Prevenció téma

Daganatképződés: új eredmények, régi tények

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-09-20 15:03
Bár a kutatók rendszeresen lépnek előre a daganatképződés genetikai hátterének megértésében, mindeközben továbbra is „hibás az életmódunk”, a legkézenfekvőbb megelőzési módokra nem fektetünk hangsúlyt - hangsúlyozta dr. Peták István kutatóorvos a Klub Rádiónak adott interjújában.

Így előzhető meg a második leggyakoribb daganatos betegség

BP Digital Group - Támogatott tartalom - 2022-08-31 16:11
Egyre többen igyekeznek egészségestudatosabban élni mindennapjaikat, rohanó, stresszes világunkban most ennek még fontosabb szerepe van, mint korábban. A megfelelő táplálkozás, a minőségi alvás, a rendszeres mozgás mind az alapja annak, hogy teljes értékű életet élhessünk és megtartsuk egészségünket. (x)
Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és sokan még az alapvető szűrővizsgálatokra sem mennek el, nem beszélve a komplexebb, rendszeres szűrésekről. Az egészségtervről pedig a legtöbben még csak nem is hallottak.

Mit lehet tenni a prosztata védelme érdekében?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-29 19:03
A férfiak maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék prosztatájuk egészségét. Mire figyeljen? Mit tehet egészsége megőrzése érdekében?

Sokat tehet a demencia megelőzése érdekében

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Gyarmati Bendegúz - 2022-02-25 07:33
Sokan úgy gondolnak a demenciára, mint egy konkrét betegségre, amely kizárólag az idősebb korosztályt érintheti. Ez azonban helytelen elképzelés. A demencia kifejezés valójában egy tünetegyüttes, mely a következőképpen foglalható össze: olyan memória-, illetve gondolkodási zavarokkal, szociális nehézségekkel járó kórkép, mely elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a beteget mindennapi tevékenysége elvégzésében.

A betegségek megelőzésének tudománya

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-04-26 14:35
A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek segítségével még sosem lehetett annyira aktuális, mint napjainkban, és a tendencia valószínűleg folytatódni fog.

Melanoma- és fogászati szűrés

Semmelweis Egyetem - 2019-11-27 11:06
Egyebek mellett melanoma- és fogászati szűréseken is részt vehetnek az érdeklődők a Semmelweis Egyetem ingyenes rendezvénysorozatának decemberi programján.

Menedzserszűrés a férfiegészségért

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró - 2019-10-28 14:35
A menedzserszűrések korábban csak egy bizonyos réteg számára voltak elérhetőek, és leginkább ajánlottak, azonban menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki fokozott stresszben él, vagy a mindennapjai nem engedik meg, hogy minden szempontból egészséges életmódot tudjon folytatni.

Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2019-09-23 14:35
A teremtés koronái is elismerik, hogy a nőkhöz képest kevésbé élnek egészségtudatosan, s csekély figyelmet fordítanak a szükséges szakorvosi és szűrővizsgálatokra. A házasságban, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élők szerencsésebb helyzetben vannak, mint az egyedülálló férfiak, s többségük egészségesebbnek is mondhatja magát hazánkban.

Angelina Jolie hatása: Prevenció a 21. században

Semmelweis Egyetem - Horváth Nóra, orvostanhallgató - 2019-04-10 14:35
Pár évvel ezelőtt, 2013 májusában megjelent a The New York Timesban egy cikk, ami igen nagy port kavart az egészségügy világában, sok nőt elgondolkodtatott és cselekvésre késztetett.

A mentális egészség fejlesztéséért

Debreceni Egyetem - 2018-06-08 10:18
Harminckilenc millió forintot nyert a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Egészségfejlesztési Irodája a mentális egészség megőrzésével, javításával kapcsolatos programokra. Az előadások, tanácsadások, klubfoglalkozások augusztusban kezdődnek.

Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

Életmód Orvosi Központ - Sekk Patrícia, gyógytornász - 2018-05-01 16:25
A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma.

Jelek, amelyek rákmegelőző állapotra utalnak - A leggyakoribb prekancerózisok

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Németh Kamilla - 2017-12-07 17:25
Magyarországon a halálozási statisztikák második helyén a daganatos megbetegedések állnak. A rosszindulatú kórképek korai felismerése nagyban növeli a túlélési esélyeket, ezért kiemelten fontos a megelőzés, valamint a szűrővizsgálatok szerepe.

Valóban oltásellenesek a magyar szülők?

WEBBeteg - Dr. Gács Zsófia, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2017-11-08 09:41
2016 tavaszán felkorbácsolta az indulatokat az állampolgári jogok biztosának állásfoglalása, amely szerint az óvodai felvételinek nem feltétele az, hogy a gyermek a kötelező védőoltásokat megkapja. Ünnepeltek az oltásellenesek, míg mások pánikba estek, hogy ezzel az oltatlan gyerekek hadát szabadítják rájuk.
Több mint egymillió európai és amerikai személy adatainak összesített elemzéséből az derül ki, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás számos rákos megbetegedés kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.
A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

Tegyünk együtt az egészségünkért! - I. Semmelweis Egészségverseny

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - 2016-01-29 16:10
Az ember személyiségében jelentős változás történik kamaszkorban, ekkor nyílik a legjobb lehetőség a helyes út felé terelni a fiatalokat. Ebben az életkorban számos negatív hatás érheti őket, azonban ezek nagy része megelőzhető kellő odafigyeléssel és megfelelő oktatással.
Négy szakmai szervezet fogott össze a felnőttkori elhízás és az ahhoz társult betegségek ellen; az Összefogás a gyermekek egészségéért elnevezésű kezdeményezés célja, hogy ezeket helyes kisgyermekkori táplálkozással, primer prevencióval előzzék meg.

Nemzeti szűrőprogram: Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-11-19 09:41
Sajnos jelenleg nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, nem érzi mindenki annak fontosságát. Ez a hozzáállás általában akkor változik, ha az illető családjában vagy közvetlen környezetében váratlanul megbetegszik, vagy éppen meghal valaki. Akkor mindenki elkezd saját magára vonatkoztatni, elmegy az orvoshoz és kivizsgáltatja magát.