• Elsősegélynyújtás repülőgépen

    Szerző: WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő

    Mit tehetünk a repülőúton bajba került utassal? Mit tudnak a légi utaskísérők, és mivel segíthetnek az utasok?

    Kezdjük talán azzal, hogy a légi utaskísérők fel vannak készítve a repülőgépen bekövetkező vészhelyzetek kezelésére. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy betartjuk az utasításukat. A segélynyújtáskor létfontosságú a biztonságos környezet megteremtése, ez a repülőgépen sincs másképp, itt az elsődleges cél az utasok megnyugtatása, hogy mindenki üljön le a helyére, hiszen mindenképp kerülni kell a tumultust és a pánikot. Említett a feltételek megteremtése - bármilyen furcsán is hangzik - lényegesen fontosabb, mint az, hogy elkezdjük az azonnali segélynyújtást. A pánikhangulat, a bajba került köré állás komoly veszélyeket rejthet.

    Hirdetés

    Ha lehet, kérdezzünk!

    Amennyiben a bajbajutottal lehet kommunikálni (magánál van), kérdezzük ki tüneteiről, ismert betegségéről, arról, hogy korábban is előfordult-e már hasonló rosszullét, illetve, hogy akkor mi történt. Sok esetben a segítségre szoruló ismeri a betegségét, tudja, hogyan segíthetünk rajta, lehet nála például megfelelő gyógyszer is.

    Ha a beteg kommunikációra nem képes, ingerekre (vállainak megrázása és hangos megszólítás) nem reagál, óvatosan fektessük a padlóra. Ne felejtse, hogy mind az ülések előtt, mind az üléssorok között igen kicsi a hely, azonban a légzésvizsgálat, illetve az esetleges légútbiztosítás vagy újraélesztés csak így lehetséges. A kiemelés során kövessék a légi utaskísérők utasításait!

    Olvasson tovább! Mentsünk életet! - Újraélesztés lépésről lépésre

    Újraélesztés repülőgépen

    A hátára fektetett személy fejét óvatosan hajtsa hátra, majd ellenőrizze a légzését. Fülét helyezze a beteg orra elé, hallgassa, érezze a légzést, szemével figyelje a mellkas mozgását. Ha tíz másodperc alatt nem érzékel legalább két légzőmozgást, kezdje el az újraélesztést. 30 mellkasi lenyomást 2 befújás követ. Ha van a fedélzeten defibrillátor, minél előbb kapcsolják be, és kövessék a hangutasításait. Az elektródák felhelyezéséhez a mellkast csupasszá kell tenni! Az újraélesztés során lehetőség szerint két percenként cseréljenek. Amennyiben 15 perc elteltével sem rendeződött a keringés, az újraélesztés sikerének esélye már igen kicsi.

    Légútbiztosítás

    Ha tapasztalt légzést, légútbiztosítás szükséges. Egyeztessen a repülőgép személyzetével, hová fektessék a beteget, sok esetben a hátsó kijárat közelében a legcélszerűbb. Optimális esetben stabil oldalfektetéssel biztosítson szabad légutat, ha ebben nem jártas, úgy fordítsa a beteget az oldalára, hogy a nyál szabadon kifolyhasson a szájából. Takarja be, óvja a lehűléstől, rendszeresen (percenként) ellenőrizze a légzését.

    Miért veszítheti el valaki az eszméletét?

    Természetesen ennek számos oka lehet. Eszméletvesztéssel járhat többek közt a vércukorszint vészes csökkenése és a keringési zavar is.

    Görcsroham

    A görcsroham hátterében szintén számos tényező állhat. Fontos, hogy a roham alatt óvják a beteg fejét az ütődéstől. Általában nem célszerű a beteg kiemelése roham közben, ezzel csak további sérüléseket okozhatunk. A roham végén sok esetben eszméletlen a beteg, ilyenkor a légútbiztosításnál leírtak szerint kell eljárni.

    Olvasson tovább! Az epilepsziás roham felismerése

    Mellkasi szorítás

    A mellkasi szorítás hátterében a keringési zavar mellett légzési probléma, de akár pánik is állhat. Az utasnak nem feladata a „diagnózis” felállítása. Elsődleges cél a bajbajutott megnyugtatása, nyugodt légzésre bíztatás. Jelentősen javulhat az állapota, ha lassan és mélyeket lélegzik. Sokat segíthet, ha ebben segít, például számol vagy instrukciókat fogalmaz meg. Hasonlóképpen járjon el légzési nehézség esetén is, például asztmás roham során.

    Olvasson tovább! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Forrás: WEBBeteg
    Gorzsás Anita, újságíró
    Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő

    Módosítva: 2019.08.25 11:36, Megjelenés: 2018.02.02 20:09
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Mi legyen az otthoni elsősegély felszerelésben?

    Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi kérdésre próbálunk választ adni.

    Megjelent az első magyar nyelvű, ingyenes elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás

    Baleset esetén mindössze minden hatodik ember tud vagy mer segíteni a sérülteken, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegélynyújtási ismeretek hiánya - derül ki egy friss kutatásból. Az Országos Mentőszolgálat és a WEBBeteg.hu egészségportál együttműködésében ezért fejlesztették ki az Elsősegély - Mit kell tennem? mobil alkalmazást, ami mostantól gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.