Súlyos érbetegek sem szedik pontosan a gyógyszereket

Szerző: MTI

Érműtét után gyógyszerek állandó szedésére szoruló betegek sem folytatják megbízhatóan az állapotuk romlását gátló kezelést. Holland kutatók vizsgálatának elszomorító eredményeit az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették.

Az alsó végtag verőereinek beszűkülése először futás, gyors járás közben okoz lassításra, majd megállásra kényszerítő fájdalmat, de előrehaladott állapotban már nyugalomban, akár fekvő helyzetben is időnként kegyetlen fájdalom gyötri a beteget.

Ha az érszűkületet okozó folyamatot gyógyszeresen nem sikerül rendezni, az alsó végtag amputációjára is sor kerülhet, különösen akkor, ha az egyik leggyakoribb érkárosító tényezőt, a dohányzást a beteg nem tudja abbahagyni. A korszerű gyógyszeres kezelés lényegesen javíthat a helyzeten, de csak akkor, ha a tablettákat a javasolt adagban és időben beveszik.

Mennyire tartják magukat az előíráshoz a betegek?

Don Poldermans holland kutató és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az érszűkület miatti műtétek után a betegek mennyire tartják magukat a kezelőorvosuk által javasolt gyógyszerek pontos bevételéhez. A munkacsoport 11, Hollandia területén lévő kórház betegeinek adatait gyűjtötte össze öt év gondos munkája során.

Félezernél több érbeteg sorsát követték úgy, hogy a műtét után három évvel a vizsgálat résztvevőinek gyógyszerszedését, életmódi szokásait részletes kérdőívvel igyekeztek tisztázni. A betegek szedte gyógyszerek összetételét, adagját összehasonlították azzal az optimális kezeléssel, amelyet a nemzetközi gyógyítás irányelvei az adott helyzetben, nagy vizsgálatok eredményei alapján ajánlanak.

Gyorsabban javult az utasításokat betartók állapota

Az irányelvek szerint ezeknek az embereknek olyan kombinált gyógyszerszedésre lett volna szüksége, amelyben megtalálható a vér fokozott alvadékonyságának gátlására szolgáló aszpirin kis adagja, a "rossz" koleszterin szintjének csökkentésére szolgáló sztatintabletta, illetve a gyakran, egyidejűleg jelen lévő koszorúér-betegség megfelelő gyógyszerelése.

Az adatok arra utaltak, hogy az operáció után a súlyos érbetegeknek csupán a fele szedte kihagyás nélkül a doktorok által javasolt készítményeket. Az is jól látszott, hogy a dohányzást abbahagyó, de a gyógyszerszedés szabályait pontosan betartó érbetegek jobban javultak, mint azok a sorstársaik, akik csak több-kevesebb rendszerességgel vették be tablettáikat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tünetmentes érszűkület - Súlyos...

A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak...

Az érszűkület rizikófaktorai -...

Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

Az érszűkület 4 stádiuma

Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Az érszűkület diagnosztikai...

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis, atherosclerosis) folyamatában az ütőerek (artériák) belső falán lipidek rakódnak le plakkokat képezve. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.