• A sztatinok hosszú távú előnyei

    Szerző: Medipress

    A koleszterinszint-csökkentő sztatinokról tudjuk, hogy csökkentik a halálozási arányt, valamint a heveny szív- és érrendszeri események számát. Eddig azonban nem volt világos, hogy azokban az esetekben van-e gyors hatása, amelyekben a legnagyobb a kockázat.

    A McMaster Egyetem (Ontario, Kanada) munkatársainak vizsgálata szerint a sztatin típusú gyógyszerek az alkalmazás kezdését követő első néhány hónapban nem csökkentik a szélütés (stroke) és a szívroham kockázatát, azonban csökkentik a súlyos mellkasi fájdalom valószínűségét. Vagyis Matthias Briel és munkatársai szerint a kétségtelen hosszú távú előnyök ellenére a szer rövid távú haszna igen csekély, viszont mellékhatásokkal sem kell számolni.

    Hirdetés

      Mellkasi szorító fájdalom: Mikor forduljunk orvoshoz ?


    Ha percről percre erősödő mellkasi fájdalmat vagy mellkasi nyomó érzést tapasztal, és különösen akkor, ha ehhez légszomj, izzadás, émelygés, a karba, a lapockák felé vagy a nyak irányába sugárzó fájdalom társul, hívja ki a mentőket, vagy ha nincs rá mód, vitesse magát kórházba! Ezzel vagy megmentheti az életét, vagy megnyugodhat, hogy nincs komoly baj az egészségével.

    A Cochrane Library aktuális számában közölt tanulmány egy átfogó elemzés, mely számos, még folyamatban lévő vizsgálat eredményeit ismerteti. A klinikai elemzés kórházban ápolt esetekre terjed ki, a betegek heveny koszorúér-rendellenességgel (szívinfarktus), vagy súlyos, nem stabil mellkasi fájdalommal jelentkeztek, amikor igen nagy a hirtelen szívhalál kockázata.

    A sztatinok hatása azért merül fel, mert ezek a gyógyszerek a koleszterinszint csökkenésén keresztül csökkentik az ereket érintő gyulladásos folyamatokat is, ami gátolja a vérrögképződést, és a heveny szív- és érrendszeri esemény bekövetkeztét. Más tanulmányok szerint a kórházban sztatint kapó betegek esetén az ápolást követő néhány hónapban kevesebb a halálozási kockázat.

    A legújabb vizsgálatok eredménye

    Azonban a szóban forgó, nagyobb esetszámmal dolgozó, átfogó vizsgálat, ahol az alanyok kiválasztása véletlenszerűen történt, mást mond. A tanulmány 18 kisebb klinikai elemzést ölel fel, melyek összesen 14 303, 53 és 69 év közötti betegre terjedtek ki. A kutatók a betegeket két csoportra osztották, az elsőbe azok kerültek, akik már a szívesemény előtt maximum 14 nappal korábban is szedtek sztatint, a másodikba azok, akik még sohasem. Ez utóbbit véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik gyógyszeres kezelésben, a másik placebóban részesült. A kutatók nem találtak statisztikailag szignifikáns különbséget az esemény utáni szívroham, illetve stroke következtében beálló halálozási arány között egy, illetve négy hónappal később, bár nem szignifikáns mértékben a sztatinok kedvezőbb eredményt hoztak. Nem volt különbség az egyéb szív- és érrendszert érintő állapotok kialakulásában sem (például szívelégtelenség, szükséges műtéti beavatkozás, stroke).

    Mindazonáltal a hosszabb távú előnyök miatt a sztatinok továbbra is megmaradnak a kezelési protokollban.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.06.22 07:33, Megjelenés: 2011.06.22 07:33
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a koleszterincsökkentők?

    Az érelmeszesedés az ereink közül a szerveket friss, oxigéndús vérrel ellátó artériákat érintő, súlyos szöveti elfajulás, mely előrehaladott stádiumban az artériákat oly mértékben beszűkíti, hogy az általuk ellátott szervek, illetve szövetek oxigénhiányossá válnak, végső esetben elhalhatnak.

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    A koronavírus miatt tapasztal éjszakai erős szívdobogást?

    A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, sokan akár éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek. Dr. Vaskó Péter a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy mik lehetnek a jelei annak, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust.

    Koleszterin - Magas értékek a diéta mellett! Mit tegyek?

    El vagyok keseredve, nem eszem zsírosan, sok zöldséget és zabpelyhet naponta fogyasztok, mégis rosszak a koleszterinértékeim. - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.