A koleszterinszertől egészségesebb a prosztata?

MTI
megjelent:

A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinok szedése, jót tesz a prosztata egészségének is - hangzott el az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett két tanulmányban.

A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinok szedése, jót tesz a prosztata egészségének is - hangzott el az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett két tanulmányban.

A különféle sztatin hatóanyagokat tartalmazó szerek, elsősorban a szívroham és szélütés megelőzésében segítenek azáltal, hogy csökkentik a vérben az érlerakódásokat okozó koleszterin koncentrációját.

Egyre több bizonyíték születik mindazonáltal arra is, hogy e szerek a rákos sejtek osztódását is lassítják, sőt egyes ráksejtek pusztulásához vezetnek.

Az Amerikai Urológiai Társaság (www.auanet.org) Chicagóban, április 25. és 30. között zajló éves találkozóján ismertetett tanulmányok szerint, a prosztata egészségesen tartásában is segíthetnek a sztatinok. Az amerikai Mayo Klinika munkatársai, 2449 férfi egészségi állapotát követték mintegy két évtizeden át. A vizsgálatban résztvevők életkora 40 és 79 év között volt.

A sztatinoknak szerepe van a prosztataproblémák megelőzésében is?

A kutatás eredménye szerint azoknál, akik sztatinokat szedtek, harmada volt a prosztatarák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik nem alkalmaztak ilyen szereket.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a prosztata megnagyobbodása is ritkábban fordult elő a sztatinokat szedőknél: ennek 57 százalékkal volt kisebb az esélye.

További jótékony hatást jelenthet, hogy a szereket alkalmazó férfiaknál merevedési zavarok is ritkábban fordultak elő, ami a "rendben tartott" keringéssel függhet össze. Jennifer St. Sauver, a vizsgálat vezetője azonban hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt a sztatinokat a férfiaknak urológiai egészségük megőrzésére is javasolnák.

A másik tanulmányt a Duke Egyetem munkatársai végezték; ők 254 olyan férfitől származó tumormintát elemeztek, akiknek prosztatáját rákos elváltozás miatt távolították el. Megállapították, hogy a korábban sztatint szedő férfiak mintáiban 72 százalékkal kisebb volt a gyulladás mértéke, mint a sztatinokat nem szedőknél.

A kutatók úgy vélik, a gyulladás gyorsíthatja a prosztatarák kifejlődését, a gyulladás alacsonyabb szintje viszont lassíthatja a tumor növekedési sebességét.

A szakértők üdvözölték az új eredményeket és elegendően ígéretesnek tartják ahhoz, hogy az ilyen jellegű kutatások folytatódjanak - írja a BBC hírportálja (bbc.co.uk).

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.