Szerencsejáték-függőség

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A szerencsejáték azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk kockára tenni valamit, amit értékesnek tartunk, annak reményében, hogy még nagyobb értékhez juthatunk. A legtöbb szerencsejátékot kipróbáló személynek nincs és nem is alakul ki függősége, de vannak, akik életük egy pontján szerencsejátékossá válnak.

A szerencsejáték-függőség olyan súlyos állapot, amely életeket tehet tönkre. Az ebbe a csoportba tartozó emberek annyira elveszítik az uralmat a szerencsejáték felett, hogy az tartósan negatívan befolyásolja az életüket. A szerencsejáték-függőségben szenvedők még akkor sem tudják kordában tartani a szerencsejáték iránti vágyukat, ha sok pénzt veszítenek. Bár a szerencsejáték-kényszer kezelése kihívást jelenthet, sok ember, aki küzd a játékszenvedéllyel, professzionális kezelés révén képes segítséget találni és kapni.

A szerencsejáték-függőség sajátságai

A szerencsejáték függőség, vagy más néven szerencsejáték-zavar egy kontrollálhatatlan késztetés, hogy annak ellenére is szerencsejátátékot űzzön valaki, hogy az már jelentős szenvedést okoz az élet minden területén. Ez valójában egy viselkedéses addikció, amely tartósan fennálló és visszatérő, szerencsejátékkal kapcsolatos problémás viselkedést takar, és egy hivatalosan is diagnosztizálható mentális betegség.

A szerencsejáték ugyanúgy stimulálhatja az agy jutalmazási rendszerét, mint a kábítószerek vagy az alkohol, ami egyeseknél függőséghez vezethet. Akinek problémája van a szerencsejátékkal, az folyamatosan hajszolhatja az újabb és újabb játékokat annak ellenére is, ha az komoly veszteségekhez vezet, megtakarításokat használ fel, adósságot generál, és a társas kapcsolatok rovására megy. Sokan eltitkolhatják viselkedésüket, és akár lopáshoz vagy csaláshoz is folyamodhatnak, csakhogy finanszírozhassák a függőségüket.

A szerencsejáték-függőség súlyosan érintheti az élet minden területét. A problémás szerencsejáték, vagy szerencsejáték-zavar következményei lehetnek anyagi veszteségek, csőd, munkahely elvesztése, hajléktalanság, mentális egészségi állapot romlása és a személyes kapcsolatok megromlása. Nemcsak a függő, de családtagjai, barátai és munkatársai is megszenvedhetik mindezt.

A szerencsejáték-zavar lehet epizodikus, ilyenkor a szerencsejáték-zavar periódusai között a tünetek legalább néhány hónapra alábbhagynak, és lehet tartósan fennálló, amikor a tünetek folyamatosan jelen vannak akár több éven keresztül is.

A szerencsejáték-zavar jelei és tünetei a szerencsejáték-függőnél a következők lehetnek:

  • A szerencsejátékkal való állandó elfoglaltság, például a szerencsejáték-tevékenységek folyamatos tervezgetése, vagy hogy hogyan szerezzen több pénzt a szerencsejátékra
  • Egyre több pénzzel kell játszania, hogy ugyanazt az izgalmat érje el
  • Megpróbálja ellenőrizni, visszaszorítani vagy leállítani a szerencsejátékot, de sikertelenül
  • Nyugtalannak vagy ingerlékenynek érzi magát, amikor megpróbálja csökkenteni a szerencsejátékok számát
  • Szerencsejátékozik, hogy elkerülje a problémákat, vagy enyhítse a tehetetlenség, a bűntudat, a szorongás vagy a depresszió érzését
  • Megpróbálja visszaszerezni az elvesztett pénzt még több szerencsejátékkal (veszteségek hajszolása, „üldözi a veszteségeit”), akár már másnap visszatér, hogy „egyenlítsen”
  • Hazudik a családtagoknak vagy másoknak, hogy elrejtse szerencsejátéka mértékét
  • Fontos kapcsolatokat, munkahelyet, iskolai vagy munkalehetőségeket kockáztat vagy veszít el a szerencsejáték miatt
  • Másoktól (akár rendszeresen) kölcsönkér az adósságai rendezésére, másokra támaszkodik, hogy pénzt szerezzen kilátástalan anyagi helyzetének rendezésére

Ha a fentiek közül négy vagy több kritérium fennáll egy 12 hós periódusban, a szerencsejáték-zavar diagnózis kiadható.

A legtöbb alkalmi szerencsejátékos megáll, amikor veszít, vagy korlátozza azt, hogy mennyit hajlandó veszíteni. A kényszeres szerencsejáték-problémával küzdők azonban kénytelenek folytatni a játékot, hogy visszaszerezzék pénzüket – ez a minta idővel egyre rombolóbbá válik. Vannak, akik lopáshoz vagy csaláshoz is fordulnak emiatt. Egyes szerencsejáték-problémákkal küzdő embereknél remissziós időszakok jelentkezhetnek – olyan hosszabb időszakok, amikor kevesebbet vagy egyáltalán nem játszanak. De kezelés nélkül ez a remisszió vagy nyugalmi időszak általában nem tartós.

Mikor kell orvoshoz vagy addiktológiában jártas szakemberhez fordulni?

A családtagok, barátok vagy munkatársak aggodalmukat fejezték ki az Ön szerencsejátéka miatt? Ha igen, hallgassa meg az aggodalmaikat. Mivel a tagadás szinte mindig a kényszeres vagy addiktív viselkedés jellemzője, nehéz lehet felismernie, hogy esetleg problémával küzd.

Okok

Nem tudjuk pontosan, hogy mi késztet valakit a szerencsejáték-függőségre. Mint sok más probléma, a szerencsejáték-zavar is biológiai, genetikai és környezeti tényezők kombinációjából eredhet.

Kockázati tényezők

Bár a legtöbb embernél, aki kártyázik vagy fogad, soha nem alakul ki szerencsejáték-probléma, bizonyos tényezők gyakrabban kapcsolódnak a kényszeres szerencsejátékhoz:

  • Mentális egészségügyi problémák: A szerencsejáték-függőknek gyakrabban vannak kábítószer-használati problémái, személyiségzavarai, depressziójuk vagy szorongásaik. A szerencsejáték-zavar társulhat bipoláris zavarral, kényszerbetegséggel (OCD) vagy figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral (ADHD).
  • Kor: A szerencsejáték-zavar gyakoribb a fiatalabb és középkorúak körében. A gyermek- vagy tinédzserkorban folytatott szerencsejáték növeli a szerencsejáték-zavar kialakulásának kockázatát. De a szerencsejáték-zavar az idősebb felnőtt lakosság körében is problémát jelenthet.
  • Nem: A szerencsejáték-zavar gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. A szerencsejátékkal foglalkozó nők általában később kezdik a játékot, és hamarabb válhatnak függővé.
  • Családi vagy baráti befolyás: Ha valakinek a családtagjai vagy barátai körében szerencsejáték-problémák vannak, nagyobb eséllyel válik ő is függővé
  • A Parkinson-kór és a nyugtalan láb szindróma kezelésére használt egyes gyógyszerek: A dopamin-agonistáknak nevezett gyógyszereknek van egy ritka mellékhatása, amely bizonyos embereknél kényszeres viselkedést, köztük szerencsejáték-függőséget okozhat.
  • Bizonyos személyiségjellemzők: Ha valaki erősen versengő típus, munkamániás, impulzív, nyugtalan vagy könnyen kezd unatkozni, az növelheti a szerencsejáték-zavar kockázatát.

Következmények

A szerencsejáték-zavarnak mélyreható és hosszan tartó következményei lehetnek. Ilyenek például:

Prevenció, kezelés

Bár nincs bevált módszer a szerencsejáték-probléma megelőzésére, hasznosak lehetnek a fokozottan veszélyeztetett egyéneket és csoportokat célzó oktatási programok.

Ha önnél felmerülnek kockázati tényezői a szerencsejáték-zavarnak, fontolja meg, hogy kerülje a szerencsejáték bármilyen formáját, a szerencsejátékot játszó személyeket és azokat a helyeket, ahol szerencsejátékot játszanak.

A probléma legkorábbi jelére, azért, hogy megelőzhetővé váljon a szerencsejáték rosszabbodása, és mérsékelhetőek legyenek a következmények, és így a társas és anyagi veszteségek, érdemes mielőbb pszichiáterhez vagy addiktológushoz fordulnia. Mint minden függőség esetén, az önsegítő, anonim csoportok szintén támogató környezetet nyújthatnak, többek között a visszaesés megelőzése érdekében is.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.