Koleszterin és sztatin kezelés

Tisztelt Doktor Úr! 64 éves nő vagyok, 10 éve diagnosztizáltak colitis ulcerosa betegséggel. Kezdetektől napi 3x1 Salazopyrin illetve 1x1 Huma Floacid tbl. szedek, melytől szinte panaszmentes vagyok. Utolsó colonoscopia 2017.10. megnyugtató eredménnyel, javaslat a felsorolt gyógyszerek további folytatása, egyéb teendő nincs. 4 - 5 havonta történik gasztroenterológiai szakrendelésen kontroll, ahova friss vérképet is vinnem kell. Évek óta határon lévő Gamma Gt (jelenleg 39 U/l) illetve kissé emelkedett koleszterin szint jelenleg 6.3 mmol/l figyelhető meg. Triglicerid 1.05 mmol/l. Mai napon a kontroll vizsgálaton a gasztroenterológus orvos megemlítette, hogy szükséges lehet a koleszterin miatt "statin" kezelés pl: Simvastatin 20 mg. 1X1. Háziorvossal egyeztetve. Jelenleg néhány hónapja Omega3 tablettát szedek. Véleményét szeretném kérni, hogy mennyire vészes ez a koleszterin érték, szükséges a gyógyszer, vagy elegendő egyenlőre az Omega3? Koleszterin értékek: 2017.09.21: 6.9 mmol/l, 2018.01.09: koleszterin: 6.1 mmol/l, 2018.05.08.koleszterin: 6.6 mmol/l, 2018.10.03. koleszterin: 6.3 mmol/l. Segítségét nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza koleszterin témában

A koleszterin-érték megítélése társbetegség-függő (koszorúér-szűkület, cukorbetegség esetén alacsonyabb a célérték) . Ha nincs nagyobb kockázata az érelmeszesedésnek, akkor érdemes tovább próbálkozni az életmódi változtatásokkal (sok testmozgás, kalória- és zsírbevitel csökkentése) . Ha ezekkel 6 alatt sikerül tartani, akkor véleményem szerint elkerülhető a gyógyszeres terápia.

Kérdés: 2018. október 08., 19:12; Megválaszolva: 2018. október 08., 20:27
Kérdések és válaszok: Egyéb
Koleszterin
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 76 éves. A vérleletében a koleszterin szint elég magas. Korábban szedett koleszterincsökkentőt, de abbahagyta, mert...
Magas koleszterin, cukor és...
Tisztelt Címzett! Tegnap voltam vérvételen az alábbi értékekkel kapcsolatban lenne kérdésem. Glükóz 5, 4 Koleszterin 7, 2 CRP 7 Nem fogyasztok...
Magas ASO és Triglicerid szint...
Tisztelt Doktornő! 10 napja beleléptem egy szögbe, ami kb 2 centi mélyen a talpamba ment, bementem balesetire és emiatt nem mozogtam kb 1 hetet...
Kkoleszterinszint értékek
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni abban, hogy a vér vizsgálatom során a koleszterin értékeim magasak a házi orvosom azt mondta nem...