérzés kockázata, ha sztatint szedtek, míg azoknál, akik nem kaptak ilyen szert, csak 14 százalék volt az ismételt agyvérzés valószínűsége.

    Vizsgálatukban a kutatók két klinikai próbából származó adatokat elemeztek egy matematikai modell segítségével. Mint elmondták, azt nem sikerült tisztázni, miként növelik a sztatinok az ismétlődő agyvérzés kockázatát, de elképzelhető, hogy bizonyos esetekben befolyásolják a véralvadási faktorokat. Larry Goldstein, a Duke Egyetem munkatársa ugyanezen lapszámban megjelent kommentárjában azt írta: az eredmények nem igazolják, hogy a sztatinok növelnék a kockázatot. Ám hozzátette, hogy nagyméretű klinikai próbák adatainak hiányában segíthetik az orvosokat, hogy jobb döntéseket hozzanak arról, melyik szívkockázattal élő páciensüknél lehet előnyös a sztatinok szedése. 

    (MTI)

    Módosítva: 2011.01.12 12:21, Megjelenés: 2011.01.12 12:21
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a koleszterincsökkentők?

    Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely előrehaladott stádiumban az artériákat oly mértékben beszűkíti, hogy az általuk ellátott szervek, illetve szövetek oxigénhiányossá válnak, végső esetben elhalhatnak.

    Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány idején

    A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA