Hüvelyflóra előállítás mikor ajánlott?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 32 éves nő vagyok, aki sokszor és régóta küzdöttem hüvelygombával. Most úgy tűnik, hogy egy megfelelő kezelés és hozzá 2-3 hónapja egészségesebb étrend és mozgás (ezeket saját céllal, nem orvosi utasításra) együttes hatására megszabadultam ettől a kellemetlenségtől, amely hosszú évek óta és számos kezelés mellett kísér. Mikor először megjelent a probléma még egyetemista voltam, az akkori orvosom javasolta, hogy hüvelygombától független is évente legalább 1x, de akár 2x is ajánlott lactobactillus hüvelykúpot alkalmazni. Én ezt sajnos akkoriban nem csináltam, de az utóbbi 1-2 évben már jobban odafigyeltem. Most a kezelésem végén Gynoflour hüvelykúpot kellett alkalmaznom. Az lenne a kérdésem, hogy egy egészséges (vagy legalábbis annak tűnő) hüvelyflóra esetében hányszor és milyen időközönként javasolt ez a fajta “rendfenntartás”? Van már egy gyermekem, de tervezünk még egyet. És bár erre kicsi az esély, de ha épp egy olyan hónapban fogan meg, amikor ezt a hüvelyflóra helyreállítást végigcsinálom, akkor ennek lehet káros hatása a magzatra? (Ezt pusztán a biztonság kedvéért kérdezem, mert természetesen kikerülnénk az adott hónapot.) Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel.

† Dr. Szalóczy Péter válasza gombafertőzés prevenció témában

Kedves Eszter! A hüvely zseniális kórokozó ellenes élettannal rendelkezik. A vastag hüvelyhám glikogén-dús legfelsőbb rétege folyamatosan leválik, és a mindig, de csak itt jelenlévő tejsav bacilusok felbontják a glikogént tejsavvá anyagcseréjükhöz.. Az egészséges hüvely váladéka ezért kifejezetten savas, ha emlékszik kémiából még, PH 4,-4,5. Ezt a savasságot sem gomba, sem baktérium, vagy egysejtű kórokozó nem viseli el. De a tejsav vagy Dőderlein baktériumok nem ellenállók, könnyen megritkulnak vagy kipusztulnak és a hüvely védtelenné válik. Kipusztítja egy egyéb okból szedett antibiotikum kúra, és a mindig jelenlévő gomba spórák, melyekre nem hat az antibiotikum, rögtön elszaporodnak. A vastag hüvelyhámhoz kellő hormonális háttér kell.ami azt csökkenti, (tartós fogamzásgátló tabletta szedés, tejelés, menopauza) fokozza a fertőzés esélyét. Összefoglalva, ha gondoskodunk bármely hüvelyi protexinnek nevezett gyógyszer tartós használatáról, induláskor néhány napig naponta, majd heti kétszer hosszú távra mindent megtettünk a tejsavbaktériumok védelmére és pótlására. Mivel természetes állapotot teremtünk, nem terhességellenes.

Megválaszolva: 2020. május 25.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

LSIL eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésem eredménye kóros hámelváltozást mutatott, LSIL (enyhe). A rákszűréssel egyidejűleg kértem a HPV vizsgálatot,...
"Posterior fourchette" szakadás a...
Tisztelt Szakértő! Közel 2 éve genitális herpeszt diagnosztizáltak nálam. A herpesz időnként megjelenik, minimális viszketés és kellemetlenség jellemző ekkor...
Mehszajseb fagyasztás utánin panaszok
Tisztelt doktor Úr! Október 2 an mehszajseb fagyasztasom volt október 20 an kellett volna megjojjon a menstruációm, de nem jött meg párom nincs terhes nem...
P3 cytológia gyulladás miatt?
1 éve visszatérő hüvelyproblémám van. Folyás, égő érzés viszketés nélkül. Egy éve P2 gyulladással jelzett leletem volt. Most P3 lett. Egy éve kaptam...
Menstruáció késése 40 felett
Tisztelt Doktor Úr. 46 éves nő vagyok. Menstruációm eddig minden hónapban megvolt, utoljára augusztus 3.-án kezdődött, szokásosan 5- 6 napig tartott. Most...
Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...