Gázlángozás - Hogyan vegyük észre az érzelmi manipulációt?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A gázlángozás (angol szóval gaslighting) egy személy pszichológiai manipulációja, az, amikor valaki manipulatívan, szándékosan félrevezeti a másikat, megkérdőjelezve partnere valóságérzékelését. Például azt próbálja elhitetni egy másik személlyel, hogy amaz „megőrült” vagy állandóan téved, esetleg mentálisan zavart.

A manipulatív fél így aláássa a másik önbizalmát, abból a célból, hogy végül teljes kontrollt gyakorolhasson felette.

A gázlángozás megakadályozására tett leghasznosabb lépések közé tartozik a bizonyítékok gyűjtése és azok biztonságos helyen történő tárolása, valamint megbízható barátok vagy családtagok meggyőzése, beavatása.

A gázlángozás bármilyen típusú kapcsolatban előfordulhat, beleértve az intim partnerkapcsolatokat, és a szülő-gyermek kapcsolatokat is. Ugyanakkor más társadalmi interakciókban is előfordulhat, például a munkahelyen, a gazdasági életben, politikában, de még a médiában, a hamis hírgyártásban (fake news) is.

Ebben a cikkben részletesen olvashat a gázlángozó viselkedésről, és arról is, hogyan érdemes kezelni ezt a fajta manipulációt.

Mi az a gázlángozás?

A gázlángozás a pszichológiai bántalmazás egyik formája, amely miatt valaki megkérdőjelezi a saját józan eszét és felfogását. A kifejezés egy 1938-as színdarabból, és az azt követő Gas Light című filmfeldolgozásból származik, amelyben egy bántalmazó férj ráveszi a feleségét, hogy azt gondolja magáról, hogy csak elképzeli a dolgokat.

A manipulatív fél a gázlángozást arra használja, hogy irányítást szerezzen valaki más felett. Ezt olyan helyzetek előidézésével tudja „legjobban” megtenni:

  • amitől valaki elbizonytalanodik önmagában
  • amik félelmet és kiszolgáltatottságot okoznak
  • amik semlegesítik a másik képességét arra, hogy az kritizálja a bántalmazó viselkedését

A gázlángozás némiképp különbözik a bántalmazás más formáitól, mert azon alapul, hogy a bántalmazott egyetért a másik személlyel, és valóban elhiszi, hogy ő maga irracionálisan gondolkodik vagy viselkedik, vagy instabil. Ez a hiedelem pedig teljesen függővé teszi őket a bántalmazó személytől.

2022-ben a gázlángozás lett az év szava

A gaslighting szóra 1740 százalékkal többen kerestek rá a Merriam-Webster Kiadó tájékoztatása szerint. A Merriam-Webster online szótárának definíciója szerint a gázlángozás egy személy hosszabb időn keresztül történő pszichológiai manipulációja, mely „arra készteti az áldozatot, hogy megkérdőjelezze saját gondolatainak, valóságérzékelésének vagy emlékeinek érvényességét. Ez a pszichés állapot zavarodottsághoz, az önbizalom és az önértékelés elvesztéséhez, valamint az érzelmi vagy mentális stabilitás elbizonytalanodásához vezet, aminek következtében az áldozat függőségi viszonyba kerül az elkövetővel.”

A gázlángozás jelei

A gázlángozó-manipuláló fél gyakran:

  • hazugsággal vagy kitalációkkal vádolja a másik felet
  • nem hajlandó meghallgatni, odafigyelni a másik aggodalmára
  • előszeretettel vádolja a másik felet azzal, hogy zavart, vagy épp értelmetlen a kommunikációja
  • azt állítja, hogy a másik emlékei hamisak vagy csak fantáziaszülemények
  • letagadja, hogy mondott vagy tett valamit
  • úgy tesz, mintha a másiknak az aggodalmai túl triviálisak lennének, vagy mintha épp túlreagálná a helyzetet

Aki az alábbiakban magára ismer, elképzelhető, hogy gázlángozás áldozata lehet:

  • állandóan megkérdőjelezi önmagát
  • gyakran érzi magát összezavarodottnak, vagy egyenesen „őrültnek”
  • nehézséget jelent még egyszerű döntések önálló meghozatala is
  • magát hibáztatja, mert túl érzékeny
  • úgy érzi, nem tud semmit sem elég jól csinálni
  • gyakran mentegeti a bántalmazót, kifogást keres annak viselkedésére
  • visszatart információkat, vagy hazudik a barátainak és a családtagjainak a bántalmazó személy védelme érdekében

Hogyan kezelhetjük a gázlángozást?

A legjobban úgy lehet megbirkózni vele, hogy igyekszünk fenntartani a realitásérzékünket. Ennek legjobb módja, hogy bizonyítékokat rögzítünk annak bebizonyítására, hogy nemcsak elképzeljük azokat a dolgokat, melyekről a manipulátor meg akar győzni.

Erre az alábbi módszerek alkalmasak:

1. Napló vezetése: Naplózással rögzíthetőek a gaslightinggel kapcsolatos események. Fontos a napló biztonságos helyen való tárolása, ahol a bántalmazó személy nem találja meg.

2. Hangjegyzetek rögzítése: Gyorsan rögzítheti az éppen történteket, későbbi felhasználás céljából. Szintén fontos a privát tárolás.

3. Fényképezés: Ha biztonságosan megteheti, mobiltelefonnal is készíthet fényképeket, amelyek bizonyítják a későbbiekben, hogy az emlékei pontosak. Ha a bántalmazó személy hozzáfér a telefonjához, egy másik, rejtett eszköz jobb megoldás lehet.

4. E-mail: Ahelyett, hogy a bizonyítékot otthoni eszközön, vagy megosztott számítógépen tárolná, helyette érdemes elküldeni egy megbízható barátjának vagy családtagjának.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy meggyőződhessen arról, hogy észlelései valóban valódiak-e, ami segíthet megőrizni a mentális egészségét, illetve a későbbiekben, amennyiben szükség van rá, akár a jogi lépésekhez is hasznosak lehetnek.

Bántalmazott személyként az alábbi lehetőségekből is sokat profitálhat:

5. Támogató csoportok: A gázlángozás hatással lehet a mentális egészségére. Azokkal az emberekkel való beszélgetés, akik átélték ugyanezt, csökkentheti az elszigeteltség érzését. A személyes támogató csoportok mellett akár online támogató csoportokat is találhat.

6. Terápia: Sokat segíthet egy terapeutával (pszichológus, pszichoterapeuta) való beszélgetés. A terapeuta biztonságos teret biztosíthat ahhoz, hogy őszintén beszéljen arról, hogyan érzi magát.

7. Bízzon az ösztöneiben: Ha valaki tudja, hogy megbízhat önmagában, gyakorolhatja, hogyan hallgasson az ösztöneire, és megbízzon az értékítélőképeségében. Ennek visszanyeréséhez szintén hasznos a pszichoterápia.

8. Ellenállni a vitatkozási késztetésnek: Az, akinek bizonyítéka van a gázlángozásra, kísértést érezhet, hogy bebizonyítsa, hogy nem „őrült”. Ez azonban nem valószínű, hogy megváltoztatja a bántalmazó viselkedését. Ezenkívül, ha valaki felfedi, hogy bizonyítékot gyűjtött, a bántalmazó személy megtorolhatja, vagy megpróbálhatja törölni azokat. Érdemes lehet továbbá törölni a keresési és böngészési előzményeket is, ha gázlángozással kapcsolatos információkat gyűjt, vagy épp a menekülési utat tervezi.

Gázlángozás bántalmazó kapcsolatokban

A gázlángozás gyakori viselkedés azoknál az embereknél, akik pszichológiailag bántalmazzák partnerüket.

Egy 2014-es felmérésben, amelyben több mint 2500, családon belüli erőszakot átélt személyt kérdeztek meg, a résztvevők 85,7%-a számolt be arról, hogy partnere vagy volt élettársa „őrültséggel” vádolta. További 73,8% azt mondta, hogy partnerük vagy volt partnerük szándékosan olyan viselkedést váltott ki, hogy úgy érezze, elveszíti az eszét.

A gázlángozás kényszerítő-korlátozó kontroll része lehet. Ez egyfajta bántalmazó viselkedési minta, amely a bántalmazó személynek hatalmat ad valaki más felett. Az alábbi példák ennek a mintának a további részei lehetnek:

  • ragaszkodnak a partner mobiltelefonjának, e-mailjének és tevékenységeinek figyeléséhez
  • megmondják a partnernek, hová mehet, és kivel találkozhat
  • megszabják, hogy valaki mikor mehet iskolába vagy dolgozni
  • sértések, fenyegetések és megfélemlítő viselkedés alkalmazása
  • átveszik az irányítást partnerük pénzügyei felett

Egyes esetekben mindez fizikai erőszakig is fajulhat, ezért fontos, hogy a gázlángozást átélt emberek különösen figyeljenek a bántalmazás egyéb jeleire is.

Arra az esetre, ha a jövőben ki kell lépnie a kapcsolatából, az alábbi óvintézkedéseket teheti meg:

  • kapcsolat fenntartása megbízható családtagokkal és barátokkal
  • saját pénzéhez való könnyű hozzáférés biztosítása
  • biztonsági terv készítése, amely segíthet biztonságban maradni a kapcsolat közben és annak a lezárása után is

Egy bántalmazó személlyel való kapcsolat befejezése veszélyes lehet, ezért a biztonsági terv, érdemes, ha tartalmazza azokat a lehetséges módokat, amelyek segítségével elhagyhatja otthonát, alternatív szállást találhat, és gondoskodhat arról, hogy a gyermekei és háziállatai egyaránt biztonságban lehessenek.

Mit tehet, ha segítségre van szüksége?

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 lelki elsősegély telefonszámot!

Hívhatja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot is. Ennek elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről, vagyis védett szállásokat biztosítson. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat állandó elérhetőséget biztosít a nap 24 órájában, mely Magyarországról ingyenesen elérhető a +36 80 20 55 20 telefonszámon és az [email protected] e-mail címen.

Ha úgy gondolja, hogy gázlángozás áldozata, kérjen segítséget. A párkapcsolatban élők segítséget kérhetnek a családon belüli erőszakkal kapcsolatos segélyvonalakon, hogy tanácsot kapjanak, és megértsék, min mennek keresztül.

Amennyiben bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van a segítségre. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) ingyenes segélyvonalához: 06-80-505-101 vagy a rendőrséghez is fordulhat. Az Egyesület célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben.

A családok átmeneti otthonai pedig a törvény szerint “szükség szerinti teljes körű ellátást” kell, hogy nyújtsanak.

Azoknak az embereknek, akik más kontextusban tapasztalnak gázlángozást – pl. a munkahelyen –, előnyös lehet, ha beszélnek egy terapeutával. A terapeuta külső perspektívát nyújthat a helyzettel kapcsolatban, és segíthet a személynek megbirkózni a gázlángozás pszichés hatásaival, és elősegítheti, hogy visszanyerje az önbizalmát.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: 8 ways to deal with gaslighting (Medical News Today)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.