Hirdetés
   • Miért ritkább a sclerosis multiplex a férfiaknál?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A kutatók közelebb kerültek a válaszhoz, hogy miért jelentősen nagyobb a sclerosis multiplex előfordulási aránya a nőknél, mint a férfiaknál. Egy friss kutatás eredménye szerint a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon kulcsfontosságú védőszerepet játszik a betegség ellen.

    A sclerosis multiplexben (SM) szenvedő betegek körülbelül 70 százaléka nő. De miért nagyobb a nők esetén a sclerosis multiplex kialakulásának kockázata? Korábban is ismert volt, hogy ebben a férfi nemi hormonnak, a tesztoszteronnak jelentős szerepe van. A Northwestern University Feinberg School of Medicine (USA) kutatói most a háttérben meghúzódó mechanizmus rejtélyére is rájöttek: a tesztoszteron olyan védelmi mechanizmust aktivál, amely megakadályozza, hogy a mielin, az idegsejtek körüli védő biomembrán elpusztuljon.

    Hirdetés

    „Ez megmagyarázhatja, hogy a sclerosis multiplex és más autoimmun betegségek miért érintik sokkal kevésbé a férfiakat, mint a nőket” - magyarázza Melissa Brown, mikrobiológiai és immunológiai professzor. A kutatók az eredményeiket Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban tették közzé.

    Alacsony tesztoszteronszint – kisebb védelem

    A tudósok olyan egereken végeztek vizsgálatokat, melyek az emberi SM-hez nagyon hasonló betegségben szenvedtek. A tesztoszteron bizonyos immunsejteket - a hízósejteket - stimulálja, hogy többet szabadítsanak fel egy interleukin-33 (IL-33) nevű védőmolekulából. Ez a hírvivő anyag kémiai anyagok előállításának teljes kaszkádját váltja ki, valamint lelassítanak egy másik típusú immunsejtet (Th17), amely közvetlenül támadja és pusztítja az idegsejtek számára annyira fontos mielint.

    A kutatók azt találták, hogy a nőstény állatokban sokkal nagyobb mennyiségű, betegséget okozó Th17 immunsejt volt, mint a hím rágcsálókban, azonban amikor a nőstény egereket IL-33-mal kezelték, az SM tünetek megszűntek.

    „A felnőtt nők tesztoszteronszintje hét-nyolcszor alacsonyabb, mint a férfiaké” - magyarázza a tanulmányt vezető Brown. "Feltételezzük, hogy az alacsony értékek miatt nem tudják aktiválni ezt a védelmi mechanizmust."

    A tudósoknak azonban sikerült a védőmechanizmust az IL-33 védőmolekulával beindítani.

    Testreszabott SM terápia a láthatáron?

    A nőknél nemcsak 3-4-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő az SM, mint a férfiaknál, de fiatalabb életkorban is betegszenek meg, és a szklerózis multiplexnek egy másik formája alakul ki náluk. A legtöbb nő relapszussal és remisszióval járó (a tünetes időszak váltakozik a tünetmentes periódussal) SM-ben szenved, míg a férfiaknál gyakrabban alakul ki az SM elsődleges progresszív formája. Ebben az esetben a betegség nem rohamokban jelentkezik, hanem folyamatosan fejlődik. Ez úgy tűnik, a férfiaknál összefüggésben áll azzal is, hogy az életkor előrehaladtával a tesztoszteronszint csökken.

    A kezdeti klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztoszteron kezelés az SM-ben szenvedő férfi betegeknél részben visszafordíthatja a mielinkárosodást és az idegsejtek pusztulását. Az SM tünetei szintén javultak. A tesztoszteron terápia azonban a számos nemkívánatos mellékhatás miatt sem a férfiak, sem a nők számára nem megfelelő – hangsúlyozzák a szerzők.

    "Az újonnan kifejlesztett terápiáknál cél, hogy azoknak az immunrendszert a lehető legnagyobb mértékben épen kell hagyniuk" - magyarázza Melissa Brown mikrobiológus. Ezek megakadályozhatják a tesztoszteronszint növekedését, és ezáltal lehetőséget jelenthetnek a nők számára is.

    Remény más autoimmun betegségek esetén is

    Számos gyógyszer, amelyet az orvosok jelenleg az SM ellen használnak, elnyomják az immunrendszert, és a betegeket érzékenyebbé teszik a fertőzésekre. "Megállapításaink egészen újfajta SM terápiához vezethetnek, amire nagy szükségünk van" - reméli Brown.

    Az SM mellett más autoimmun betegségek is jelentősen gyakoribbak a nőknél. Ilyen például a reumatoid arthritis és a szisztémás lupus erythematosus (SLE). A kutatók ezeknél a betegségeknél is alaposabban megvizsgálhatják, hogy a tesztoszteron védő mechanizmusa szerepet játszik-e, és ha igen, milyen mértékben.

    Olvasson tovább! Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

    WEBBeteg
    Forrás: Cs. K., fordító;
     onmeda.de
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.04.22 11:35, Megjelenés: 2019.04.22 11:35
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Az alvászavarról keveset szólnak a férfiak, mégis megszenvedik

    Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a környezetünkben valakitől: a fronthatások, a telihold, a túl meleg vagy túlságosan hűvös, esős idő miatt rosszul aludt. Ezzel nagyjából el is intézzük a kialvatlanság témakörét. Csakhogy a háttérben mindig van valamilyen probléma, esetleg betegség, és a tartósan rossz alvás és alvásminőség megoldásához orvosi segítség kell.

    Hogyan óvja heréi egészségét?

    A férfi reprodukciós szervek, azaz a herék a testen kívül találhatóak, hogy 37 Celsius-fok alatti hőmérsékleten legyenek. Az elhelyezkedésük miatt viszont igen sérülékenyek. Ennek ellenére számos módon óvhatja a heréi egészségét.

    Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.

    Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

    Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség kézben tartása érdekében.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

    Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen eredmény várható az alkalmazásuktól?

    5 tévhit a sclerosis multiplexről

    A sclerosis multiplexben szenvedő beteg életét számos tévhit nehezíti meg, ám ha sikerül ezeket a tényektől különválasztani, az segít abban, hogy a diagnózis ellenére teljes életet élhessen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Látásjavítás lézeres szemműtéttel
    Ezért választják egyre többen. Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások