Sclerosis multiplexes betegek rehabilitációja gyógymasszázzsal

Farkas Lehel
Szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr

A Sclerosis Multiplex (SM ) a központi idegrendszer fehérállományának többgócú károsodása, amely időnkénti fellángolással járó krónikus gyulladásos folyamat. Általában elmondható, hogy a betegek többségét nagyon megviseli, a betegség lefolyása és annak tudata. Nélkülözhetetlen, hogy a terapeuták ne csak elméleti tudással rendelkezzenek, hanem manuális tapasztalattal is.

A sclerosis multiplex klinikai tüneteit az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvely pusztulása (demyelinisatio) okozza, amelynek következtében az adott idegpályákban ingervezetési blokk alakul ki. A mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatok bizonyítják a gócok jelenlétét az agyban és a gerincvelőben.

A betegség oka ismeretlen, jelenleg az autoimmun eredet az elfogadott. Kialakulását és lefolyását környezeti, genetikai, tényezők befolyásolják. A betegség nőkben kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Leggyakrabban a 20 és 30 életév között alakul ki.. Hazánkban 8-9000 beteggel számolhatunk.

Elmondható, hogy az összes SM- et diagnosztizált betegnél legalább 30-40 százalékában enyhén, jóindulatúan zajlanak le a folyamatok. Ez annyit jelent, hogy csak enyhén lesznek mozgáskorlátozottak, könnyű fizikai terheléssel járó munkát vagy más típusú tevékenységet tudnak végezni.

Van, hogy 30 év kórtörténet után sem lesznek mozgáskorlátozottak a betegek, mert annyira enyhén zajlik le a betegség. Sajnálatos módon a betegségek 10-20 százalékban rosszindulatúan zajlik le és 1-2 éven belül kerekesszékhez és ágyhoz kötötté válnak a betegek.

Rengeteg betegvizsgálati módszer létezik, amelyeket kiválóan lehet alkalmazni az állapot felmérésekhez.

Az SM vizsgálati módszerei

• FIM - Kurzke-féle: elsősorban funkcióáramlást mér
• EDSS – Expanded Disability Status Scale: elsősorban finkióáramlást mér
• NRS – NeurologicalRating Scale Scripps skála: pontozza a motoros, mentális agyideg és reflex státuszt
• ISS – Incapacity Status Scale: rokkantságot mérik fel
• ESS – Environmental Status Scale: társadalmi és környezeti hátrányokat pontozza
• MSFC – MS Functional Composite: a kéz ügyességét és a számolási készséget méri objektíve

Orvosi gyógymasszázs kezeléseim során törekednem kell arra, hogy ne fárasszam ki nagyon az SM-től szenvedő pácienst, mert az fokozhatja a leépülést. Ez a betegség nagyon nagy figyelmet igényel, ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk kezelni, rehabilitálni. Tömérdek szempontot kell figyelembe vennünk. A fáradékonyság miatt jelentkeznek különböző tónuszavarok az izomzatban, ami izomgyengeséghez vezet, ezért akár drasztikusan is csökkenhet az állóképesség.

A kialakult mozgásos ügyetlenség nagyon zavaró a betegek számára, ezért stabilizálnunk kell a törzset, a végtagok működését. A hőérzékenység oka az erekben zajló összehúzódás és tágulás eredményei, ami által fázékonnyá válnak a betegek, de akár hőhullámok is gyötörhetik, ami által a közérzetük gyengülhet.

Terapeutaként, az esettanulmányaim során megtapasztalhattam, hogy gyógymasszázzsal elképesztő hatékonysággal képesek vagyunk az SM betegségben szenvedő betegeknél olyan eredményeket elérni, ahol a leépülési folyamat lassul, vagy megáll. Ami még lényegesebb, hogy akik drasztikusan leépültek, azoknál igen látványos javulást érhetünk el.

Gyógymasszázzsal kezelhetjük az agyi és gerincvelői funkciók javítását, oly módon, hogy ha a terapeuta tisztában van az anatómiai összefüggésekkel, főleg az ideg és izom kapcsolattal, amellyel hatni tudunk a Központi-, Vegetatív-, és Környéki idegrendszerre, ami által javítunk a koordinációs készségeken illetve stabilizálni tudjuk a beteg életminőségét.

Kezelendő idegpályák, mozgató idegvégződések

• Arcideg
• Gerincvelő
• Bordaközi idegek
• Combideg
• Középideg
• Karfonat
• Ülőideg
• Singcsonti ideg
• Közös szárkapocs ideg

Ha a perifériás idegrendszer, főbb idegvonalait és pontjait masszírozzuk át, illetve alkalmazunk az idegvégződéseken kompresszív nyomásokat, akkor hatással leszünk az agyi funkciókra.

Nagyon erős hatást érhetünk el a mozgatóidegek masszírozásával, ahol fokozhatjuk az ideg-izomkapcsolódást, ezáltal stabilizálni tudjuk a járást, karok-, kezek mozgatását. Megszüntethetjük a szédülést és egyéb mozgáskoordinációs bizonytalanságokat.

• Az érzőideg végződések: nyomkodásával, masszírozásával javíthatjuk a hőt, tapintást, fájdalmat, izomfeszülést és az íz érzékelését.

• A környéki idegek: ingerlésével a gerincvelőben és az onnan kifelé, áramló információkat továbbító idegrost-kötegekre leszünk kiváló hatással. Ezáltal stabilabbá válik a törzs és a végtagok.

• A mozgató idegvégződések: ingerlésével, masszázzsal a központi idegrendszert stimuláljuk, ezáltal összehúzódásra késztetjük az izmokat. Így normalizáljuk az izmok tónusosságát.

Orvosi gyógymasszázs során alkalmazzuk a kötőszöveti és szegment masszázst is, ami rendkívül erős hatással bír a szervezetre nézve, a gerincből kilépő idegpályák, lehetővé teszik, hogy dörzsöléssel és intenzív pontnyomásokkal stimulálni tudjuk a szervek, és az idegrendszer működését, ami által erősödik az immunrendszer és általa az izomműködés, az egészséges mozgás, járás, stb.

Kiegészítő kezelésmódok SM betegeknél

• Mobilizációs gyakorlatok
• Járásanalízis és korrekció
• Koordinációs és egyensúly gyakorlatok
• Légző és relaxációs gyakorlatok
• Hydroterápia – víz alatti torna
• Gyógytorna
• Izmok célzott nyújtása és stabilizálása jógával

Orvosi gyógymasszázs célja SM betegeknél

• A mozgásszervi funkciók megőrzése és javítása mobilizációs gyakorlatokkal kiegészítve
• Passzív kimozgatással az ízületi mozgásterjedelem növelése, fájdalom csökkentése
• A flexibilitás növelése, az izmok, inak, fascia hüvelyek nyújthatósága
• Az izmok maximális erőkifejtésének elérése
• Izomatrófia és inszufficiencia megelőzése
• Különböző eredetű kontraktúrák megelőzése és célzott oldása
• Az izmok mozgással szembeni ellenállásának csökkentése és a szöveti sérülések kivédése

Pszichés – lelki folyamatok SM betegeknél

Betegvizsgálat során rengeteg funkcionális, manuális és pszichés folyamatot kell figyelembe vennünk. SM betegeim többségénél tapasztaltam depressziót illetve pánikbetegséget is, ezért nélkülözhetetlen a pszhiés, lelki terápia párhuzamosan a kezelések alatt is. Gyógymasszőri praxisom alatt lényegesnek bizonyult, hogy ne csak manuális téren legyek tapasztalt és szakképzett, hanem a betegségek pszichés és lelki oldala mögé is lássak egyben.
Sokkal hatékonyabb a felépülési folyamat, ha törődünk a beteg lelki oldalával is.

Pszichés változások

• Demencia: lassú folyamat, melynek kialakulása a testi tünetek hosszabb fennállása után jelentkezik, így a kedélyállapot szélsőségesen változékony (kognitív zavarok). Az emlékezés és az ítélőképesség gyengülése jellemzi. Az intellektuális teljesítmény lassul, nagyfokú kritikátlanság jelentkezik.

Affektuszavar: általában túlérzékenység, ingerlékenység, indulatosság, hangulati és érzelmi labilitás érzékelhető.

• Depresszió: lényegesen gyakoribb, mint az eufória.

• Eufória: a betegség be nem látása, amelynek ismerete fontos a terapeuta munkája során, nagymértékben akadályozhatja a beteg aktív együttműködését, bevonását a kezelésekbe.

Azt tapasztaltam, hogy az SM betegségben szenvedők, a betegség megjelenése előtt is rendkívül szenzitíven reagáltak a stresszre. Ezért nélkülözhetetlennek tartom, hogy teljes mértékben oldjuk a páciensben a stresszt illetve támogatnunk és segítenünk kell, hogy elsajátítsák önmaguk által is a stresszoldást, ami által megelőzhető a további állapotromlás.

A rendszeres kezelések és kommunikációs, lelki terápiával néha azt tapasztalom, hogy 80 százalékos javulást érünk el a betegeknél a többi terápiás eszközzel együtt.

Ez is érdekelheti Törzsizmokat erősítő gyakorlatok, amiket a kerekesszékben végezhetünk

Farkas Lehel - okleveles gyógymasszőr; lektorálta: Dr Árki Ildikó

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az az egészségterv? Mi az az egészségterv?

Készíttessen egészségtervet egészségpénztárból!

Hormonmentes segítség Hormonmentes segítség

Ha a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Tourette-szindróma, tikelés - 5 tény...

Mindannyian találkoztunk már Tourette-szindrómás emberrel, azonban csak kevesen ismerik a betegség valódi lefolyását: a többség furcsa, rossz...

Sclerosis multiplex - progresszió vagy...

Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló...

Új terápiák a sclerosis multiplex...

Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen...

Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis...

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex (SM)) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és...

Progresszív szupranukleáris parézis

A progresszív szupranukleáris parézis (PSP) egy ritka neurodegeneratív betegség, melyet gyakran tévesen Parkinson-kórként diagnosztizálnak, mivel a...

A sclerosis multiplex társbetegségei...

Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex (SM)), és hogyan kezelhetőek ezek?

Sclerosis multiplex - Az EDSS skála...

A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul...

A sclerosis multiplex kivizsgálása

A sclerosis multiplex (SM) diagnózisát néha nehéz felállítani, számos más betegség tünetei is hasonlóak lehetnek - azonban más a betegségek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.