Kóros fehérjeürítés és magas vérnyomás

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Míg a magas vérnyomás gyakran nem, vagy csak nagyon későn okoz panaszt, számos szerven belül már korán kimutathatók a következtében kialakuló károsodások. Az egyik ilyen jelentős szervünk az ér legbelső rétege, melynek nem megfelelő működése esetén az erek tágulékonysága csökken, könnyebben alakulnak ki meszes plakkok, megváltozik a véralvadás.

A kiserek érintettségét jelzi a vizeletben megjelenő fehérje, az albumin, melynek mennyisége tesztcsíkkal, reggeli első vizeletből albumin/kreatinin hányados meghatározásával, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből mérhető.

Mennyi a normális érték?

Minimális mennyiségű albumin normálisan is megtalálható a vizeletben. 30-300 mg/nap közötti albuminürítés esetén microalbuminuriáról beszélünk. A szokványos vizeletvizsgálatok csak nagyobb mennyiségű fehérje kimutatására alkalmasak, a speciálisabb, erre a célra gyártott tesztcsíkos vizsgálat pozitív eredménye esetén ismétlés, illetve laboratóriumi kontroll javasolt.

Vizsgálatok kimutatták, hogy microalbuminuria esetén fokozott a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata, illetve nagyobb valószínűséggel alakul ki veseelégtelenség.

Jelenleg a mechanizmus nem teljesen tisztázott. Felmerült, hogy a cukorbetegséghez hasonlóan, magas vérnyomás esetén is a vesekárosodás korai formájáról beszélhetünk. A vesében számos érgomolyag található, melyek fala szűrőként működik: bizonyos anyagokat átereszt, másokat az érpályán belül tart.

A microalbuminuria létrejöttében az emelkedett nyomás direkt hatása jön szóba, de az is lehetséges, hogy ezek az apró erek a kelleténél áteresztőbbé válnak, így több fehérjét engednek át. Ez azonban nem csak a vesékben, hanem az egész érrendszerben jelentkező probléma, ami az érelmeszesedés folyamatának gyorsulásához vezet.

Ezzel magyarázható, hogy a microalbuminuriás betegek nagyobb eséllyel kapnak infarktust, stroke-ot, illetve alakul ki szívelégtelenségük. Azoknál a betegeknél, akiknél kóros fehérjeürítés volt detektálható, gyakran a magas vérnyomással járó egyéb célszervkárosodások is kimutathatók (pl. a szívizomzat megvastagodása, a nyaki ütőerek szűkülete). Microalbuminuria a magas vérnyomásban szenvedők akár 40 százalékában is kimutatható.

Miért van jelentősége?

Egy egyszerű teszttel meghatározható azon magas vérnyomásos betegek csoportja, akik fokozott szív-érrendszeri rizikónak vannak kitéve. Megfelelően beállított vérnyomásértékekkel, valamint bizonyos gyógyszerek alkalmazásával (pl. angiotenzin receptorblokkolók, ACE-gátlók) a fehérjeürítés csökkenthető, a szív-érrendszeri kockázat mérsékelhető.

Hogyan történik a mérés?

Az albuminürítést számos faktor befolyásolhatja, mennyisége fokozódhat a vizeletben lázas betegség, erőteljesebb fizikai munka után is. Emiatt egyetlen, random mintából kapott pozitív eredmény nem megbízható, érdemes a vizsgálatot ismételni.

Az ürítés mennyisége ráadásul a nap folyamán is változik, így a legpontosabb képet akkor kapjuk, ha 24 órás vizeletgyűjtést végzünk. Ez nagy együttműködő-készséget igényel a beteg részéről, hiszen egy adott, 24 órás időszak alatt a teljes vizelet összegyűjtésére van szükség, a vizsgálathoz meg kell adni a pontos mennyiséget.

Véletlenszerű mintáknál mérhető az albumin/kreatinin hányados - mivel a kreatinin kiválasztása többnyire állandó, a vizelet koncentráltsága viszont napközben változik, a kreatinin megbízható korrekciós faktorként használható.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.