Halálfélelme van a 12 éves lányomnak - Mit tehetek?

szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus - WEBBeteg
frissítve:

12 éves lányom az utóbbi időben folyamatosan aggódik valami miatt, attól fél, hogy meg fog halni, pedig teljesen egészséges. Minden éjszaka felébred, megkérdi, hány óra van. Attól fél, hogy egy bizonyos tekercs vagy örvénylő valami beszippantja. - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Paranoiás a gyerek?

12 éves lányom az utóbbi időben folyamatosan aggódik valami miatt, pl. attól fél, hogy meg fog halni, pedig teljesen egészséges. A sötétben is fél, még mindig velem alszik, minden éjszaka felébred, megkérdi, hány óra van. Mondogatja, hogy attól fél, hogy egy bizonyos tekercs vagy örvénylő valami beszippantja. Mitől lehet ez? Lehet, hogy túl sokat tévézik?

A szorongásról

Kedves Kérdező!

Azt hiszem, egy alapos beszélgetés, akár a tévézés helyett, segítene tisztábban látni leányának szorongását illetően. Biztos vagyok abban, hogy nem egytényezős a dolog, hanem felhalmozódott benne egy sor olyan, esetleg számára sem érthető, nem feldolgozott élmény, amelynek hatása a szorongás, a félelmek, a rossz álmok, a halálfélelem.

A magányosan, kontroll és megbeszélés lehetősége nélküli tévézés, önnek igaza van, nagyon torzító hatású lehet. De attól nem oldódik meg a baj, ha pusztán a tévénézést iktatják ki. Sok közös program, beszélgetések, tervezgetések, együttes séták sokat segítenének.

Mindezek mellett gyermekpszichológus segítségét is érdemes lehet igénybe venni.

Kazimir Ágnes, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.