Függőség téma

Miért függünk a szorongásoldóktól?

MTI

A felismerés lehetőséget ad olyan új kezelési módok kidolgozására, amelyek enyhítik a páciensek panaszait, mégsem vezetnek függőséghez.

A magas dopaminszint elősegíti a függőség kialakulását

MTI

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett kutatás szerint az ingerkeresés átlagosan erősebb azoknál, akik agyában magasabb a dopaminszintje.

A Föld lakosságának négy százaléka rendszeresen füvezik

Független Hírügynökség

Az ENSZ adatai szerint a világ népességének 3,9 százaléka, azaz mintegy 166 millió ember szív kannabiszt. A füvezés nem csak a gazdag országokban terjed.

Az alkoholizmus egyik rizikófaktora

MTI

Családokban, ahol a felnőttek rendszeresen isznak, esetleg sokat is, a gyerekek korábban kezdik az alkohol fogyasztását.

Kokainelles vakcina?

MTI

Amerikai kutatók bejelentették, hogy sikeres klinikai tesztet végeztek egy új kokainellenes oltóanyaggal, amely reményt nyújt a függőség kezelésére. Csak az Egyesült Államokban 1,6 millió a kokainfüggők száma.

Hathavi kezelés elég a drogfüggőknek a leszokáshoz?

MTI

Herointól, kokaintól vagy mindkettőtől függővé vált emberek leszoktató kezelésének eredményét tette közzé a Lancet brit orvosi folyóirat legutóbbi számában: a függők fele hat hónap után elhagyta a szert.

Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

MTI

Amerikai gyermekorvosok szerint a szöveges üzenetek (sms-ek) tömeges írása függőséget okozhat. Sherry Turkle szerint a kommunikációs eszköz a felnövő generáció fejlődését maradandóan megváltoztatta, és egyes esetekben meg is zavarta.

Tízből egy fiatal videójáték függő a felhasználók körében

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Egy új kutatás eredménye szerint a videójátékot használó fiatalok közel 9 százaléka függő. Ezek a gyerekek nem csak sokat játszanak, hanem a játékhoz való viszonyuk károsan befolyásolja az iskolai teljesítményüket, a családjukkal és barátaikkal való viszonyukat, és komoly betegségekhez, viselkedési zavarokhoz vezethet.

Cukorfüggőség ellen közepesen cukros üdítők

MTI

Amerikai táplálkozástudományi szakemberek közepes cukortartalmú üdítők forgalomba hozatalát sürgetik, mert úgy vélik, hogy azok bevezetése segítené a cukorfüggő emberek leszokását a számukra káros italokról.

Vásárlási mánia - Mikortól függőség a shoppingolás?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.