Elsősegélynyújtás téma

Elsősegélynyújtási ismeretek – Négyes fölére vizsgázott az ország

Országos Mentőszolgálat Alapítvány - 2023-01-31 09:16
10 évvel ezelőtt indult útjára az Országos Mentőszolgálat Alapítvány évente lebonyolított országos kutatása, a Nagy Elsősegély Teszt. A felmérés legfrissebb eredménye méltó a jubileumhoz: egyre többen mernek és tudnak is szakszerűen elsősegélyt nyújtani. A laikus újraélesztés terén viszont még mindig van hová fejlődni.

Veszélyek a vízparton és a vízben

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-08-21 15:37
A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

Villámcsapás - Hol vagyunk biztonságban? Mit tegyünk?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-13 13:33
Villámcsapás
Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.

Életet ment ez a tudás – elsősegély

Magyar Vöröskereszt Hajdú- Bihar Megyei Szervezete - 2022-07-28 10:47
Te vagy ott: összesik egy ember melletted az utcán, semmire sem reagál, a kezedben van az élete – ez bármikor megtörténhet. Jó, ha segíteni akarsz, de nagyon fontos tudnod, hogyan tedd. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsga központjában nyáron hetente indul képzés.

Elsősegélycsomag - Mit vigyünk magunkkal nyaraláskor?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-07-27 21:33
Az egészségügyi elsősegélycsomag része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Jó, ha van nálunk B6-vitamin is. Ezekhez jönnek még a sebellátásra használatos kötszerek, a steril mull-lapok, a sebfertőtlenítő oldat és a gumikesztyű.
Vízbe fulladás
A vízbe fulladás gyorsan és csendesen megtörténhet, és évente ijesztően sok halálesetet okoz. Alábbi cikkünkben azokat a tudnivalókat és elsősegélynyújtási tanácsokat vesszük sorra, amiket mindenkinek érdemes elolvasnia, mielőtt a családdal vagy a barátokkal a vízpartra, strandra vagy élményfürdőbe indulna kikapcsolódni.

Elsősegélynyújtás repülőgépen

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - 2022-06-19 12:19
Mit tehetünk a repülőúton bajba került utassal? Mit tudnak a légi utaskísérők, és mivel segíthetnek az utasok?

Mérgező növények: a csoportos megbetegedés sem ritka a gyermekeknél

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2022-06-06 11:36
Mérgező növények
Nem mindenki növényhatározóval indul neki a kirándulásnak, éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet néhány mérgező fajra, amely könnyen összekeverhető más, a konyhakertben is fellelhető növényekkel. Nagyon fontos lenne, hogy minél többen ismerjék a környezetünkben gyakran előforduló mérgező növényeket, legyenek tisztában hatásukkal – tanácsolja az általunk megkérdezett szakember.

Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-07 17:36
Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

WEBBeteg összeállítás - 2022-04-24 11:36
Elsősegélynyújtás
Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Elsősegély rovarcsípés esetén

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-04-18 15:06
Normális esetben a rovarcsípések ártalmatlanok. Azonban előfordulhat, hogy fájdalommal és/vagy viszketéssel járnak. A méh- és darázscsípések különösen fájdalmasak lehetnek, és néhány esetben a következő csípés alkalmával allergiás reakciót válthatnak ki. Rovarcsípés-allergia esetén a rovarcsípések életveszélyesek is lehetnek!

Csonttörés, égés, gerincsérülés - Hogyan segíthet?

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus † - 2022-04-10 13:33
Sérülés
A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de bármikor találkozhatunk súlyos, akár életveszélyes esettel, ilyenkor a profi elsősegély rendkívül fontos.

Mi legyen az otthoni elsősegély-felszerelésben?

WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - 2022-03-23 18:33
Elsősegély
Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára a tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi kérdésre próbálunk választ adni.

Hívjál mentőt, nem részeg!

WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus † - 2021-11-25 20:33
Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

Ön tudna segíteni, amíg kiérkeznek a mentők?

Országos Mentőszolgálat Alapítvány - 2021-10-05 09:42
Mentőt hívni egyszerű feladatnak tűnhet, de vajon éles helyzetben is meg tudjuk őrizni a hidegvérünket? Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) 14 ezer embert kérdezett meg a Szép Mentés! teszt keretében, hogy megtudja, mennyire vagyunk talpraesettek, amikor tárcsázni kell a 112-t.

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2021-07-01 15:06
Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

ÉletMentő mobilalkalmazás

hirado.hu - 2020-01-24 11:06
Gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a segítségre szorulók számára a mentők munkáját segítő és most elinduló ÉletMentő elnevezésű mobilapplikáció.

Bárki menthet életet

Semmelweis Egyetem - 2019-11-06 11:06
Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2019-10-24 09:33
A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

Újraélesztés játékosan

Debreceni Egyetem - 2019-05-28 10:46
Óvodásoknak és középiskolásoknak tartottak interaktív újraélesztési bemutatót a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában május 27-én, a sürgősségi orvostan európai napján. A rendezvényen csaknem 120 gyereknek mutatták be az újraélesztés alapjait.

Mit tegyünk, ha valaki elájult?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2018-12-30 10:06

Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll.

A kiváltó ok az egészen egyszerű, könnyen kezelhetőtől a súlyos elváltozásig sok minden lehet. Talán leggyakrabban az oxigénhiány váltja ki, sokáig történő egyhelyben állás, nem szellőző helyiségben való tartózkodás.

Ájuláshoz vezethet a vércukorszint csökkenése, ha például reggeli nélkül indulunk útnak. További gyakori okok közt szerepel a terhesség kezdeti jele, vérszegénység, undor vagy ijedtség. A súlyosabb okok közt a lassú vérvesztést említenénk meg.

Az ájulást megelőző tünetek

Az ájulás leggyakoribb tünete a sápadt bőr, gyengeség, szédülés, émelygés. Ezt imbolygás és legvégső esetben összeesés követi.