Függőség téma

Hathavi kezelés elég a drogfüggőknek a leszokáshoz?

MTI

Herointól, kokaintól vagy mindkettőtől függővé vált emberek leszoktató kezelésének eredményét tette közzé a Lancet brit orvosi folyóirat legutóbbi számában: a függők fele hat hónap után elhagyta a szert.

Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

MTI

Amerikai gyermekorvosok szerint a szöveges üzenetek (sms-ek) tömeges írása függőséget okozhat. Sherry Turkle szerint a kommunikációs eszköz a felnövő generáció fejlődését maradandóan megváltoztatta, és egyes esetekben meg is zavarta.

Tízből egy fiatal videójáték függő a felhasználók körében

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy új kutatás eredménye szerint a videójátékot használó fiatalok közel 9 százaléka függő. Ezek a gyerekek nem csak sokat játszanak, hanem a játékhoz való viszonyuk károsan befolyásolja az iskolai teljesítményüket, a családjukkal és barátaikkal való viszonyukat, és komoly betegségekhez, viselkedési zavarokhoz vezethet.

Cukorfüggőség ellen közepesen cukros üdítők

MTI

Amerikai táplálkozástudományi szakemberek közepes cukortartalmú üdítők forgalomba hozatalát sürgetik, mert úgy vélik, hogy azok bevezetése segítené a cukorfüggő emberek leszokását a számukra káros italokról.

Vásárlási mánia - Mikortól függőség a shoppingolás?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.

Minden negyedik középiskolás dohányzásfüggő

Független Hírügynökség

A parlamenti pártok nem feledkeztek meg a dohányzás szigorításával foglalkozó törvénymódosításról, de az ötpárti egyeztetés a jogszabály-tervezetről a tervek szerint csak január elején folytatódik - írja a Vasárnapi Hírek.

Új magyarázat a drogfüggés kialakulására

Független Hírügynökség

Genetikailag módosított kísérleti egereken francia tudósok kiderítették a drogfüggőség kialakulásának egy új elemét.

Egy szál cigarettától is kialakulhat függőség

FH

Egyes emberek már egyetlen szál cigarettától is nikotinfüggőkké válhatnak, állapították meg új-zélandi tudósok. Kutató orvosok 96 ezer 14-15 éves kamaszt kérdeztek meg kérdőíves módszerrel a dohányzási szokásaikról és a nikotinvágyukról.