Sclerosis multiplex téma

A HPV-oltás nem növeli a szklerózis multiplex kockázatát

MTI

A HPV-oltás nem növeli a szklerózis multiplex (SM) vagy más, a központi idegrendszert érintő betegségek kockázatát - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú dán vizsgálatból.

Elindult az SM Mentor Program: sclerosis multiplexes betegek segítenek sorstársaiknak

Magyar SM Társaság

December 19-től immár bárki számára elérhető az országos SM Mentor Program online felülete. A Magyar SM Társaság célja, hogy a frissen diagnosztizált betegek ne maradjanak magukra a neurológia falain kívül sem. Különösen az ünnepek közeledtével fontos ez, amikor sokakban felerősödhet a magányosság érzése.

A szklerózis multiplex az immunrendszer átprogramozásával kezelhető

MTI

A Bristoli Egyetem kutatóinak reményei szerint kifejleszthető olyan gyógyszer, amely átprogramozva az immunrendszert kikapcsolja a szklerózis multiplex kialakulásához vezető autoimmun folyamatokat. A kutatásokról a Nature Communications folyóiratban jelent meg tanulmány.

Sclerosis multiplex: sokan titkolják betegségüket

Young&Partners

Egyenlőtlen esélyekkel küzdenek a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral (SM) élő emberek – derül ki a Magyar SM Társaság által az SM világnapjára időzítve bemutatott SM Világatlasz adataiból.

Élet sclerosis multiplexszel

WEBBeteg

Hasonlóan a többi krónikus betegséghez, érzelmileg nagyon nehéz lehet elfogadni a sclerosis multiplex tényét. Mint azonban minden más esetben, most sem szabad feladni. Meg kell szabja a határokat, hogy mennyire engedi a betegséget az életébe beleszólni.

Sclerosis multiplexes betegek rehabilitációja gyógymasszázzsal

Farkas Lehel, gyógymasszőr

A Sclerosis Multiplex (SM ) a központi idegrendszer fehérállományának többgócú károsodása, amely időnkénti fellángolással járó krónikus gyulladásos folyamat. Általában elmondható, hogy a betegek többségét nagyon megviseli, a betegség lefolyása és annak tudata. Nélkülözhetetlen, hogy a terapeuták ne csak elméleti tudással rendelkezzenek, hanem manuális tapasztalattal is.

SM Világnap: a láthatatlanság ellen küzdenek a betegek

Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete

Országos fotópályázat keretében engedtek bepillantást az érintett betegek és családok abba, milyen egy gyógyíthatatlan betegséggel együtt élni. Az idegrendszert megtámadó ezerarcú kór, az SM világnapján a fővárosi Erzsébet téren szabadtéri fotókiállítást rendeztek, s közösen engedték útjára a remény léggömbjeit az SM betegek.

Sok léggömb, még több remény a sclerosis multiplex világnapján

Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alalpítvány

A Sclerosis Mulitplexben szenvedő magyar betegek közössége idén is sokat tett helyzete javításáért. Az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével működni kezdett önkéntes programjuk a fővárosban és Békés megyében, és befejezés előtt állnak a nyíregyházi SM centrum bővítésének építési munkái is. A betegek aktivitása nyomán egyre élénkebb párbeszéd folyik a betegségről a közösségi média felületein.

Esem mese - anagramma

WEBBeteg - Bálint Vera, újságíró

Mindig szerettem játszani. Most anagrammát gyártottam. Aztán csak hajtogattam magamban: esemes vagyok…esemes vagyok… Nem tudtam, mit jelent, csak kántáltam: esemes vagyok. Mókás. Esemes.

Országos találkozót tartanak a sclerosis multiplexes betegek

MTI

Mintegy kétszáz résztvevőt várnak Kaposvárra szombaton a sclerosis multiplexes (SM) betegek idei 21. országos találkozójára.