Ideghártya téma

Az üvegtest elváltozásai

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2020-12-10 05:05
Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag, amely a szem térfogatának mintegy kétharmadát teszi ki. Vázát kollagénrostok alkotják, melynek sűrűsége az üvegtesten belül jelentősen eltér.

A farkasvakság egyik fő oka: a retinitis pigmentosa

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-10-16 09:33
A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással, rossz tájékozódással társulnak. A panasz fő oka az A-vitamin hiánya mellet a retinitis pigmentosa nevű betegség lehet.

Az ideghártya-leválás kezelése

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-12-11 09:33
A cél a legkisebb időveszteséggel visszafektetni az ideghártyát a helyére, mivel a tápanyagellátás hiányát az ideghártya csak rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. A kiváltó okot meg kell szüntetni, különben az újbóli leválás csak idő kérdése.

Az ideghártya-leválás

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-05-23 11:03
Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált sejtekből áll. Az ideghártya-leválás (ablatio retinae) során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról.

Fényvillanásokat láttam! Miért? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2017-05-25 18:56
A bal szememmel fényfelvillanásokat láttam. Másnap reggel még mindig láttam, így elmentem szemorvoshoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Huszonhárom éves vagyok, 1989 óta cukorbeteg, 2008 októberében a jobb szememről leváltak a hártyák. Ön szerint műthető? Ha lehetséges, akkor mi ennek a módja? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.