• A sebkezelés feltételei - Mit tehet a beteg?

    Szerző: Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke

    Néhány krónikus alapbetegség következtében kifekélyesedik a bőr, vagyis seb keletkezik, amely rendszerint nehezen gyógyul, ezért pontos kezelést és szoros megfigyelést igényel mind a beteg, mind pedig a beteget ellátó szakemberek részéről. Krónikus sebet okozhatnak például az érrendszeri betegségek, a diabétesz, egyes daganatos kórképek, de súlyos balesetből fakadóan is kialakulhatnak.

    Az alapbetegség kezelése elengedhetetlen követelmény a seb gyógyulásához

    A téma cikkei

    3/1 A sebkezelés feltételei
    3/2 Sebkezelés: kötszerek és kötözés
    3/3 Sebkezelés: a kötéscsere

    A sebgyógyulás abban az esetben lehet eredményes és szövődménymentes, amennyiben a szervezet a lehető legjobb állapotban van. Ehhez az egyik legfontosabb feltétel a nehezebben gyógyuló sebek kiváltó okának megszüntetése, kezelése. Különösen fontos például a diabéteszes betegek vércukorszintjének rendben tartása, kiemelten azoknál a betegeknél, ahol már több súlyos szövődmény is fennáll (pl.: látásveszteség, neuropátia, diabéteszes fekély a lábon, veseelégtelenség stb.), vagy amennyiben éppen ezeket szeretné elkerülni.

    A sebkezelés alapjainak elsajátítása

    A beteg az alapbetegséget és sebét kezelő egészségügyi intézményben az ellátás megkezdése idején meghallgatja az orvos utasítását és egyben megfigyelheti a kötözés folyamatát, amely az otthoni, önálló sebkezeléshez fontos támpontokat ad.

    Hirdetés

    Ha kísérővel megy a rendelésre, akkor érdemes őt is bevonni a megfigyelésbe, mert két kontroll között otthon is szükséges a kötéseket cserélni, amelyhez előfordulhat, hogy segítségre lesz szüksége.

    Naplózza a változásokat!

    Állapotának pontos követése érdekében érdemes rendszeresen feljegyezni, hogy milyen változásokat tapasztal. Különösen akkor fontos ez, ha feledékeny, és az orvosi kontroll során már nem emlékezne a mindennapok során észlelt eltérésekre. Fontos információ lehet például, hogy:

    • mikor feszített a seb,
    • mikor volt több a váladék,
    • mikor érzékelte először, hogy nem illata, hanem szaga van a sebének.

    A rendelőben gyakran előfordul, hogy a beteg nem tud azonnal válaszolni az egészségügyi személyzet kérdéseire, amelyek alapvető fontossággal bírnak a beteg további kezelése szempontjából, hiszen ezek alapján tudnak megfelelő utasításokat adni számára a következő találkozásig, kontrollig. Fontos, hogy amennyiben változást észlel, kérdezés nélkül is mondja el ezeket a családorvosnál vagy a szakrendelőben.

    Mit tehet a beteg, ha nem tudja ellátni önmagát?

    Súlyos állapot esetén a kezelő szakorvos javaslatára igényelhető az otthoni szakápolási szolgálat segítsége. Ha ezt a családorvos elrendeli, akkor házhoz megy a szakápoló, aki segít a rendszeres és helyes sebkezelési feladatokat ellátni. Ettől az ellátási formától nem szabad idegenkedni, hiszen állapotában akkor állhat be javulás, ha megfelelő kezelésben részesül. Amennyiben nehezen tudja önmagát ellátni, vegye igénybe ezt az egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy saját otthonában csak Önnel foglalkozzanak. Az első találkozáskor arra számíthat, hogy felmérik, mire van szüksége, továbbá hogy miket tud önállóan és miket képes csak segítséggel megtenni. A cél, hogy mindent megtanuljon és mielőbb a sebnélküli életét folytathassa.

    Forduljon orvoshoz, ha romlanak a tünetei!

    Soron kívül fel kell keresnie kezelő szakorvosát, ha az alábbi változások következnek be:

    • magas láz vagy hidegrázás,
    • nagyfokú fájdalom vagy feszülés a sebkörnyéken.
    • duzzanat és feltűnően sok váladék.

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Módosítva: 2017.09.20 16:04, Megjelenés: 2017.09.20 16:04
   • Cikkajánló

    Portré

    Portré

    Gorzsás Anita, újságíró

    Kókay Andrással, a Pozitron-Diagnosztika Központ vezetőjével beszélgettünk.

    Daganatos betegségek

    Daganatos betegségek

    Dr. Pukoli Dániel

    A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe a daganatok kezelésében.

    10 gyakori hiba a sebkezelésben

    A mindennapos gyakorlatban komoly és aprónak tűnő hibák miatt is akadályozottá válhat a sebgyógyulás. Azonban ha ismerjük ezeket, könnyen változtathatunk, így a siker sem marad el.

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Sebkezelés műtét után

    A műtét utáni megfelelő sebkezelés nem nehéz feladat, és elengedhetetlenül fontos a komplikációk és fertőzések elkerülése érdekében. A megfelelő sebellátás segíti a hegesedés megelőzését is a gyógyulás során. Fordítson napi 10-20 percet a sebe ellátására, valamivel többet, ha több sebe is van, vagy speciális sebkezelésre van szüksége.

    Milyen kötszert helyezzünk a kisebesedett, elfertőződött bőrre?

    A betegek vagy hozzátartozóik gyakran felteszik a kérdést, hogy egy hosszan tartó betegség következtében kisebesedett és elfertőződött bőr ellátására milyen korszerű kötszert tudunk ajánlani. Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnökének válasza.

    A daganatos fekélyek kezelése

    A nagy számban előforduló tumoros betegségek gyakori szövődménye lehet a kisebesedés, a bőr idült fekélye. Ilyen esetekben körültekintő sebellátásra van szükség. Miben tér el a sebkezelés módszertana daganatos fekélyek esetén?

    Sebkezelés - Információk a kötszerekről

    Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet, és végtagjai megmenthetők!

    Sebgyógyulás - A nedves sebkörnyezet jelentősége

    Akár akut, akár krónikus sebről van szó, fontos tényező a sebgyógyulás tekintetében a seb megfelelő kötözése. Míg kisebb szövethiánnyal járó, elsődlegesen gyógyuló sebek esetén jó megoldás a száraz sebkezelés is, addig a nagy kiterjedésű hámhiányok esetén a nedves sebkörnyezet az ideális.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA