Vortex vénák szemfehérjén

Tisztelt Doktor Úr! Egy hete észrevettem az egyik szememben a felső szemhéj alatti részen a szemfehérjében 2 tűhegynyi apró szürkésbarna foltot. Azon a részen eléggé látszanak az erek is a szememben, és úgy látszott, hogy mindkét a két folt egy-egy érhez "kapcsolódik", illetve amellett található, ezért arra gondoltam, hogy esetleg egy kis bevérzés lehet., De mivel aggasztott, ezért orvoshoz fordultam vele, aki műszeres vizsgálat után megállapította, hogy a felső szemhéjam alatt a vortex vénák láthatóak, egyéb kórosat nem talált egyik szememben sem (csak myopia áll fenn nálam régóta). A Doktornő elmagyarázta, mik ezek a vortex vénák, viszont azt nem értem, hogy, hogyan lehet, hogy eddig nem voltak ott, vagy legalábbis én nem vettem észre a szememben még soha eddig ezeket a foltokat, és az évenkénti szemészeti ellenőrzéseken sem tüntették fel a leleteken eddig, sőt a másik szememben most sem látok hasonló foltokat. (Az utóbbi néhány évben amúgy sajnos száraz szem problémáim vannak, amire műkönnyet is használok rendszeresen, emiatt jobban látszanak amúgy rajta a vérerek, mint korábban, nem tudom ezzel összefügghet-e.) Megértettem, hogy ez szerencsére nem kóros dolog, csak azért nyilván szebb egy olyan szem, aminek a fehér részén nem láthatóak apró foltok (vortex vénák), meg vérerek. Mivel kicsit értetlenül állok a jelenség előtt, ezért szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e az, hogy ezek a vortex vénák csak most váltak láthatóvá valamilyen okból a szememben, és ha igen, akkor ennek mi lehet az oka, esetleg a korral járhat? El lehet valahogy "tüntetni" ezeket a foltokat, vagy most már ilyen marad a szemem? Illetve ha néhány megjelent nálam, akkor várható-e, hogy esetleg továbbiak is megjelennek vagy láthatóvá válnak majd a szememben? Köszönöm szépen a választ előre is!

Dr. Cserháti Zoltán válasza kitágult erek témában

Kedves Hölgyem! Igen, a száraz szem betegség kapcsán megjelenhetnek a korábban nem látott tágultabb erek., Amit tudni kell még, hogy ezek általában a kor előrehaladtával gyakrabban válnak láthatóvá, de nem okoznak általában nagyobb szemészeti problémát, teendőt általában nem igényelnek. Nehéz megmondani, hogy mi várható a jövőben, de nem kizárt, hogy akár továbbiak is megjelenhetnek. Kérem, hogy ha valamilyen változást tapasztal, esetleg egyéb szemészeti panasza is van keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt. Üdvözlettel,

Megválaszolva: 2023. november 28.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Eres lány
Üdvözlöm! Én egy, 20 éves lány vagyok. Lehet nem jó helyre fordulok a panaszommal, de nem találtam a bőrgyógyászattól megfelelőbb célirányt. Az lenne a...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...