Így előzhető meg a második leggyakoribb daganatos betegség

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Egyre többen igyekeznek egészségestudatosabban élni mindennapjaikat, rohanó, stresszes világunkban most ennek még fontosabb szerepe van, mint korábban. A megfelelő táplálkozás, a minőségi alvás, a rendszeres mozgás mind az alapja annak, hogy teljes értékű életet élhessünk és megtartsuk egészségünket. (x)

Cikkünkben megmutatjuk, hogy miként előzhető meg soha meg nem álló, stresszel teli világunk egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése, a vastagbélrák!

A leggyakoribb daganatos megbetegedések

PrevencióSajnos országunk kiemelkedő helyet foglal el a nemzetközi listákban, ha daganatos megbetegedésekről van szó. Ráadásul a nem előnyös életmód, a szűrések kihagyása, a korai felismerés hiánya mind-mind fokozzák a rákos elváltozások súlyosságát és rontják a túlélés esélyét.

Magyarországon a leggyakoribb ilyen típusú megbetegedések a tüdőrák, az emlőrák és a vastagbélrák, melyek rendszeres szűréssel még időben felismerhetők. A mellrákot önvizsgálattal is felfedezhetik az érintettek, de – ahogy a tüdő esetében is – a rendszeres szűrésre járás is eredményes. A belek állapotát pedig akár egy kapszula endoszkópiás vizsgálattal is felmérhetjük, mely teljesen fájdalommentes!

Hogyan előzzük meg a vastagbélrákot?

Lássuk, hogy mit tehetünk azért, hogy nekünk ne kelljen szembenéznünk az itthon oly sok embert érintő vastagbélrákkal. Hiszen a megelőzés majdnem olyan fontos, mint a rendszeres szűrés!

1. A normál testsúly megtartása

A túlsúly szervezetünk minden részére hatással van: ízületeink extra terhet kapnak, szívünknek többet kell dolgoznia és emésztőrendszerünk is plusz feladatokkal küzd. Ha a normál BMI-tartományon belül tudjuk tartani súlyunkat, akkor már sokat tettünk beleink egészségéért is.

2. Rendszeres mozgás

Nem vitás, hogy a mozgás fokozza az anyagcserét, segít a salakanyagok hatékony kipucolásában, ezzel karban tartva szervezetünk tisztítórendszerét. Iktassunk be rendszeres és érdeklődésüknek megfelelő edzést a mindennapokba: nemcsak testünk, de lelkünk is hálás lesz érte!

3. Kevesebb só

A magyar konyha zsírokban és sóban gazdag – érdemes kicsit megzabolázni ezeknek a fogyasztását! A végső cél pedig a kiegyensúlyozott étkezés, mely megfelelő arányban tartalmaz zsírokat, szénhidrátokat, fehérjét és nyomelemeket. Ha mindennapi szokásainkra kicsit jobban odafigyelünk és éppen egy csipettel kevesebb sóval főzünk, akkor fokozatosan, de nem zavaróan csökkenthetjük a sóbevitelt.

4. Kevesebb húsfogyasztás

A húst hússal étkezés híveinek bizony vissza kell fognia egy kicsit magát, hiszen ez az életmód nagyban leterheli az emésztőrendszert. A legjobban a vörös húsok fogyasztásának csökkentése ajánlott, néha válasszunk helyette zöldséget vagy sovány húsokat, esetleg halat!

5. A rostok bevitele

Az emésztésünkön nagyot könnyítünk, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, hiszen a rostok segítik ezt a folyamatot, emellett rengeteg hasznos vitamint is tartalmaznak, amelyekre szükségünk van a szervezet egészséges működéséhez. Nem véletlen mondják, hogy: Mindennap egy alma az orvost távol tartja!

6. A rendszeres szűrések

Az évente vagy kétévente előirányzott szűréseken való részvételt nem szabad kihagynunk, hiszen itt van lehetőség arra, hogy akár egy kezdődő elváltozást is időben felismerhessenek az orvosok. Sokan akkor kezdenek el felgöngyölíteni egy-egy megbetegedést, amikor már állandó fájdalommal és kellemetlen tünetekkel küzdenek. De ezt az állapotot meg lehet előzni! Sőt, ma már a gyomrunk és beleink állapotát is fájdalommentesen fel tudják mérni kapszula endoszkópiával, így nem kell tartanunk a kellemetlen tükrözéstől.

A kulcs a szűrés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrés fontosságát, hiszen minél előbb felfedik a bajt, annál nagyobb az esélye az eredményes felépülésnek. Ráadásul az egészségügy folyamatosan fejlődik, egyre modernebb eszközök állnak rendelkezésre a munka elvégzéséhez, melyek nemcsak a pontosságot garantálják, hanem a vizsgálatok alatti komfortérzetünket is. Jó példa erre a fentebb is említett kapszula endoszkópia, mely a gyomor- és béltükrözés kellemetlenségeit teljesen mellőzi, mégis hatékony.

Országunkban sajnos kiemelkedően sok a daganatos megbetegedés, rengeteg ezek közül a tápcsatornához, beleinkhez köthető.A tudatosabb, egészségesebb életvitellel, a rendszeres szűrővizsgálatokkal és jövőnk szem előtt tartásával bizony sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a rákos megbetegedéseket. A változás bennünk kezdődik, vágjunk bele még ma!

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.