A sztatinok alkalmazásának előnyei

MTI
megjelent:

A koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik. Egy újabb kutatás szerint a koleszterinszint csökkentése mellett alkalmazásuk számos kardiovaszkuláris előnyt jelent.

A sztatinok m?ködése
A koleszterinszint csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik, a Magyarországon jelenleg forgalomban lévő hatóanyagok: szimvasztatin, lovasztatin, pravasztatin, fluvasztatin, atorvasztatin, és rozuvasztatin. Különböző hatáserősségben kaphatók, melyek közül a kezelőorvos az ismételt koleszterinszint mérések alkalmával állítja be a megfelelő adagot. Akiknek naponta egyszer kell bevenni, azt este tegyék, mert éjszaka fokozott a koleszterin szintézis a májban.Ezek a készítmények közvetlenül bejutnak a májsejtekbe, és ott gátolják a koleszterin előállításban részt vevő egyik enzim működését, ezáltal kevesebb koleszterin keletkezik, és kevesebb jelenik meg a vérben.
A sztatinok működése>>

A sztatinok nagyobb dózisú, intenzív alkalmazása az alacsonyabb koleszterinszint elérésére tovább csökkenti a páciensek kockázatát a szívrohamra és a szélütésre - közölték kutatók a The Lancet című orvosi folyóirat keddi számában. A metaelemzésben - amelyet Colin Baigent, az Oxfordi Egyetem munkatársa vezetett - 26 korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, amelyek összesen 170 ezer emberre terjedtek ki. Ezek közül öt tanulmány a sztatinok intenzív alkalmazását hasonlította össze a szokásos használattal, míg 21 tanulmány a sztatinok szedésének hatását vetette egybe a nem szedés következményeivel. Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy az intenzív kezelés a normál szedéshez viszonyítva további 15 százalékkal csökkentette a jelentős szív- és érrendszeri problémák előfordulásának esélyét. 13 százalékkal csökkent a szívvel összefüggő halálesetek, valamint a nem halállal végződő szívrohamok száma, és 16 százalékos visszaesés mutatkozott a szélütések számában. Ebben az öt tanulmányban összesen mintegy 40 ezer résztvevő volt. Mind a 26 tanulmányt egybevetve, és az összes halálokot figyelembe véve, minden 1,0 millimol per literes (mmol/l) csökkenés a "rossz" (LDL) koleszterin szintjében 10 százalékkal csökkentette a halálesetek számát. Az elemzés nem talált emelkedést a rákos esetek vagy a nem kardiovaszkuláris betegségek miatti halálozásban.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Karádi István, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.