Sclerosis multiplex: Epstein-Barr-vírus-fertőzés lehet a betegség régóta keresett oka?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2022.01.20.

A hipotézis nem új, azonban most beigazolódni látszik a feltevés: Az Epstein-Barr-vírus-fertőzés lehet a sclerosis multiplex (SM) fő oka. Ez egyben azt is jelenti, hogy hatékony védőoltás kifejlesztésével a jövőben sok embert meg lehetne menteni a központi idegrendszert érintő súlyos gyulladásos betegségtől.

Tudósok nagyszabású vizsgálatukban amerikai katonák millióinak adatait értékelték ki. A tanulmány eredménye szerint azok, akik a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr-vírussal megfertőződtek, később 32-szer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg sclerosis multiplexben.

„Ez az első tanulmány, amely meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az Epstein-Barr-vírus (EBV) sclerosis multiplexet okozhat” – magyarázza a tanulmányt vezető Alberto Ascherio, a Harvard Egyetemhez tartozó Harvard Chan Iskola professzora.

Csókbetegség súlyos késői következményekkel?

Az EBV elsősorban a Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa) kórokozójaként ismert. Mivel nyállal könnyen terjed, a kórt csókbetegségnek is nevezik. Élete során a világ népességének több mint 90 százaléka átesik a fertőzésen, a legtöbben anélkül, hogy tünetek alakulnának ki náluk.

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatásban több mint tízmillió katona laboreredményét elemezték ki. A vérmintákat 1993 és 2013 között gyűjtötték, és HIV-fertőzésre is tesztelték azokat.

A kutatócsapat a tanulmány során ezen vérminták jelentős részét értékelte ki. Közel 95%-ukban találtak az Epstein-Barr-vírus ellen termelődött antitesteket, amelyek egy korábban lezajlott fertőzés bizonyítékai. Csupán a vizsgált személyek 5,3%-a nem esett át a fertőzésen.

EBV elleni antitestek a vérben

A tanulmány időtartama alatt összesen 955 vizsgálati alany betegedett meg sclerosis multiplexben. Az SM-betegek közül 801-től egy vagy több alkalommal is vettek vérmintát, és azt találták, hogy közülük mindössze egyetlenegy személy vérében nem voltak EBV elleni antitestek. Ez 0,125%-ot jelent.

Az is érdekes felfedezés, hogy az SM-betegek vérében jelentősen nagyobb mennyiségben voltak jelen az Epstein-Barr-vírus ellen termelődött antitestek, mint azokéban, akik átestek az EBV-fertőzésen, de SM nem alakult ki náluk: Az SM-betegeknél az úgynevezett szerokonverziós ráta 97% (ez azt jelenti, hogy nagyon sok EBV elleni antitest van jelen), az SM-ben nem megbetegedetteknél viszont csak 57% (vagyis jelentősen kevesebb az EBV ellen termelődött antitestek mennyisége).

Ez arra utalhat, hogy az SM-páciensek immunrendszere erősebben reagált a vírusra. Tudjuk, hogy a sclerosis multiplex egy autoimmun betegség. E betegségben szenvedőknél a tévesen a saját szervezet ellen forduló immunsejtek az agy és a gerincvelő idegrostjait védő mielinhüvelyt támadják meg. Ennek következtében többnyire shubokban jelentkező idegkárosodások lépnek fel, részben maradandó következményekkel; elsősorban bénulásokat, mozgáskorlátozottságot maguk után vonva.

Összehasonlítás az SM-ben nem megbetegedett EBV-fertőzöttekkel

A kutatók igazán trükkös módszert alkalmaztak: Minden SM-beteghez két, SM-ben nem szenvedő alanyt rendeltek hozzá, akik olyan alapvető paramétereikben, mint az életkor, a nem és az etnikum megegyeztek. Így felfedezhetővé és számszerűsíthetővé váltak olyan tényezők, amelyek szintén növelik az SM kockázatát, de eddig nem keltették fel a tudósok figyelmét.

Azt még nem tudjuk, hogy az EBV lehet-e az egyetlen ok az SM kialakulásának hátterében. Ám ne feledjük, hogy az említett tanulmány az SM-betegek egyikének vérében nem talált EBV elleni antitesteket. Viszont a kutatók szerint elképzelhető, hogy ő is átesett a fertőzésen, csak az immunreakciója nem volt kimutatható mértékű.

A citomegalovírus nem növeli az SM kialakulásának kockázatát

A kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy a herpeszvírusok családjába tartozó egyéb patogének által okozott fertőzések is hozzájárulhatnak-e az SM kialakulásához. Ehhez megnézték, hogy a vérmintákban találhatóak-e citomegalovírus (CMV) ellen termelődött ellenanyagok. A CMV egy másik gyakori vírus a herpeszvírusok családjából, mely szintén nyál útján terjed. Azt állapították meg, hogy azon személyek SM-kockázata, akik kapcsolatba kerültek a CMV-vel, nem magasabb, sőt, valójában valamivel még alacsonyabb is.

Az EBV különféle betegségek kialakulásában vesz részt

„Nagy lépést tettük előre” – mondja Ascherio. „Jelenleg nincs lehetőség az EBV-fertőzés hatékony megelőzésére vagy kezelésére. Azonban egy jövőben kifejlesztett EBV elleni védőoltással meg lehetne akadályozni az SM kialakulását, vagy EBV-specifikus antivirális gyógyszerekkel gyógyítani lehetne a betegséget” – mondja a kutató.

Ezekkel a Pfeiffer-féle mirigyláz is megelőzhetővé, illetve kezelhetővé válna. Noha ez a betegség gyakran problémamentesen lezajlik, lehetnek olyan, hosszú távú szövődményei, mint a súlyos kimerültség, a koncentrációs és gondolkodásbeli problémák.

Az EBV-fertőzés ezenkívül az orr-garatüregi daganatok kialakulásának is kedvez, amelyek a legnagyobb számban ázsiai népeknél fordulnak elő.

Folynak az EBV elleni védőoltás kifejlesztésére irányuló kutatások

Különböző kutatócsoportok már dolgoznak az EBV elleni vakcina kifejlesztésén, köztük van a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat is. Az általuk kidolgozott oltóanyag már a klinikai próbák harmadik fázisában van, ami azt jelenti, hogy jelenleg már emberek egy nagyobb létszámú csoportján tesztelik éppen. Azonban e vakcina esetében beletelhet még némi időbe, míg a népesség széles rétegei számára hozzáférhetővé válik, nem úgy, ahogyan a COVID-19 elleni oltóanyagok esetében történt.

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: MS: Ist Epstein-Barr der lang gesuchte Auslöser? (NetDoktor.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex (SM)) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és...

A sclerosis multiplex társbetegségei és kezelésük

Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex (SM)), és hogyan kezelhetőek ezek?

Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul...

Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló...

Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen...

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a felismerő rendszer működésében keletkezett zavar...

A sclerosis multiplex kivizsgálása

A sclerosis multiplex (SM) diagnózisát néha nehéz felállítani, számos más betegség tünetei is hasonlóak lehetnek - azonban más a betegségek...

Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.