• Sclerosis multiplexes betegek rehabilitációja gyógymasszázzsal

    Farkas Lehel
    Szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr

    A Sclerosis Multiplex (SM ) a központi idegrendszer fehérállományának többgócú károsodása, amely időnkénti fellángolással járó krónikus gyulladásos folyamat. Általában elmondható, hogy a betegek többségét nagyon megviseli, a betegség lefolyása és annak tudata. Nélkülözhetetlen, hogy a terapeuták ne csak elméleti tudással rendelkezzenek, hanem manuális tapasztalattal is.

    A sclerosis multiplex klinikai tüneteit az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvely pusztulása (demyelinisatio) okozza, amelynek következtében az adott idegpályákban ingervezetési blokk alakul ki. A mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatok  bizonyítják a gócok jelenlétét az agyban és a gerincvelőben.

    A betegség oka ismeretlen, jelenleg az autoimmun eredet az elfogadott. Kialakulását és lefolyását környezeti, genetikai,  tényezők befolyásolják.  A betegség nőkben kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Leggyakrabban a  20 és 30 életév között alakul ki.. Hazánkban 8-9000 beteggel számolhatunk.

    Elmondható, hogy az összes SM- et diagnosztizált betegnél legalább 30-40 százalékában enyhén, jóindulatúan zajlanak le a folyamatok. Ez annyit jelent, hogy csak enyhén lesznek mozgáskorlátozottak, könnyű fizikai terheléssel járó munkát vagy más típusú tevékenységet tudnak végezni.

    Van, hogy 30 év kórtörténet után sem lesznek mozgáskorlátozottak a betegek, mert annyira enyhén zajlik le a betegség. Sajnálatos módon a betegségek 10-20 százalékban rosszindulatúan zajlik le és 1-2 éven belül kerekesszékhez és ágyhoz kötötté válnak a betegek.

    Hirdetés

    Rengeteg betegvizsgálati módszer létezik, amelyeket kiválóan lehet alkalmazni az állapot felmérésekhez.

    Az SM vizsgálati módszerei

    •  FIM - Kurzke-féle: elsősorban funkcióáramlást mér
    •  EDSS – Expanded Disability Status Scale: elsősorban finkióáramlást mér
    •  NRS – NeurologicalRating Scale Scripps skála: pontozza a motoros, mentális agyideg és reflex státuszt
     •  ISS – Incapacity Status Scale: rokkantságot mérik fel
     •  ESS – Environmental Status Scale: társadalmi és környezeti hátrányokat pontozza
     •  MSFC – MS Functional Composite: a kéz ügyességét és a számolási készséget méri objektíve

    Orvosi gyógymasszázs kezeléseim során törekednem kell arra, hogy ne fárasszam ki nagyon az SM-től szenvedő pácienst, mert az fokozhatja a leépülést. Ez a betegség nagyon nagy figyelmet igényel, ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk kezelni, rehabilitálni. Tömérdek szempontot kell figyelembe vennünk. A fáradékonyság miatt jelentkeznek különböző tónuszavarok az izomzatban, ami izomgyengeséghez vezet, ezért akár drasztikusan is csökkenhet az állóképesség.

    A kialakult mozgásos ügyetlenség nagyon zavaró a betegek számára, ezért stabilizálnunk kell a törzset, a végtagok működését. A hőérzékenység oka az erekben zajló összehúzódás és tágulás eredményei, ami által fázékonnyá válnak a betegek, de akár hőhullámok is gyötörhetik, ami által a közérzetük gyengülhet.

    Terapeutaként, az esettanulmányaim során megtapasztalhattam, hogy gyógymasszázzsal elképesztő hatékonysággal képesek vagyunk az SM betegségben szenvedő betegeknél olyan eredményeket elérni, ahol a leépülési folyamat lassul, vagy megáll. Ami még lényegesebb, hogy akik drasztikusan leépültek, azoknál igen látványos javulást érhetünk el.

    Gyógymasszázzsal kezelhetjük az agyi és gerincvelői funkciók javítását, oly módon, hogy ha a terapeuta tisztában van az anatómiai összefüggésekkel, főleg az ideg és izom kapcsolattal, amellyel hatni tudunk a Központi-, Vegetatív-, és Környéki idegrendszerre, ami által javítunk a koordinációs készségeken illetve stabilizálni tudjuk a beteg életminőségét.

    Kezelendő idegpályák, mozgató idegvégződések

      •  Arcideg
      •  Gerincvelő
      •  Bordaközi idegek
      •  Combideg
      •  Középideg
      •  Karfonat
      •  Ülőideg
      •  Singcsonti ideg
      •  Közös szárkapocs ideg

    Ha a perifériás idegrendszer, főbb idegvonalait és pontjait masszírozzuk át, illetve alkalmazunk az idegvégződéseken kompresszív nyomásokat, akkor hatással leszünk az agyi funkciókra.

    Nagyon erős hatást érhetünk el a mozgatóidegek masszírozásával, ahol fokozhatjuk az ideg-izomkapcsolódást, ezáltal stabilizálni tudjuk a járást, karok-, kezek mozgatását. Megszüntethetjük a szédülést és egyéb mozgáskoordinációs bizonytalanságokat.

      •  Az érzőideg végződések: nyomkodásával, masszírozásával javíthatjuk a hőt, tapintást, fájdalmat, izomfeszülést és az íz érzékelését.

      •  A környéki idegek: ingerlésével a gerincvelőben és az onnan kifelé, áramló információkat továbbító idegrost-kötegekre leszünk kiváló hatással. Ezáltal stabilabbá válik a törzs és a végtagok.

      •  A mozgató idegvégződések: ingerlésével, masszázzsal a központi idegrendszert stimuláljuk, ezáltal összehúzódásra késztetjük az izmokat. Így normalizáljuk az izmok tónusosságát.

    Orvosi gyógymasszázs során alkalmazzuk a kötőszöveti és szegment masszázst is, ami rendkívül erős hatással bír a szervezetre nézve, a gerincből kilépő idegpályák, lehetővé teszik, hogy dörzsöléssel és intenzív pontnyomásokkal stimulálni tudjuk a szervek, és az idegrendszer működését, ami által erősödik az immunrendszer és általa az izomműködés, az egészséges mozgás, járás, stb.

    Kiegészítő kezelésmódok SM betegeknél

      •  Mobilizációs gyakorlatok
      •  Járásanalízis és korrekció
      •  Koordinációs és egyensúly gyakorlatok
      •  Légző és relaxációs gyakorlatok
      •  Hydroterápia – víz alatti torna
      •  Gyógytorna
      •  Izmok célzott nyújtása és stabilizálása jógával

    Orvosi gyógymasszázs célja SM betegeknél

      •  A mozgásszervi funkciók megőrzése és javítása mobilizációs gyakorlatokkal kiegészítve
      •  Passzív kimozgatással az ízületi mozgásterjedelem növelése, fájdalom csökkentése
      •  A flexibilitás növelése, az izmok, inak, fascia hüvelyek nyújthatósága
      •  Az izmok maximális erőkifejtésének elérése
      •  Izomatrófia és inszufficiencia megelőzése
      •  Különböző eredetű kontraktúrák megelőzése és célzott oldása
      •  Az izmok mozgással szembeni ellenállásának csökkentése és a szöveti sérülések kivédése

    Pszichés – lelki folyamatok SM betegeknél

    Betegvizsgálat során rengeteg funkcionális, manuális és pszichés folyamatot kell figyelembe vennünk. SM betegeim többségénél tapasztaltam depressziót illetve pánikbetegséget is, ezért nélkülözhetetlen a pszhiés, lelki terápia párhuzamosan a kezelések alatt is. Gyógymasszőri praxisom alatt lényegesnek bizonyult, hogy ne csak manuális téren legyek tapasztalt és szakképzett, hanem a betegségek pszichés és lelki oldala mögé is lássak egyben.
    Sokkal hatékonyabb a felépülési folyamat, ha törődünk a beteg lelki oldalával is.

    Pszichés változások

      •  Demencia: lassú folyamat, melynek kialakulása a testi tünetek hosszabb fennállása után jelentkezik, így a kedélyállapot szélsőségesen változékony (kognitív zavarok). Az emlékezés és az ítélőképesség gyengülése jellemzi. Az intellektuális teljesítmény lassul, nagyfokú kritikátlanság jelentkezik.

      •  Affektuszavar: általában túlérzékenység, ingerlékenység, indulatosság, hangulati és érzelmi labilitás érzékelhető.

      •  Depresszió: lényegesen gyakoribb, mint az eufória.

      •  Eufória: a betegség be nem látása, amelynek ismerete fontos a terapeuta munkája során, nagymértékben akadályozhatja a beteg aktív együttműködését, bevonását a kezelésekbe.

    Azt tapasztaltam, hogy az SM betegségben szenvedők, a betegség megjelenése előtt is rendkívül szenzitíven reagáltak a stresszre. Ezért nélkülözhetetlennek tartom, hogy teljes mértékben oldjuk a páciensben a stresszt illetve támogatnunk és segítenünk kell, hogy elsajátítsák önmaguk által is a stresszoldást, ami által megelőzhető a további állapotromlás.

    A rendszeres kezelések és kommunikációs, lelki terápiával néha azt tapasztalom, hogy 80 százalékos javulást érünk el a betegeknél a többi terápiás eszközzel együtt.

    Farkas Lehel - okleveles gyógymasszőr; lektorálta: Dr Árki Ildikó

    Módosítva: 2012.11.23 11:07, Megjelenés: 2012.11.23 11:07
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    Agyi ciszták

    A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is előfordulhatnak. A központi idegrendszer speciális helyzetben van, ugyanis egy zárt térben helyezkedik el, így minden itt lévő, növekedő eltérés súlyos tüneteket tud okozni az agyszövet összenyomása miatt, így banális eltérések is ijesztő tüneteket tudnak okozni.

    Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

    Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen eredmény várható az alkalmazásuktól?

    Intő jel lehet a zsibbadás

    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!

    Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és támogatásában. Mindenképpen érdemes elkísérni a beteget az őt gondozó neurológushoz, és megbeszélni minden kezelést, valamint azt is, hogy milyen módon segíthet a család a beteg aktivitásának fenntartásában.

    A sclerosis multiplex társbetegségei és kezelésük

    Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex, SM), és hogyan kezelhetőek ezek?

    Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

    A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul Explanded Disability Status Scale) pontszámmal, illetve annak változásával mérik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.