Seb téma

Kis hámsérülésen is behatolhat a húsevő baktérium

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Ha bármikor sérülés - akár például kisebb vágás vagy szúrás - éri a bőrt, tiszta vízzel, szappannal azonnal ki kell mosni a sebet, majd lefertőtleníteni a sérült és a környező bőrfelületet, aztán a bakteriális fertőzés elkerülése érdekében fedőkötéssel kell ellátni.

Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

Foghúzás után az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Egyes orvosoknál a kezünkbe nyomnak egy cetlit, amin a legfontosabbak rajta vannak, de mi van, ha nem voltunk ilyen szerencsések?

Sebkezelés - Kötéscsere lépésről lépésre

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke

Nehezen gyógyuló sebek esetén elengedhetetlen a rendszeres sebápolás, melynek legfőbb része a kötéscsere. A seb mielőbbi gyógyulása érdekében fontos, hogy pontosan betartsa a kötözés helyes menetét, melyet a kezelőorvos vagy szakápoló mutatott be.

Diabéteszes sebek ellátása

Diabétesz,Cukorbetegség,Seb

Cukorbetegség során a test nem tudja felhasználni a glükózt, vagy a cukrot úgy, ahogy kellene, ami számos komplikációt okozhat - többek között nehezítheti a sebek gyógyulását is.

Az alábbi tanácsok betartásával megelőzhető a diabéteszes sebek kialakulása:
  • Naponta ellenőrizze a sebeket!
  • A legapróbb bőrelváltozásokat is vizsgáltassa meg!
  • Hidratálja bőrét rendszeresen!
  • Lehetőség szerint otthon is viseljen zárt cipőt!
  • Ellenőrizze, hogy lábbelije nem sérti-e fel a lábát!
  • Jó nedvszívó képességű zoknikat hordjon!
  • Naponta mossa meg lábfejét, és csak óvatosan törölje szárazra!
  • Körmeit rendszeresen vágja le!
  • Tartsa ellenőrzés alatt vércukorszintjét!

Bővebben a diabéteszes sebek kezeléséről

Cukorbetegség: sebek és sérülések kezelése

WEBBeteg - T.A.

Nem számít milyen apró vagy jelentéktelen egy seb, ha cukorbeteg, nem szabad figyelmen kívül hagynia. Ha megüti a lábujját, hólyag jelenik meg a szűk cipő miatt, vagy megvágja az állát borotválkozás közben, nem sokat törődik vele. Azonban ha ön cukorbeteg, megfelelő kezelésre van szüksége. Jó ha tudja, hogyan kezelje az apró sérüléseket, hogy elkerülje a fertőzéseket és felgyorsítsa a gyógyulást.

A sebgyulladás meggyorsítja a sérülésből való felépülést - Kísérlet

MTI

A sportolás közben bekövetkező sérülések után megdagad az izomzat, gyakori a sebgyulladás, amelyet eddig különböző módokon - borogatással, gyógyszerekkel - igyekeztek visszaszorítani.

Patkány által terjesztett betegség

Orvos valaszol - Dr. Szabó Zsuzsanna

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a kovetkező: A mai nap a kutyánk talált egy patkányt, melyet valószínüleg méreg ölt meg. A patkányt dobálta, futkozott vele. Elvettük tőle lapáttal. 10 perc múlva hozzáért a szájával a nadrágomhoz, lehet meg is nyalta. 1

Bőrfelületi fertőzés?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Tisztelt Doktornő! Nagytatámnak 15 év alatt két agyvérzése volt. 5 éve lábszárfekélyek alakultak ki mindkét lábon, melyek tartós kezelés hatására telljesen gyógyultak. Most egy kis seb van a bal lábán, körülötte sötét bőrfelület. A gyógyszerelésé

Anyajegy eltávolítása utáni kezelés

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Üdvözlöm! 19én szikével eltávolítottak 2 anyajegyet az arcomról.az lenne a kérdésem, hogy mikor kezdhetem el kenni cicagéllel? már sebes húzódik össze varrat nélkül csinálták.

Ovis butasag

Orvos valaszol - Dr. Pék Tamás

Egyre többször felmerül bennem ez a kérdés főleg mióta ez a barátom pár napja éjszaka hirtelenséggel mindenféle előzmény nélkül meghalt. Mikor óvodások voltunk sajnos láttunk egy filmet amiben hasonló volt, sebes és picit véres is volt a kezünk és os