Sclerosis multiplexes betegek rehabilitációja gyógymasszázzsal

Farkas Lehel
szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr - WEBBeteg
megjelent:

A Sclerosis Multiplex (SM ) a központi idegrendszer fehérállományának többgócú károsodása, amely időnkénti fellángolással járó krónikus gyulladásos folyamat. Általában elmondható, hogy a betegek többségét nagyon megviseli, a betegség lefolyása és annak tudata. Nélkülözhetetlen, hogy a terapeuták ne csak elméleti tudással rendelkezzenek, hanem manuális tapasztalattal is.

A sclerosis multiplex klinikai tüneteit az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvely pusztulása (demyelinisatio) okozza, amelynek következtében az adott idegpályákban ingervezetési blokk alakul ki. A mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatok bizonyítják a gócok jelenlétét az agyban és a gerincvelőben.

A betegség oka ismeretlen, jelenleg az autoimmun eredet az elfogadott. Kialakulását és lefolyását környezeti, genetikai, tényezők befolyásolják. A betegség nőkben kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Leggyakrabban a 20 és 30 életév között alakul ki.. Hazánkban 8-9000 beteggel számolhatunk.

Elmondható, hogy az összes SM- et diagnosztizált betegnél legalább 30-40 százalékában enyhén, jóindulatúan zajlanak le a folyamatok. Ez annyit jelent, hogy csak enyhén lesznek mozgáskorlátozottak, könnyű fizikai terheléssel járó munkát vagy más típusú tevékenységet tudnak végezni.

Van, hogy 30 év kórtörténet után sem lesznek mozgáskorlátozottak a betegek, mert annyira enyhén zajlik le a betegség. Sajnálatos módon a betegségek 10-20 százalékban rosszindulatúan zajlik le és 1-2 éven belül kerekesszékhez és ágyhoz kötötté válnak a betegek.

Rengeteg betegvizsgálati módszer létezik, amelyeket kiválóan lehet alkalmazni az állapot felmérésekhez.

Az SM vizsgálati módszerei

• FIM - Kurzke-féle: elsősorban funkcióáramlást mér
• EDSS – Expanded Disability Status Scale: elsősorban finkióáramlást mér
• NRS – NeurologicalRating Scale Scripps skála: pontozza a motoros, mentális agyideg és reflex státuszt
• ISS – Incapacity Status Scale: rokkantságot mérik fel
• ESS – Environmental Status Scale: társadalmi és környezeti hátrányokat pontozza
• MSFC – MS Functional Composite: a kéz ügyességét és a számolási készséget méri objektíve

Orvosi gyógymasszázs kezeléseim során törekednem kell arra, hogy ne fárasszam ki nagyon az SM-től szenvedő pácienst, mert az fokozhatja a leépülést. Ez a betegség nagyon nagy figyelmet igényel, ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk kezelni, rehabilitálni. Tömérdek szempontot kell figyelembe vennünk. A fáradékonyság miatt jelentkeznek különböző tónuszavarok az izomzatban, ami izomgyengeséghez vezet, ezért akár drasztikusan is csökkenhet az állóképesség.

A kialakult mozgásos ügyetlenség nagyon zavaró a betegek számára, ezért stabilizálnunk kell a törzset, a végtagok működését. A hőérzékenység oka az erekben zajló összehúzódás és tágulás eredményei, ami által fázékonnyá válnak a betegek, de akár hőhullámok is gyötörhetik, ami által a közérzetük gyengülhet.

Terapeutaként, az esettanulmányaim során megtapasztalhattam, hogy gyógymasszázzsal elképesztő hatékonysággal képesek vagyunk az SM betegségben szenvedő betegeknél olyan eredményeket elérni, ahol a leépülési folyamat lassul, vagy megáll. Ami még lényegesebb, hogy akik drasztikusan leépültek, azoknál igen látványos javulást érhetünk el.

Gyógymasszázzsal kezelhetjük az agyi és gerincvelői funkciók javítását, oly módon, hogy ha a terapeuta tisztában van az anatómiai összefüggésekkel, főleg az ideg és izom kapcsolattal, amellyel hatni tudunk a Központi-, Vegetatív-, és Környéki idegrendszerre, ami által javítunk a koordinációs készségeken illetve stabilizálni tudjuk a beteg életminőségét.

Kezelendő idegpályák, mozgató idegvégződések

• Arcideg
• Gerincvelő
• Bordaközi idegek
• Combideg
• Középideg
• Karfonat
• Ülőideg
• Singcsonti ideg
• Közös szárkapocs ideg

Ha a perifériás idegrendszer, főbb idegvonalait és pontjait masszírozzuk át, illetve alkalmazunk az idegvégződéseken kompresszív nyomásokat, akkor hatással leszünk az agyi funkciókra.

Nagyon erős hatást érhetünk el a mozgatóidegek masszírozásával, ahol fokozhatjuk az ideg-izomkapcsolódást, ezáltal stabilizálni tudjuk a járást, karok-, kezek mozgatását. Megszüntethetjük a szédülést és egyéb mozgáskoordinációs bizonytalanságokat.

• Az érzőideg végződések: nyomkodásával, masszírozásával javíthatjuk a hőt, tapintást, fájdalmat, izomfeszülést és az íz érzékelését.

• A környéki idegek: ingerlésével a gerincvelőben és az onnan kifelé, áramló információkat továbbító idegrost-kötegekre leszünk kiváló hatással. Ezáltal stabilabbá válik a törzs és a végtagok.

• A mozgató idegvégződések: ingerlésével, masszázzsal a központi idegrendszert stimuláljuk, ezáltal összehúzódásra késztetjük az izmokat. Így normalizáljuk az izmok tónusosságát.

Orvosi gyógymasszázs során alkalmazzuk a kötőszöveti és szegment masszázst is, ami rendkívül erős hatással bír a szervezetre nézve, a gerincből kilépő idegpályák, lehetővé teszik, hogy dörzsöléssel és intenzív pontnyomásokkal stimulálni tudjuk a szervek, és az idegrendszer működését, ami által erősödik az immunrendszer és általa az izomműködés, az egészséges mozgás, járás, stb.

Kiegészítő kezelésmódok SM betegeknél

• Mobilizációs gyakorlatok
• Járásanalízis és korrekció
• Koordinációs és egyensúly gyakorlatok
• Légző és relaxációs gyakorlatok
• Hydroterápia – víz alatti torna
• Gyógytorna
• Izmok célzott nyújtása és stabilizálása jógával

Orvosi gyógymasszázs célja SM betegeknél

• A mozgásszervi funkciók megőrzése és javítása mobilizációs gyakorlatokkal kiegészítve
• Passzív kimozgatással az ízületi mozgásterjedelem növelése, fájdalom csökkentése
• A flexibilitás növelése, az izmok, inak, fascia hüvelyek nyújthatósága
• Az izmok maximális erőkifejtésének elérése
• Izomatrófia és inszufficiencia megelőzése
• Különböző eredetű kontraktúrák megelőzése és célzott oldása
• Az izmok mozgással szembeni ellenállásának csökkentése és a szöveti sérülések kivédése

Pszichés – lelki folyamatok SM betegeknél

Betegvizsgálat során rengeteg funkcionális, manuális és pszichés folyamatot kell figyelembe vennünk. SM betegeim többségénél tapasztaltam depressziót illetve pánikbetegséget is, ezért nélkülözhetetlen a pszhiés, lelki terápia párhuzamosan a kezelések alatt is. Gyógymasszőri praxisom alatt lényegesnek bizonyult, hogy ne csak manuális téren legyek tapasztalt és szakképzett, hanem a betegségek pszichés és lelki oldala mögé is lássak egyben.
Sokkal hatékonyabb a felépülési folyamat, ha törődünk a beteg lelki oldalával is.

Pszichés változások

• Demencia: lassú folyamat, melynek kialakulása a testi tünetek hosszabb fennállása után jelentkezik, így a kedélyállapot szélsőségesen változékony (kognitív zavarok). Az emlékezés és az ítélőképesség gyengülése jellemzi. Az intellektuális teljesítmény lassul, nagyfokú kritikátlanság jelentkezik.

Affektuszavar: általában túlérzékenység, ingerlékenység, indulatosság, hangulati és érzelmi labilitás érzékelhető.

• Depresszió: lényegesen gyakoribb, mint az eufória.

• Eufória: a betegség be nem látása, amelynek ismerete fontos a terapeuta munkája során, nagymértékben akadályozhatja a beteg aktív együttműködését, bevonását a kezelésekbe.

Azt tapasztaltam, hogy az SM betegségben szenvedők, a betegség megjelenése előtt is rendkívül szenzitíven reagáltak a stresszre. Ezért nélkülözhetetlennek tartom, hogy teljes mértékben oldjuk a páciensben a stresszt illetve támogatnunk és segítenünk kell, hogy elsajátítsák önmaguk által is a stresszoldást, ami által megelőzhető a további állapotromlás.

A rendszeres kezelések és kommunikációs, lelki terápiával néha azt tapasztalom, hogy 80 százalékos javulást érünk el a betegeknél a többi terápiás eszközzel együtt.

Ez is érdekelheti Törzsizmokat erősítő gyakorlatok, amiket a kerekesszékben végezhetünk

Farkas Lehel - okleveles gyógymasszőr; lektorálta: Dr Árki Ildikó

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

EESZT EESZT

A felírt receptek is láthatók már az EESZT felületén.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex (SM)) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és...

Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló...

Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen...

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a felismerő rendszer működésében keletkezett zavar...

A sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert...

Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő...

Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség...

Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.