A szénhidrátszegény étrend veszélyei

Szerző: MTI

Egy kis méretű tanulmányban úgy találták brit kutatók, hogy a fehérjében dús, szénhidrátban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszer, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a bélrák nagyobb kockázatához.

A vizsgálatba 17 elhízott férfit vontak be, akik három különböző diétát folytattak néhány hétig. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a résztvevők anyagcseréjében bekövetkezett változást elemezték a szakemberek.

Mint Harry J. Flint kutatásvezető, az Aberdeeni Egyetem munkatársa elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a hosszabb távon alkalmazott nagy fehérje- és kis szénhidrát-, illetve rosttartalmú étrend emelheti a kolorektális daganatok kockázatát.

Az első étrenden egy hétig voltak a résztvevők, ebben napi 360 gramm szénhidrátot ehettek. Reggelire gabonafélét és tojást, ebédre szendvicset salátával, vacsorára pedig csirkét, halat, szóját és tésztát fogyasztottak.

A kettes számú étrendet négy hétig folytatták, ez csak napi 22 gramm szénhidrátot engedélyezett. A menüben reggelire tojás és bacon, ebédre és vacsorára pedig különböző húsok, zöldség és sajt szerepelt.

A közepes szénhidráttartalmú étrendben, melyet szintén négy hétig folytattak, napi 181 gramm szénhidrát volt a 140 gramm fehérje mellett.

A kutatók minden egyes szakasz végén elemezték a résztvevőktől származó székletminták összetételét. Ennek során azt állapították meg, hogy a nagy fehérjetartalmú étrend esetén magasabb volt az N-nitrozo vegyületek szintje az anyagcsere melléktermékei között. Ezen vegyületek magasabb szintjét korábban kapcsolatba hozták a béldaganatok nagyobb kockázatával.

Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?


Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására? Táplálkozási szokásaink, hogyan befolyásolják a bél daganatainak rizikóját?
Milyen ételeket együnk?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez...

Tej és tejtermékek: Ön tudta?

A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek...

A húsok, vagy a szója az...

A húsok (marha, csirke, hal), vagy a szója az egészségesebb? Tízóraira és uzsonnára egy diétás müzliszelet elegendő? Ha csak reggel eszem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.