Magzat téma

A korai szívrendellenességek gyógyítása a GOKI-ben

MTI - Press

A betegségek korai felismerése egyfajta versenyfutás az idővel, kulcskérdés szinte valamennyi egészségügyi területen.

Elkerülhetőek a dohányzás káros hatásai a magzati fejlődésre?

Dr. Vereczkey Attila - Versys Clinics

Svédországban egy nagy létszámú népességen történt vizsgálat során először sikerült igazolni, hogy ha az anyák legkésőbb teherbeesésük idején felhagynak a dohányzással, jelentős mértékben csökkenthetik a dohányzás gyermekük fejlődését negatív irányban befolyásoló káros hatásait.

A magzatok mimikája

MTI

Érzelmekkel még nem rendelkeznek, ellenben gazdag mimikai eszköztárral bírnak a magzatok. A grimaszolás, mosolygás és homlokráncolás mellett a fintorgás is jellemző az anyaméhben fejlődő magzatokra.

Magzatfejlődés

Magzat,Terhesség

A magzat fejlődése a méhen belül a petesejt megtermékenyítésétől, az azt követő körülbelül kilencedik hónapban történő születésig tart. A méhen belüli élet első három hónapjában embriónak, a 3. hónaptól a születésig magzatnak nevezik a fejlődő babát.

A harmadik hónap végéig a test valamint a belső szervek fejlődnek ki, a továbbiakban lényegében már csak növekedés zajlik. A magzat mozgásai a negyedik hónaptól kezdve észlelhetőek.

A magzat az anya vérében lévő tápanyagokat a méhlepényen keresztül veszi fel. A fejlődő magzatot két lemezes burok veszi körül, a belső a köldökzsinórt is magába foglalja, a magzat és a belső magzatburok között magzatvíz található.

Ikerterhesség

Magzat,Ikerterhesség,Ikrek

Gyakoribb eset, hogy két petesejt egyidejűleg termékenyül meg, vagyis a kisbabák kétpetéjű ikrek, ritkábban csak egy petesejt termékenyül meg, de a legkorábbi fejlődési szakaszban két embrió fejlődik ki, azaz egypetéjű ikrek születnek majd.

Az egypetéjű ikrek szem- és hajszíne, valamint vércsoportjuk azonos. Mindig egyneműek. Kétpetéjű ikreknél a hasonlóság mértéke sokszor csak olyan, mint egy két terhességből született testvérpárnál.

Az ikrek súlya gyakran nem éri el az átlagos születési súlyt, és sokszor kilenc hónap előtt születnek. A kettes ikrek születése viszonylag gyakori, a hármas ikrek előfordulása ritka. Az ikerszülésekre való adottság öröklődik.

Terhesség

Terhesség,Anyaméh,Magzat

A terhesség a fogamzástól a szülésig tartó körülbelül kilenc naptári vagy tíz holdhónap, mely alatt a magzat a születésre és a külvilági életre alkalmas fejlődési fokot ér el. A terhességet három harmadra osztják.

Az első harmadban jelentkezhet több-kevesebb panasz. A második szakasz kiegyensúlyozottabb, a harmadikban pedig a szervezet fokozott megterhelése miatt előfordulhatnak panaszok. Terhesség alatt az anyai szervezetnek meg kell tartania működési egyensúlyát, emellett biztosítania kell a magzat zavartalan fejlődését az anyaméhben.

Kismamák és a stressz

MTI

A várandós anya stressze átjuthat a méhben fejlődő magzatba és hosszan tartó hatása lehet - idézte német kutatók megállapítását a BBC hírportálja

A túlsúlyos kismama védtelenebb a fertőzésekkel szemben

Medipress

A túlsúlyos kismamák kevésbé tudnak küzdeni a fertőzések ellen, mint vékony társaik, ami kihathat gyermekük szülés utáni és későbbi egészségére is, számoltak be május 1-jén a kutatók Denverben az amerikai Gyermekgyógyász Társaságok Akadémiájának éves kongresszusán.

A passzív dohányzás árt a magzatnak

MTI

Azoknak a várandós nőknek, akik dohányosok társaságában töltik napjaikat, némiképp nagyobb a kockázatuk arra, hogy magzatuk halva születik - állapították meg kanadai kutatók.

A jód nélkülözhetetlen a magzat agyának fejlődéséhez

Medipress

A serdülő lányok kétharmadának alacsony a jódszintje, veszélyeztetve a megszületendő generáció egészségét - figyelmeztetnek az orvosok.