• Valóban oltásellenesek a magyar szülők?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gács Zsófia, gyermekgyógyász, endokrinológus

    2016 tavaszán felkorbácsolta az indulatokat az állampolgári jogok biztosának állásfoglalása, amely szerint az óvodai felvételinek nem feltétele az, hogy a gyermek a kötelező védőoltásokat megkapja. Ünnepeltek az oltásellenesek, míg mások pánikba estek, hogy ezzel az oltatlan gyerekek hadát szabadítják rájuk. Idén nyáron ismét, a környező országokban sokakat megbetegítő kanyaró kapcsán gondolkozhattunk el azon, vajon mennyire fontosak a védőoltások - és ezzel vajon mennyire vagyunk tisztában.

    Dr. Gács Zsófiát, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának gyerekgyógyász-endokrinológusát a Magyar Gyermekgyógyász Társaság őszi kongresszusán kérdeztük erről.

    A védőoltások fontosak...

    - A társadalom egészségének fontos mérőszáma az átoltottság, tehát, hogy hányféle betegség ellen, és hányan kaptak védőoltást. Ez ugyanis az egészség védelmének egy nagyon magas szintje, hiszen nem a kialakult betegséget kezeljük, hanem megelőzzük a kialakulását. Magyarországon a kötelező védőoltások rendszere miatt tulajdonképpen nagyon jól állunk ezen a téren – az életkorhoz kötött védőoltások több mint tíz olyan betegség ellen vérteznek fel bennünket csecsemőkorunktól fogva, amelyek egyébként igen ragályosak és súlyos, akár életveszélyes szövődményeik is ismertek. A nyári kanyaró riadalom így nem is a gyerekeket, a fiatalokat érintette nálunk elsősorban, hanem azokat a középkorúakat, akik gyerekkorukban még nem részesültek az oltásban.
    Ezek mellett rendelkezésünkre állnak úgynevezett ajánlott vakcinák is: ezek beadatásáról a szülők maguk dönthetnek – de ebben a döntésben természetesen segíti őket a védőnő, a családorvos.

    Tudjon meg többet Oltási naptár: ezekre az oltásokra van szükség az egyes életkorokban

    Hirdetés

    Mit mondhatunk, tényleg oltásellenesek a magyar szülők?

    - Ha a bulvársajtót vagy internetes fórumokat figyeljük, akkor megriadhatunk, hogy milyen erős az oltásellenesek hangja – és kevés olyan kollégám van, akinek ne lett volna „harca” oltásellenes szülőkkel. Azonban az egyéni tapasztalat legtöbbször az, hogy a személyes beszélgetés során ezek a szülők is meggyőzhetők a megelőző védelem fontosságáról. Ugyanakkor tudományos felmérés eddig nem készült itthon arról, hogy milyen a szülők attitűdje a védőoltásokkal kapcsolatban.

    Az oltásellenesség problémája

    Milyen betegségek ellen nem oltatják gyermekeiket az oltásellenes szülők? Mik lehetnek a következmények? Mit lehet tenni?

    További cikkek a WEBBeteg tematikus oldalán a védőoltásokról

    Mérhető ez valahogy egyáltalán? Elég feltenni a kérdést: Ön oltásellenes?

    - Azt gondolom, ennél azért lehet pontosabban is kérdezni, olyan válaszokat gyűjteni, amelyek finomabban jellemzik az illető oltásokhoz való viszonyát. Saját kutatásunkban sem csak ezt kérdeztük meg a több mint 400 szülőtől. Az ország lakosságát leképező mintába olyan felnőttek kerültek bele, akik a kiválasztott háztartásokban a gyerek  egészségével kapcsolatos döntéseket meghozzák. Nekik tettünk fel kérdéseket a védőoltásokkal kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk rá, hogy melyeket ismerik és melyeket adatják-adatnák be a gyerekeiknek. Ezen kívül azt is felmértük, hogy egyes fertőző betegségek esetén mennyire vannak tisztában a betegség veszélyeivel, a terjedés módjával, a kezeléssel stb.

    - Az oltásellenesség méréséhez Sík Endre szociológus, a társadalmi előítéletesség vizsgálatára kitalált módszerét használtuk. Ők kitaláltak egy nem létező népcsoportot, a pirézeket, és velük kapcsolatban vizsgálták az előítéleteket – mi „kitaláltunk” két nem létező piréz-oltást, és azt néztük, hogy két olyan vakcinát, ami nem létezik, tehát nem lehet róla sem pozitív, sem negatív ismerete senkinek, mennyire utasítanak el, valamint hogy a szülők hány százaléka mond nemet egy „bármilyen” védőoltásra. Úgy tűnik, a mostani magyar szülők közel 15%-a mond nemet egy ilyen vakcinára – ez elég magas százalék, hiszen azt jelenti, hogy minden hetedik családot győzködni kell egy-egy ajánlott oltás beadásához. Viszont fontos látni, hogy ők nem feltétlenül utasítják el a kötelező védőoltásokat is.

    Mit tehetnek az orvosok ilyenkor? Esetleg máshol kellene belépni ebbe a döntési folyamatba?

    - A kutatásból egy másik fontos megállapítást is tehettünk: az orvosok és a védőnők szava, véleménye kifejezetten fontos a szülők szemében a gyermek egészségével kapcsolatos döntésekben. Nem kell tartanunk attól, hogy a könnyen elérhető, sokszor félig igaz bulvárhírek alapján születnének meg az oltásokkal kapcsolatos végleges NEM-ek. A válaszok azt mutatják, hogy a hiteles gyerekorvos egy-egy irányító mondata a betegségről vagy épp a megelőzésről képes arra, hogy megváltoztassa a családok attitűdjét a vakcinákkal kapcsolatban. Az az egyéni élmény, ami sokunknak ismerős, hogy türelmes kérdésekkel, beszélgetéssel a hezitáló-ellenálló szülők is sokszor meggyőzhetők, most nagy mintán is megerősítést nyert – tehát érdemes a személyes hatás, meggyőzés erejével számolni.

    - Ugyanakkor fontos lenne az is, hogy ezek az egészségügyi ismeretek a „meggyőzés” más forrásaiban is szerepeljenek és valós tények formájában jelenjenek meg. Ehhez egyrészt az iskolai nevelésben kellene bővíteni az egészségügyi ismereteket, másrészt nekünk, orvosoknak is hangsúlyosabban kellene jelen lennünk a digitális médiában, szociális médiában, blogokon, fórumokon. 

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértő: Dr. Gács Zsófia, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának gyermekgyógyász-endokrinológusa

    Módosítva: 2017.11.08 09:41, Megjelenés: 2017.11.08 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Fitymaszűkület (phimosis) gyermeksebészeti vonatkozásai

    Mi is tulajdonképpen a fitymaszűkület? Mikor igényel kezelést? Milyen terápiás lehetőségek jöhetnek szóba? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit minden fiúgyermek szüleinek tudnia kell.

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

    Normális-e az orrfolyás fogzáskor?

    Sokan és gyakran úgy vélik, hogy a fogzás olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, láz, fájdalom, ingerlékenység és alvási problémák. Azonban a tudományos bizonyítékok ezen állítások mögött nem egyértelműek.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Ezekre a védőoltásokra van szükség iskoláskorban

    Miért fontos, hogy gyermekeink oltottak legyenek? Mikor nem oltanak be egy gyermeket? Hogyan történik egy iskolai kampányoltás megszervezése? Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet? Minden az iskolai védőoltásokról.

    Az oltásellenesség rövid története

    Az oltásellenesek egyik fő érve a védőoltások alkalmazása ellen az autizmus kialakulása és a védőoltások közötti kapcsolat szajkózása. Minden egy tanulmánnyal kezdődött, avagy egy bolond százat csinál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA