Hogyan válasszunk a gyereknek etetőszéket? Mutatjuk, mire kell figyelni!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Egy etetőszék kiválasztásánál a gyermek és a szülők igényeit is figyelembe kell venni. Az eszköznek egyszerre kell biztonságosnak, strapabírónak, kényelmesnek lennie, de az sem árt, ha a megfizethető. Segítünk a döntésben a legfontosabb szempontok összefoglalásával. (x)

Az etetőszék olyan hely, ahol a család szeme fénye sok időt tölt el. Ezt a gyakorló szülők pontosan tudják, akik viszont az első gyermekük első etetőszékét szeretnék kiválasztani, azoknak is szem előtt kell tartaniuk ezt az információt. Ennél fogva az etetőszéknek olyannak kell lennie, amely kiszolgálja a gyermek minden igényét, de megfelel a szülők elvárásainak is.

A legfontosabb a biztonság

A biztonság olyan kritérium, ami mindkét félnek elengedhetetlen. Csak olyan etetőszéket szabad megvenni, amely stabil, amiben úgy ül a gyerek, hogy nem félünk attól minden másodpercben, hogy eldőlhet. A kicsivel az elején nincs sok gond, utána azonban egyre aktívabb lesz, helyezkedik, izeg-mozog. Ezzel pedig próbára teszi az etetőszéket, amelynek stabilan kell állnia a kihívásokkal szemben. Ezt a minél erősebb lábak tudják biztosítani, a gurulós megoldásból pedig csak olyat szabad választani, amely gond nélkül lefékezhető. Az pedig természetes, hogy egy jó etetőszékben biztonsági öv is található. Ha asztalra szerelhető modellt keresünk, az sem gond, ám ilyenkor ellenőrizni kell, hogy elbír-e az asztalunk annak súlyával, pláne amikor a gyermek is benne ül.

Hogyan válasszunk etetőszéket?

Az állíthatóság garantálja a kényelmet

Tartsuk szem előtt a kényelmet, hiszen ahogy említettük, sok időt tölt a baba az etetőszékben. Ha nem érzi jól magát, hamar ki akar mászni, ami az etetésére, az evési szokásaira is rányomhatja a bélyegét. A kényelmet biztosíthatja például a dönthető háttámla, az állítható magasság, a levehető etetőtálca, de arra is ügyeljünk, hogy az összeszerelés után semmilyen kilógó alkatrész, csavar ne jelentsen veszélyt. Ha egy ilyen etetőszéket találunk, az segít abban, hogy megtanítsuk gyermekünket az önálló táplálkozásra.

A jó etetőszék könnyen tisztítható

Mire figyeljünk még? Természetesen a tisztíthatóságra, amely kulcskérdés. Az etetőszék koszos lesz, nagyon koszos, erre készüljünk fel. Mindenféle ételből kerül rá, de az sem elképzelhetetlen, hogy gyermekünk pelenkája ereszt majd, összepiszkolva azt. Csakis olyan gyerekszéket szabad megvenni, amely eszerint lett kialakítva, azaz könnyen tisztítható. Ha ez nem így van, napi szinten rengeteg idő mehet el a szék fertőtlenítésére, ami alapkövetelmény ott, ahol romlandó ételek kerülhetnek a felületre. Érdemes ezt a lehető legpraktikusabban megoldani, ehhez azonban a jó etetőszékre is székség lesz a szülői akarat mellett.

A funkcionalitás lényeg

Választhatunk bármilyen anyagból tetőszéket. Lehet az fából vagy műanyagból készült megoldás, fix kialakítás, multifunkciós vagy asztalra szerelhető modell, a fenti szempontokat mindig tartsuk szem előtt. Első a funkcionalitás, csak utána törődjünk a dizájnnal és a stílussal. A babánknak ez a szempont úgyis teljesen mindegy.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.