A nocebo hatás és a sztatinok

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász megjelent:

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját kitevő sztatinok szedésével kapcsolatosan fellépő legtöbb problémát (mellékhatást) a titokzatos nocebó effektus számlájára kell írni - fogalmaz egy brit tanulmány szövege.

A sztatinok jótékony, egészségvédő hatását beárnyékoló kísérőjelenségek legtöbbjét nem maga a gyógyszer, nem annak hatóanyaga okozza, hanem a tablettát szedő páciensben kialakuló azon tudat, hogy bevétel után szinte biztosan rosszul fogja érezni magát – olvasható az angol tanulmányban. E jelenség, közismert nevén ’nocebo effektus’, mintegy 90%-ban felel a koleszterinszint-csökkentők számlájára írt rossz közérzetért. A Brit Szívalapítvány (British Heart Foundation) szerint a megállapítás tagadhatatlanul megfelel a tényeknek.

Az Imperial College London kutatói abban reménykednek, hogy megfigyelésük, ha eljut az érintettekhez, majd segíteni fogja őket abban, hogy legyőzzék ezt az említett hamis téveszmét, és akkor talán nem fogják megszakítani a gyógyszerszedést. (A nocebo épp az ellentéte a jóval ismertebb placebo hatásnak. Placebo hatásnak azt nevezzük, amikor az emberek képesek jobban érezni magukat egy kezelés után, függetlenül attól, hogy esetleg nem is volt a tablettában, a kezelésben semmiféle terápiás anyag.)

Az Egyesült Királyságban az egyik leggyakrabban felírt gyógyszercsoport a sztatinoké. Csaknem 8 millióan szedik vérzsírszintjük csökkentésére, és ezzel közvetetten a magas koleszterinszint következményeként kialakuló szívroham és stroke kockázatának csökkentése érdekében. Ugyanakkor az emberek mintegy ötöde felhagy a szedésével, megszakítva a terápiát, mert mellékhatást (izom-, ízületi fájdalmat, fáradtságot, rossz közérzetet) tapasztal. Régóta ismert jelenség a gyógyításban a nocebo hatás, ami olyankor jelentkezhet, ha eleve azzal a tudattal vesszük be a gyógyszert, hogy attól rosszabbul leszünk. (Ezzel a tévképzet alapján kialakuló várakozással magyarázható az a sok eset is, amikor a páciens úgy véli, ő penicillinérzékeny, holott az elvégzett teszt ezt végül nem támasztja alá.)

A Hammersmith Kórházban végzett sztatinvizsgálatba 60 olyan pácienst vontak be, akik súlyos mellékhatásokra hivatkozva hagytak fel a sztatinszedéssel. Az egy évesre tervezett tanulmány alanyai 12 üvegcsét/dobozt kaptak, ezekből 4 darab 1-1 havi adagnyi sztatin tablettát, 4 másik hatóanyag nélküli pirulákat tartalmazott, 4 doboz pedig teljesen üres maradt. A vizsgálat alanyai nem tudták, hogy melyik üvegcsében/dobozban van sztatin és melyikben placebo. Az év minden napján – 0-100 közötti jegyekkel – osztályozniuk kellett, hogy milyennek (milyen rossznak) érezték a (mellékhatásként jelentkező vagy annak tulajdonított) tüneteiket. A vizsgálati eredmények a pontértékek átlagában a következőképpen alakultak: az éves átlagérték 8-as volt azoknál, akik egyáltalán nem szedtek semmit, 15,4 volt a placebót szedőknél és 16,3 a sztatinszedőknél. A kutatók szerint a súlyos tünetek 90%-a akkor jelent meg, amikor sztatinnak vélt placebót szedtek. „A mellékhatást főleg az a mozdulat, a tevékenység maga okozza, hogy bekapunk egy tablettát, és nem az, hogy mi van benne. Ha jól belegondolunk, elég furán hangzik ez, a legtöbb ember fejében talán nem is áll össze, hogy igaznak vélje” – állítja dr. James Howard, az egyik kutató. Mégis, 71 esetben tényleg olyan súlyosak voltak a tünetek, hogy az alanynak abba kellett hagynia a szedést – ezek között előfordult 31 olyan eset is, amikor az illető a placebo ágon volt. „A pácienseink tényleg szenvedtek, nem csak tettették” – állítja dr. Howard.

A sztatin életet ment

Bármiről legyen is szó, akár csak a nocebo hatás, vagy akár a sztatin tablettában lévő kémiai anyag miatt történt, le kell szögezni, hogy végeredményben egyesek számára elviselhetetlen volt a gyógyszer. Dr. Howard szerint pedig ezt figyelembe kell venni, mert „nagyon is számít, mit érez a gyógyszert szedő” – ezért ő minden terápiát elhagyó páciensével részletekbe menően megtárgyalta a helyzetet. Ezzel pedig valamiképpen átállított egy elemet a hozzáállásukban, mert minden második képes lett újrakezdeni a sztatinszedést.

Ismeretlen annak pontos oka, hogy a sztatinok miért idéznek elő nocebo hatást. Élnek olyan feltevések, hogy önbeteljesítő jóslatként hatottak bizonyos médiamegjelenések: riportok, interjúk, elemzések, amelyekben háziorvosok, kardiológusok a várható mellékhatásokra figyelmeztetnek. „Ha egy járókelőtől megkérdezik, mit gondol, bevenne-e naponta egy szem aszpirint, vagy esetleg egy sztatint, a többség valószínűleg sokkal inkább hajlana az aszpirin bevétele felé” – mondja dr. Howard. A témát elemző tanulmány egy tudományos orvosi lapban (New England Journal of Medicine) jelent meg, és eredményeit az Amerikai Szívgyógyászok Társaságának (American Heart Association) konferenciáján is bemutatták. A britek szívalapítványának orvos igazgatója, Sir Nilesh Samani szerint: „Ezek az eredmények tagadhatatlanul arra utalnak, hogy a sztatinok a nekik tulajdonított mellékhatások nagy részéért nem tehetők felelőssé. Több évtizedes evidencia mutatja, hogy a sztatin életeket ment és ez az elsőként választandó szer mindazok számára, akiknél magas a szívinfarktus vagy a stroke kialakulásának, bekövetkeztének kockázata.”

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Most statin problems caused by mysterious 'nocebo effect', study suggests (bbc.com)
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.