Érdekli az agykutatás? Egy egész hét fog róla szólni

MTI
megjelent:

Az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők változatos programokkal a március 13. és 19. között megrendezendő agykutatás hetén - tájékoztat a Pécsi Tudományegyetem.

A hagyományos nemzetközi programsorozat magyarországi rendezvényeinek szakmai koordinátora és - budapesti, szegedi és debreceni partnerintézményekkel együtt - szervezője idén a PTE Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) transzdiszciplináris kutatások intézete.

Mint írták, idén Pécsen, Szegeden, Budapesten és Debrecenben lesznek programok, így a rendezvénysorozat részeként több laborlátogatást, szakmai előadást, valamint interaktív bemutatót rendeznek az érdeklődőknek.

Pécsen kerekasztal-beszélgetéseken kaphatnak bepillantást a résztvevők a függőségek világába, ideértve a szex, a játék vagy akár a közösségi média addikciós hatásait, de szakemberek társaságában boncolgathatják azt is, mit és miért látnak az emberek szépnek, milyen szerepet játszik az agy a párválasztásban.

A programot csaknem 30 évvel ezelőtt indították

A programokon az agykutatás és a természetgyógyászat kapcsolatáról is hallhatnak majd az érdeklődők, továbbá megismerkedhetnek a flow kutatás eredményeivel is - sorolták.

A PécsZoo programja az érzékelés izgalmas témáját járja körül, a PTE 3D nyomtatási és vizualizációs központja, a PTE ÁOK élettani intézetének interaktív programjai és a Zebrahal labor pedig vezetett előadásokkal várja a tudomány eredményei iránt érdeklődőket.

Az általános iskola felsősei, illetve a középiskolás diákok rajzait "Mesterséges intelligencia vs. emberi agy" témakörben várják a szervezők.

A pécsi és az ország más részein tartandó programokról részletesen a www.agykutatashete.hu weboldalon, illetve az agykutatás hete 2023 Facebook-esemény oldalán lehet tájékozódni.

Az agykutatás hete programot csaknem 30 évvel ezelőtt indították útjára. A rendezvény igyekszik összefogni mindazon tudományterületek eredményeit, kutatási irányait és lehetséges vetületeit, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a neurológia, illetve a neurobiológia területéhez, ugyanakkor közelebb hozza, elérhetővé teszi a társadalomnak ezen diszciplínák eredményeit - olvasható a PTE közleményében.

Tovább

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Craniopharyngeoma - Okok, tünetek és kezelés

Mi az a craniopharyngeoma (ejtsd: kraniofaringeóma)? Mi okozhatja a kialakulását? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet felismerni? Hogyan kezelhető?

Agyi érelmeszesedés

Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Agyi ciszták

A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is...

Vascularis encephalopathia

Az encephalopathia az agy azon állapotára utal, melyben az agy normális működése átmenetileg vagy idülten károsodik. Okai igen különbözőek.

Meningeoma - Tünetek és kezelés

A meningeoma jóindulatú agydaganat, az agyburok (meninx) sejtjeinek burjánzásából származik. Milyen tünetek utalnak a betegségre, hogyan ismerhető...

Az Alzheimer-kór okai

Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen...

Az agysorvadás okai és a betegek kilátásai

Az agysorvadás nem egy egységes betegség, sokkal inkább egy tünet, melyet rendszerint képalkotó vizsgálatok alapján állapítanak meg. Lényegében az...

Kielégítő alvás - Kiegyensúlyozott mindennapok

Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.