Hüvelyflóra előállítás mikor ajánlott?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 32 éves nő vagyok, aki sokszor és régóta küzdöttem hüvelygombával. Most úgy tűnik, hogy egy megfelelő kezelés és hozzá 2-3 hónapja egészségesebb étrend és mozgás (ezeket saját céllal, nem orvosi utasításra) együttes hatására megszabadultam ettől a kellemetlenségtől, amely hosszú èvek óta és számos kezelés mellett kísér. Mikor először megjelent a probléma mèg egyetemista voltam, az akkori orvosom javasolta hogy hüvelygombától független is évente legalább 1x de akàr 2x is ajánlott lactobactillus hüvelykúpot alkalmazni. Én ezt sajnos akkoriban nem csináltam de az utóbbi 1-2 évben már jobban odafigyeltem. Most a kezelésem végén Gynoflour hüvelykúpot kellett alkalmaznom. Az lenne a kérdésem hogy egy egészséges (vagy legalábbis annak tűnő) hüvelyflóra esetében hányszor és milyen időközönként javasolt ez a fajta “rendfenntartás”? Van már egy gyermekem, de tervezünk még egyet. És bár erre kicsi az esély, de ha épp egy olyan hónapban fogan meg amikor ezt a hüvelyflóra helyreállítást végigcsinálom, akkor ennek lehet káros hatása a magzatra? (Ezt pusztán a biztonság kedvéért kérdezem, mert természetesen kikerülnénk az adott hónapot.) Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel, Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza a gombafertőzés prevenció témában

Kedves Eszter! A hüvely zseniális kórokozó ellenes élettannal rendelkezik. A vastag hüvelyhám glikogén-dús legfelsőbb rétege folyamatosan leválik,és a mindig, de csak itt jelenlévő tejsav bacilusok felbontják a glikogént tejsavvá anyagcseréjükhöz..Az egészséges hüvely váladéka ezért kifejezetten savas, ha emlékszik kémiából még, PH 4,-4,5. Ezt a savasságot sem gomba, sem baktérium, vagy egysejtű kórokozó nem viseli el.De a tejsav vagy Dőderlein baktériumok nem ellenállók, könnyen megritkulnak vagy kipusztulnak és a hüvely védtelenné válik. Kipusztítja egy egyéb okból szedett antibiotikum kúra,és a mindig jelenlévő gomba spórák, melyekre nem hat az antibiotikum, rögtön elszaporodnak. A vastag hüvelyhámhoz kellő hormonális háttér kell.ami azt csökkenti, (tartós fogamzásgátló tabletta szedés, tejelés, menopauza) fokozza a fertőzés esélyét. Összefoglalva, ha gondoskodunk bármely hüvelyi protexinnek nevezett gyógyszer tartós használatáról, induláskor néhány napig naponta, majd heti kétszer hosszú távra mindent megtettünk a tejsavbaktériumok védelmére és pótlására.Mivel természetes állapotot teremtünk, nem terhességellenes.

Kérdés: 2020. május 23., 14:45; Megválaszolva: 2020. május 25., 14:25
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Progeszteron, Clostibegyt
Tisztelt Doktor Úr! Második Clostibegyt kúrában vagyok. Ebben a ciklusban 3x1-et szedtem. Ma vagyok a 25 Napon, vizes folyásom van és feszül a mellem...
Lehetek terhes?
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...