• A daganatos fekélyek kezelése

    Szerző: Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke

    A nagy számban előforduló tumoros betegségek gyakori szövődménye lehet a kisebesedés, a bőr idült fekélye. Ilyen esetekben körültekintő sebellátásra van szükség. Miben tér el a sebkezelés módszertana daganatos fekélyek esetén?

    Cikkünkben a tumoros megbetegedések okozta sebek jellemzőiről olvashat, megtudhatja, miben tér el a sebek ellátása az egyéb krónikus, nehezen gyógyuló sebek kezelésétől, emellett megismerhet egy speciális sebkezelési eljárást is.

    Hirdetés

    A daganatos fekélyek jellemzői – Miben térnek el a krónikus sebektől?

    • a sebek vérzékenyek
    • a seb felülete hajlamos a kiszáradásra, berepedésre
    • fokozott váladékozás, szövetpusztulás figyelhető meg, melyek rendszerint a testüregek felé megnyílnak, ez kellemetlen szaggal jár
    • a gyulladásos, nekrotikus szak elhúzódó, néha állandósul
    • ödémás sebkörnyék (gyakori a limfödéma)
    • a kezelések ellenére gyakran nincs javulás, csak stagnálás és néha további romlás figyelhető meg. A kezelést nem szabad abbahagyni!
    • gyakran fájdalmas
    • az életminőséget javító tevékenység csökkentheti az egyéb kezelésekre fordított időt

    Speciális kezelési javaslat

    Fontos, hogy a kezelés mindig a sebágy és sebkörnyék folyamatos észlelése mellett zajlik! A kezelés lépései:

    • Fájdalom kontroll (preventív jelleggel a kötözés előtt, csak megfelelő nedves környezetet biztosító kötszer alkalmazása javasolt)
    • Váladék kontroll (antimikrobiális ezüst kötszerek, speciális nedvszívó képességű habkötszerek, alginát+sebpárna használata javallott)
    • Odor kontroll (alapos seböblítés, valamint szén-és ezüsttartalmú kötszerek segítségével)
    • Vérzés kontroll (alginát kötszer használata ajánlott, fontos a mechanikus sebtisztítás kerülése, illetve a sebfelület kiszáradásának megakadályozása - ezt impregnált lapokkal érhetjük el)
    • Ödéma kontroll (lymphodrenázs vagy -masszázs csak orvosi indikációval engedélyezett, gyógytorna és kompressziós kötés javasolt)

    Ez a cikk is érdekelheti Önt Sebkezelés - Információk a kötszerekről

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Módosítva: 2018.02.12 09:41, Megjelenés: 2018.02.12 09:41
   • Cikkajánló

    Száraz szem

    Száraz szem

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem okai és hajlamosító tényezői. Mire figyeljünk?

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    10 gyakori hiba a sebkezelésben

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Sebkezelés műtét után

    A műtét utáni megfelelő sebkezelés nem nehéz feladat, és elengedhetetlenül fontos a komplikációk és fertőzések elkerülése érdekében. A megfelelő sebellátás segíti a hegesedés megelőzését is a gyógyulás során. Fordítson napi 10-20 percet a sebe ellátására, valamivel többet, ha több sebe is van, vagy speciális sebkezelésre van szüksége.

    Milyen kötszert helyezzünk a kisebesedett, elfertőződött bőrre?

    A betegek vagy hozzátartozóik gyakran felteszik a kérdést, hogy egy hosszan tartó betegség következtében kisebesedett és elfertőződött bőr ellátására milyen korszerű kötszert tudunk ajánlani. Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnökének válasza.

    Sebkezelés - Információk a kötszerekről

    Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!

    A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

    Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről. Krónikus sebet okozhatnak például az érrendszeri betegségek, a diabétesz, egyes daganatos kórképek, de súlyos balesetből fakadóan is kialakulhatnak.

    Sebgyógyulás - A nedves sebkörnyezet jelentősége

    Akár akut, akár krónikus sebről van szó, fontos tényező a sebgyógyulás tekintetében a seb megfelelő kötözése. Míg kisebb szövethiánnyal járó, elsődlegesen gyógyuló sebek esetén jó megoldás a száraz sebkezelés is, addig a nagy kiterjedésű hámhiányok esetén a nedves sebkörnyezet az ideális.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA