• Sebgyógyulás - A nedves sebkörnyezet jelentősége

    Szerző: Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke

    Akár akut, akár krónikus sebről van szó, fontos tényező a sebgyógyulás tekintetében a seb megfelelő kötözése. Míg kisebb szövethiánnyal járó, elsődlegesen gyógyuló sebek esetén jó megoldás a száraz sebkezelés is, addig a nagy kiterjedésű hámhiányok esetén a nedves sebkörnyezet az ideális.

    A szakorvosok többsége a sebellátás során tájékoztatja a beteget arról, hogy miért kell nedves sebkörnyezetet biztosító korszerű kötszereket használni. Olvassa el rövid összefoglalónkat, hogy pontosan mit is jelent ez.

    Hirdetés

    A nedves sebkörnyezet előnyei

    Ha biztosítjuk a sebek környezetének nedvességét a megfelelő eszközökkel, az serkenti a sebgyógyulást, mert:

    • védi a sebet a kiszáradástól és a pörkképződéstől
    • segítségével zavartalan a sejtek osztódása és migrációja
    • kiváló közeg a növekedési faktorok és immunsejtek számára
    • elősegíti és fokozza az angiogenezist, vagyis a sejtek növekedéséhez nélkülözhetetlen anyagok (pl. cukrok, aminosavak, elektrolitok, vitaminok) jelenlétét, amik szabadon felhasználhatók nedves közegben
    • optimális pH viszonyt és hőmérsékletet biztosít (az enzimek működéséhez és a sejtek osztódásához nélkülözhetetlen az állandó, optimális hőmérséklet)
    • segíti a fiziológiás sebtisztulási folyamatot

    Ezzel szemben a pörk és var jelenléte (mely a nedves sebkörnyezet hiányában alakul ki) hátráltatja a sebgyógyulási folyamatot, mert

    • táptalajként szolgál a kórokozóknak
    • nedvesség nélkül gátolt a sejtek növekedése és szaporodása
    • a sebszélek felől gátolja az újonnan képződő hámsejtek migrációját a sebalaphoz kötődő pörk és a beszáradt sebváladék
    • a sebbe beleragadt száraz kötszerek kötéscserekor felsértik a sebágyat, jelentősen lassítva ezáltal a gyógyulási folyamatot

    A betegnek vagy az őt ellátó személyeknek nagyszerű segítség az, hogy a modern kötszerek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, ezáltal a gyógyulási folyamat lerövidülhet.

    Önnek ajánljuk A sebkezelés feltételei

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Módosítva: 2016.10.26 11:25, Megjelenés: 2016.10.26 11:25
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    10 gyakori hiba a sebkezelésben

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Sebkezelés műtét után

    A műtét utáni megfelelő sebkezelés nem nehéz feladat, és elengedhetetlenül fontos a komplikációk és fertőzések elkerülése érdekében. A megfelelő sebellátás segíti a hegesedés megelőzését is a gyógyulás során. Fordítson napi 10-20 percet a sebe ellátására, valamivel többet, ha több sebe is van, vagy speciális sebkezelésre van szüksége.

    Milyen kötszert helyezzünk a kisebesedett, elfertőződött bőrre?

    A betegek vagy hozzátartozóik gyakran felteszik a kérdést, hogy egy hosszan tartó betegség következtében kisebesedett és elfertőződött bőr ellátására milyen korszerű kötszert tudunk ajánlani. Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnökének válasza.

    A daganatos fekélyek kezelése

    A nagy számban előforduló tumoros betegségek gyakori szövődménye lehet a kisebesedés, a bőr idült fekélye. Ilyen esetekben körültekintő sebellátásra van szükség. Miben tér el a sebkezelés módszertana daganatos fekélyek esetén?

    Sebkezelés - Információk a kötszerekről

    Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!

    A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

    Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről. Krónikus sebet okozhatnak például az érrendszeri betegségek, a diabétesz, egyes daganatos kórképek, de súlyos balesetből fakadóan is kialakulhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA