Hisztis a gyerekem - A pszichológus válaszol

Ujpál Zsófia
szerző: Ujpál Zsófia, pszichológus - WEBBeteg
frissítve:

Egyedülálló anyuka vagyok, a szüleimnél lakunk. Van egy nagyon értelmes 2 éves kisfiam. Mintha nem lenne vele minden rendben... - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Hisztis a kisfiam - Mit tegyek?

Egyedülálló anyuka vagyok, a szüleimnél lakunk. Van egy nagyon értelmes 2 éves kisfiam. Még mindig szopizik, éjjel-nappal, ha megüti magát, ha fáradt, ha aludni szertne, ha szomjas. Senki nem lehet ott, ha altatom, és ha netán kimozdulnék vacsorára, csak a papa altathatja vissza sok sírással.

Az alvással is nagyon küzdünk, előfordul, hogy csak háromszor kel fel szopizni, van, hogy 15 percenként. Ami még aggaszt, hogy néha borzalmasan harapdálja a családot ahol éri, csíp, rúg és üt is.

Fegyelmezésként párszor kapott a kezére vagy a szájára - ha véresre harapott, majd azt hátrahagyva új büntetésként 3 percre a szobájába tettem, elmagyarázva, miért, mikor kijött, belémrúgott. Hisztiket csap, ha nem kap kalapácsot meg csavarkulcsot, odaveri magát a padlóhoz. Fél a férfiaktól, az orvosoktól különösen. Mit tehetnék?

Kedves Levélíró!

Mindabból, amit leírt, egyértelmű, hogy a kisfia nagyon erősen kötődik Önhöz, és ezt a köteléket bizonyítja az is, hogyha bármi baj éri, akkor neki a mama jelenti a biztonságot, azt pedig a szopás jeleníti meg.

Érdemes volna a szoptatás mellett másfajta étkezést is bevezetni, akár cumis üvegből igya az anyatejet. Ez az erős kötődés problémákat fog okozni a bölcsibe való beszoktatáskor is. Az anyamellről történő szoptatás ritkítása segítheti az anyukától való optimális távolság kialakításában.

A túl nagy közelség, túl erős függés kelthet belső feszültséget a kicsiben, amit harapdálással, verekedéssel próbál csökkenteni. A hiszti is a mamának szól, nagy szerepe van ebben, hogy Ön hogyan reagál.

Tényleg hisztiről van szó?

Fontos eldönteni, hogy tényleg hisztizik-e, vagy éppen valóban fáj az, ami történik vele. Próbáljon megtanítani neki másfajta módokat, hogyan jelezze, ha valamit szeretne. Azaz a hisztire nem reagálok, de ha normálisan, a közösen megállapodottak szerint kéri, akkor beszélhetünk róla.

Segíteni kell neki megtanulni, hogyan működik a világ, azaz például a kalapács a papáé, amivel szerelni kell, neki meg lehet műanyag kalapácsa, amíg kicsi. A másik embert nem harapdáljuk, mert az fáj, és ezért büntetés jár. Ha ezt nem próbálja megtanulni, akkor sokkal nagyobb „büntetésekre” számíthat majd a társaitól a bölcsödében és az óvodában, hiszen a kisgyermekek már kevésbé elnézőek egymással.

Ha az Ön által leírtak sokáig fennmaradnak, akkor érdemes felkeresnie egy gyermekpszichológust, hiszen a kisfiú agresszív megnyilvánulásai sok nehézséget okozhatnak neki a későbbiekben, a gyerekcsoporttól való elszigetelődéséhez vezethetnek.

Tovább Gyermekkori agresszió

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Ujpál Zsófia, pszichológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.