Gyermeknevelés téma

Alvás csecsemőkorban

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2023-01-28 05:03
Újszülött
A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha külön a saját szobájában? Az egyik módszerrel a baba elkényeztetéséhez, a másik módszerrel pedig lelki problémák kialakulásához vezethet az út.

10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-24 05:03
Gyermeknevelés
Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.
60 kilós, 9 éves kisfiú ül a számítógép előtt. Jobb kezében egy doboz kóla, bal kezével éppen a chipszes zacskóba nyúl egy újabb falatért. Sajnos sokaknak ismerős lehet ez a kép. Ebben az egy mondatban fellelhető a szív- és érrendszeri megbetegedések számos rizikófaktora, melyek így már kora gyermekkorban elkezdik kifejteni hatásukat.

Gyermeknevelési naptár: óvodáskor

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-10-17 04:03
A szülő legfontosabb tennivalói a gyermek hároméves korától hatéves koráig. Hasznos tanácsok.

Hisztis a gyerekem - A pszichológus válaszol

WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus - 2022-09-13 13:03
Egyedülálló anyuka vagyok, a szüleimnél lakunk. Van egy nagyon értelmes 2 éves kisfiam. Mintha nem lenne vele minden rendben... - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Úton az iskolába: Tanácsok a biztonságos megérkezéshez

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-22 18:03
Közlekedés
Statisztikák szerint minden hatodik közlekedési baleset, amelyben gyermekek érintettek, az iskolába vezető úton következik be. A megfelelő viselkedés, magatartás azonban tanulható! 8 fontos tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével felkészítheti gyermekét a biztonságos közlekedésre.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-06-05 17:36
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

A szülővé válás pszichológiája

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2022-05-13 22:03
Sokan nem is gondolnák, de a szülővé válás folyamata már egész kiskorban elkezdődik. Azzal, hogy a kislányok az anyukájuk, a fiúk az apukájuk szerepkörébe bújik - még ha csak a játék kedvéért is - már a szülővé válás útjára léptek. Szülőnek lenni nem könnyű dolog, de annál szebb és boldogabb érzés, mikor gyermekeink a szeretetünket viszonozzák, nincs.

A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-07 15:06
Gyermek
Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási, matematikai és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022-05-02 13:03
Terhesség
Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és után is nagyon fontos szerepe van, hiszen a baba ilyenkor is érzi és igényli a felé irányuló gondoskodást, szeretetet.

Halálfélelme van a 12 éves lányomnak - Mit tehetek?

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2022-04-04 17:03
12 éves lányom az utóbbi időben folyamatosan aggódik valami miatt, attól fél, hogy meg fog halni, pedig teljesen egészséges. Minden éjszaka felébred, megkérdi, hány óra van. Attól fél, hogy egy bizonyos tekercs vagy örvénylő valami beszippantja. - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Ismerjük fel a szeparációs szorongás jeleit!

WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus - 2022-03-21 07:33
Szeparációs szorongás
A korábban nyugodt, másokkal is kiválóan eljátszó baba hirtelen sírni kezd, ha az édesanyja kilép a látóteréből? Nem hajlandó kimozdulni az anyja öléből, és hevesen reagál a jól ismert arcok (pl. nagymama vagy szomszéd) megjelenésére is? A jelenség körülbelül 8 hónapos kora környékén jelentkezik?

Testvérféltékenység - Okok, jelek és megelőzés

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2022-03-17 07:33
Testvérféltékenység
Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.

A test serdülőkori változásai

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-02-16 16:03
Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: normálisan fejlődöm? Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az, ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Anyaság lazán - Hogyan ne őrüljünk bele az anyaságba?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2022-02-08 14:33
A mai világban anyának lenni nem feltétlenül könnyű. Míg dédanyáink, nagyanyáink, de még a saját szüleink is sokszor csak leginkább az ösztöneikből, idősebb családtagok által, esetleg egy-egy könyvből szerezhettek tudást bizonyos témákban, addig manapság szinte ömlik ránk az információ.

A szülők és felnőtt gyermekeik kapcsolatának szakadása

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-02-01 11:33
Nem csupán tapasztaljuk, de számtalan kutatás is igazolja, hogy életünk szinte minden szakaszát meghatározza a családi minta, amit már kisgyermekként megélünk. Az érzelmi hatások, példamutatások, a túlzott kényeztetés épp úgy, mint a hűvösebb, szigorúbb neveltetés. Másoknak pedig azt kell megélniük, hogy szüleik nélkül vagy félárván nevelkednek, ami ugyancsak hatással van a felnőtté válásra.
Minden szülőnek, anyának ismerős a helyzet: órákat tölt a konyhában, hogy egészséges, vitaminban gazdag és finom ételt készítsen gyermekei elé, de csak fintorgást kap viszonzásul. Vannak trükkök, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekeink megkedveljék az egészséges ételeket.

Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2021-12-19 07:33
Gyermeknevelés
A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.
Az újszülött Down-szindrómával való diagnosztizálásának sokkoló híre után azokra a szülőkre, akiknek nagyobb gyermekük is van, még egy fontos, nehéz feladat vár. Elmagyarázni idősebb gyermeküknek, hogy a kistestvére Down-szindrómával fog együtt élni.

Jobb a gyermeknek az anyja ölében - A hordozásról

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2021-09-17 17:06
Az emberi újszülött az úgynevezett hordozott utódok közé sorolható, vagyis feltételezhető, hogy néhány tízezer évvel ezelőtt őseink a testükön hordták újszülötteiket. Erre utal az újszülöttek veleszületett fogóreflexe is.

Hogyan birkózzon meg a szülői stresszel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-09-13 05:21
Amennyiben Önnek is vannak gyerekei, bizonyára tapasztalta már a szülőséggel járó stresszt – és ezzel nincs egyedül. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szülők sokkal nagyobb arányban szenvednek a depresszió tüneteitől, mint azok, akik gyermektelenek.

Életkorok pszichológiája: a kamaszkor

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2021-09-10 16:03
Gyermeknevelés
Nem könnyű időszak a kamaszkor sem a gyereknek, sem a szülőknek és a környezetnek. A korábban még kedves és mindig szófogadó, gyakran még megijedő kisgyermek a testi és lelki változások következtében akaratának erejét kezdi próbálgatni, és képes akár minden ellen lázadni.